İstanbul'da yoğun bakım krizi: Şişli'deki hasta Çatalca'da yer arıyor

İstanbul'da yoğun bakım krizi: Şişli'deki hasta Çatalca'da yer arıyor
Türkiye'deki koronavirüs vakalarının yüzde 40'ının bulunduğu İstanbul'da yoğun bakım krizi de büyüyor. 112 ekipleri koronavirüs hastalarını mega kentin uzak ilçelerindeki hastanelere götürmek zorunda kalıyor.

Mart ayı ile birlikte başlatılan kontrollü normalleşmenin faturası her geçen gün büyürken; İstanbul 4. piki yaşıyor. 

Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ülkedeki koronavirüs vakalarının yüzde 40'ının İstanbul'da olduğunu açıklamıştı. 

Megakentte artan vaka sayıları yoğun bakımları da doldurdu. Koronavirüs hastaları İstanbul’un uzak ilçelerindeki hastanelere naklediliyor. Örneğin Şişli’deki hastanelerde yer bulunamadığı için kilometrelerce uzaklıktaki Silivri ve Çatalca ilçelerine hasta sevk edilebiliyor.

''UZAK İLÇELERDEKİ HASTANELERE SEVK EDİLİYOR''

Hastane öncesi acil bakım hizmeti veren sağlık emekçilerinin örgütü Paramedik Derneği de durumun ciddiyetine dikkat çekiyor. Dernek Başkanı Rüçhan Tuğçen Karagül, ''Bir hastanenin aciline sevk edilen hasta, müdahalenin ardından hastanede yatırılamıyorsa ve yer yoksa yakınlardaki başka bir hastaneye sevk ediliyordu. Ancak, hastanelerdeki doluluk ve yoğunluk nedeniyle hastalar artık uzak ilçelerdeki hastanelere de sevk ediliyor'' dedi.

Hastaların hastaneler arası nakil sürecini de anlatan Karagül şöyle konuştu: ''Bir yurttaş 112’den yardım isterse, 112 o yurttaşı en yakın hastaneye götürür. Burada ilk müdahale yapılır ve hastanın örneğin Covid-19 yoğun bakım, kardiyoloji yoğun bakım servisi gibi ihtiyaçları belirlenir. Hastane kendi bünyesinde boş yatak varsa oraya yatırır hemen. Eğer yer yoksa 112’ye ‘benim hastanemde boş yer yok, hastanın nakli gerekli’ diye bildirir. 112 de hastaya uygun bir hastane bularak hastanın naklini sağlar. Artık hastanelerdeki doluluktan kaynaklı olarak bu nakiller daha uzaktaki hastanelere de yapılıyor. Örneğin Samatya’daki bir hasta Çatalca’ya nakil ediliyor.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.