İstanbul için tsunami uyarısı

İstanbul için tsunami uyarısı
Büyük İstanbul Depremi Çalıştayı'nda konuşan TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube üyesi Dr. Savaş Karabulut, olası bir depremde tsunami yaşanabileceğini söyledi. Karabulut, “Depremin tetikleyeceği heyelanlar nedeniyle de meydana gelecek ts
Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Evi’nde Büyük İstanbul Depremi çalıştayı düzenlendi. 3 oturumdan oluşan çalıştayda, ‘Yaklaşmakta olan büyük İstanbul depremi’, ‘İstanbul depreme ne kadar hazır?’ ve ‘Yaklaşmakta olan depreme karşı neler yapabiliriz?’ başlıkları konuşuldu. TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Üyesi Dr. Savaş Karabulut, “Şu an üç tane daha büyük deprem bekliyoruz. Marmara denizi içinde tsunami olacağı noktasında da ihtimaller olduğunu söyleyebiliriz. Depremin tetikleyeceği heyelanlar nedeniyle de meydana gelecek tsunamiler var. Tam olarak altı dakikada kıyıları terk etmemiz gerekecek” şeklinde konuştu. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna ise, ülke topraklarının yüzde 66’sının deprem tehlikesi altında olduğunu aktardı. Daha deprem bile olmadan İstanbul’da kendi kendine binaların çöktüğünü, duvarların yıkıldığını ifade eden Suna, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapı stokları güvenli ve sağlıklı olmaktan uzak. Birçoğu kaçak, ruhsatsız, mühendislik hizmeti almadan üretilmiştir. 99 depremi sonrası yerel yönetimin İstanbul Deprem Master Planı ve ilçe belediyelerinin çalışmaları mevcut. Bu plan tozlu raflardan indirilip günümüzün şartlarına göre revize edilip hayata geçirilmelidir.”

90 bin kişi ölebilir

İstanbul depreme ne kadar hazır?’ başlığının konuşulduğu ikinci oturumda ise Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Oktay Kargül söz aldı. Kargül, “İstanbul’da olası bir depremde 936 bin binanın kullanılamaz olacağı tahmin ediliyor. Bu sayıya bir milyon dediğimizde, bir evde dört kişinin yaşadığını varsayarsak 4 milyon yurttaşın yaşadığı yer riskli anlamına geliyor. 90 binin üstünde ölünün olacağı öngörülüyor” şeklinde konuştu.

99 depremi rant getirdi

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen ise, Gölcük Depremi’nin kentlerde ranta dayalı politikaları hayata geçirmek için aracı olduğuna dikkat çekti: “1999 depremi kentlerde ranta dayalı politikaları çok daha rahat uygulayabilmek için kritik bir eşik oldu. Kente bütün müdahaleleri meşrulaştırmanın aracı olarak kullanıldı Marmara Depremi. O zamana kadar küresel kent, yarışan kent kavramı üzerinden şekillenen İstanbul’da bundan sonra yapılacak bütün projelerde depreme karşı güvenli bir kentin yeniden inşa edilmesi gerekliliği üzerine bir söylem değişikliğine gidildi.”

Binalar güçlendirilecek

Yaklaşmakta olan deprem konusunda neler yapılabileceğinin değerlendirilmesi üzerine gerçekleşen son oturumda ise İBB Meclis Üyesi, Deprem ve Doğal Afet Komisyonu Üyesi Nerze Özyurtlu şu değerlendirmelerde bulundu: “İBB olarak deprem seferberliği başlattık. Yol haritamız beş ana başlıktan oluşuyor. 48 bin yapının güçlendirilmesi ya da yeniden yapılması konusunda hareket edeceğiz. Kentsel dönüşüm strateji belgesini hayata geçireceğiz. Sırf bir alan ağaçlı diye barınma alanı olamaz. 839 tane alan var İstanbul’da. Her binanın bu toplanma alanlarına ulaşımını sağlayan tahliye koridorlarını belirleyeceğiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.