İstanbul'da alarm! Bir bölgede tamamen...

İstanbul'da alarm! Bir bölgede tamamen...
Gelen son dakika haberlerine göre, Kovid-19 vaka sayısı İstanbul’da hızla artarken, göçmenlerin sıklıkla ikamet ettiği ilçedeki birçok mahallede ne maske, ne mesafe kuralına uyuluyor. Semt sakinleri bölgedeki vaka sayılarının artmasından dolayı da endişel

Son dakika haberine göre, Türkiye’nin Wuhan’ı olarak anılmaya başlanan İstanbul’da, tüm uyarılara rağmen maske ve mesafe kuralını hiçe sayanlar sokaklarda cirit atmaya devam ediyor.

 “Hayat Eve Sığar” uygulamasında, vaka yoğunluğunun açıkça görüldüğü Fatih’te ise, özellikle Kumkapı, Nişanca Aksaray hattından yansıyan manzaralar, oldukça ürkütücü.

Bölgedeki incelemelerimiz sırasında, sokakta dolaşan her iki kişiden birinin ya maskesiz olduğuna, ya da maskesini çenesine indirip gezdiğine tanıklık ettik. Son birkaç yıldır ‘Orta Asya’, ‘Afrika’ mozaiğine teslim olan Fatih’in ara sokaklarında, göçmenler de maske ve mesafe kuralını hiçe saymış durumda. Ayrıca birçok esnaf da, tüm uyarılara rağmen maske takmadan çalışıyor.

Sokaklarda maskesiz dolaşanlara, bu durumun nedenini sorduğumuzda da, ‘açık hava’ ve ‘unutkanlık’ bahaneleri öne sürüldü. Özellikle Nişanca’dan Molla Taşı’na doğru uzanan ara sokaklardaki kural tanımazlık, Kumkapı’nın eski müdavimlerinin de tepkisini çekmiş durumda.

Nişanca Mahalle Muhtarı Zübeyir Yiğitalp, bölgede Kovid-19 vaka sayısının arttığına dikkat çekerek, “Asıl sorun kaçak göçmenlerde. Hiç bir kaydı bulunmayan kaçak göçmenlerin ne durumda olduğunu kimse bilmiyor.

Merdivenaltı atölyelerde maskesiz çalışan, tek göz odalı evlerde 15 kişi yaşayan kaçak göçmenlerin sağlık durumu, virüs yükü bilinmiyor. İstanbul’da kendi gettolarını yaratan göçmenler, maske ve mesafe kuralına uymadan yaşam sürüyorlar.

Yüzde 80’i maskesiz dolaşıyor, Denetimler arttırılmalı. İlçe kaymakamımıza gözlem ve bilgilerimizi sürekli aktarıyoruz. Tedbir alınmazsa Kovid-19 vaka sayısında patlama yaşanır. letme sahipleri ve esnaf da duyarsız davranıyor” diye konuştu.

Aksaray Mahalle Muhtarı Hüseyin Ustaoğlu da, kendi bölgelerinde maske ve mesafe duyarsızlığından yakınarak, “Şu an sadece bizim mahallemizde tanılı ve karantinada toplam 53 kişi var.

Ancak kayıt dışı kaçakların sayısını bilmiyoruz. Özellikle Afgan, Peştun, Bangladeşli göçmenler kalabalık halde, çok dar alanlarda çalışıp, yaşam sürüyorlar. Kovid-19 riskinin en yüksek olduğu yer Aksaray.

Ne vatandaş, ne göçmenler uyarılara kulak asmıyor. Cezai işlem yapılmadığından korkusuzca maske, mesafe dinlemeden dolaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

Katip Kasım Mahallesi Muhtarı Osman Aydemir ise sadece göçmenlerin değil vatandaşların da maske ve mesafe kuralına riayet etmediğini söyledi.

Öte yandan Hırka-i Şerif ve Kumkapı mahallelerinde bulunan İstanbul İl Göç İdaresi binalarının önünde, Kovid-19 sürecinden itibaren uzun kuyruklar oluşurken, maske ve mesafe kuralının kuyruklarda da çiğnendiği görüldü.

Kuyrukta maskesiz duranların yanı sıra, maskesini çenesine indirenler sosyal mesafeyi hiçe sayarken, saatlerce beklemekten dolayı rahatsız olduklarını dile getirdi.

‘Hayat Eve Sığar’ uygulaması üzerinden yayınlanan son haritada Fatih ilçe sınırlarının tümü kırmıZIya boyanırken, Laleli’den Samatya’ya, Çapa’dan Çukurbostan’a kadar olan her mahalle, cadde ve sokakta yüksek riski olduğu görülüyor.

Fatih ilçe sınırlarında bulunan Fevzi Paşa Caddesi’ni çevreleyen bölge ile Kariye Müzesi’nin arka kısmının da kırmızı renkte olduğu görülüyor.

Haritaya göre; Kumkapı, Aksaray, Laleli, Nişanca hattı da en riskli yerler arasında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.