İstanbullunun yüzde 95’i kiraları yüksek buluyor

İstanbullunun yüzde 95’i kiraları yüksek buluyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA), “Konut Sorunu Araştırması: İstanbul’da Mevcut Durum ve Öneriler Raporu’nu” yayımlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA), “Konut Sorunu Araştırması: İstanbul’da Mevcut Durum ve Öneriler Raporu’nu” yayımlandı. Raporun sonuçlara göre, İstanbulluların yüzde 95’i kira fiyatlarını yüksek buluyor. Kirada oturanların neredeyse yarısı pandeminin başlangıcından bu yana kiralarını ödeyemiyor ya da aksatıyor.

İBB verilerine göre Avrupa Yakası’nda Beylikdüzü, Başakşehir, Küçükçekmece ve Bağcılar ile Anadolu Yakası’nda Kadıköy, Ataşehir, Sancaktepe ve Tuzla’da boş konut stokunun yüksek olduğu görülüyor. İstanbul’daki boş konut sayısı Avrupa’daki diğer kentlerle kıyaslandığında ortalamanın üzerinde. Bu da aslında İstanbul’da konut olduğunu, ancak herkes için erişilebilir olmadığını gösteriyor. Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin yüzde 95’i İstanbul’daki kira fiyatlarını yüksek bulduğunu belirtiyor. Kadıköy’de 3 bin TL’ye kirada kalan katılımcı, yaşanan kira artışını şöyle anlatıyor:

“Bizim mahallede en düşük kira şu anda 5 bin 750 TL. Kasım 2020’de 3 bin TL’ye tutulan yer, Eylül 2021’de 5 bin 750 TL oldu.” Katılımcılara göre, İstanbul’da konut kiralarının yükselmesinde en büyük sorun ise ülkenin genel ekonomik durumu. Ayrıca araştırma kapsamında görüşülen kiracıların yüzde 71’i son kira artış döneminde kira ücreti konusunda ev sahipleriyle sorun yaşadığını belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.