Vatandaş da Yenikapı'daki israf sergisine geldi: Hesabı sorulsun

Vatandaş da Yenikapı'daki israf sergisine geldi: Hesabı sorulsun
Yenikapı miting alanına pazar gününe kadar araç girişinin devam edeceği belirtiliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaatleri arasında yer alan ve israfa örnek olan araçlar önceki gece itibariyle Yenikapı miting alanına getirilmeye başlandı.


İmamoğlu seçim öncesi yaptığı pek çok açıklamada “israf” vurgusu yapmış ve ihtiyaç fazlası kiralanan yüzlerce aracı israfın kanıtı olarak Yenikapı Meydanı’nda toplayıp kamuoyuna göstereceğini açıklamıştı.


 
İmamoğlu seçim kampanyası sürecinde İBB’de 643 yöneticiye bin 717 makam aracı, İSKİ’de 124 yöneticiye 874 makam aracı, İETT’de 48 yöneticiye 150 makam aracı düştüğünü belirterek ihtiyaç dışı araçlarda tasarrufa gidildiğinde yılda 120 milyon TL tasarruf edilebileceğini söylemişti.

Daha sonra İBB’nin 2018 yılı performans raporunda; 93’ü resmi, 1717’si kiralık olmak üzere toplam 1810 adet binek araç yer almıştı. Bu rakama göre İBB’de her 8 kişiye 1 araç düşüyordu.


İBB’ye ait ne için kullanıldığı belli olmayan araçlar önceki gece itibariyle Yenikapı Miting alanına getirilmeye başlandı. Üzerinde İBB logoları da yer alan araçlar 800’ü aştı. Bazı araçların üzerinde İBB iştiraklerinin logosu görüldü.

Ağırlık olarak Renault clio marka araçlar arasında Mercedes ve Audi markası da var. İBB personelleri her gelen aracın plakasını not ederek kayıt altına aldı. Araç gelişinin haftasonu da devam edeceği öğrenildi.


 Araçların alana çekildiğini duyan bazı yurttaşlar da Yenikapı’ya geldi.

‘Hesap sormaya geldim’

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, süreci öfkeyle takip ettiğini söyleyen Önder Sözen, “Acaba kaç tane, kaç bin kişiye ücretsiz akbil verildi? Bunların hepsinin hesabı sorulması lazım. Bu olayları yakınen takip ediyorum. Öfkeyle takip ediyorum. Hakkın ve adaletin, hukukun yerine getirilmesini istiyorum. Kiralamayı yapanlar da haksız kullananlar da, kulandıkları süre zarfındaki belediyenin, kamunun kaybının kullananlardan tanzim edilmesini istiyorum. Bu araçların günlük bir kiralama bedeli vardır. Bu bedel üzerinden kullanan arkadaşlardan bu paraların geri alınmasını talep ediyorum” dedi.

Yurttaş Dilaver Akça ise şöyle konuştu: “Ben halkım. Halk olarak buraya hesap sormaya geldim. Ne oluyor, ne bitiyor, biz nereye para verdik? Halk olarak bir şeylerin hesabını sormaya gelmemiz lazım. Tüm İstanbul’un gelmesi lazım çünkü bizi soydular. Kimin kullandığı belli değil? Plakası alınıp nereye gittiğinin görülmesi, tespit edilmesi lazım. İstanbul halkının arabaları bunlar. Bizim paramızla gezdiler.”
Öte yandan İBB’den konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı ancak araçlarla ilgili pazar günü Ekrem İmamoğlu tarafından bir bilgilendirmede bulunulması bekleniyor.

Sayıştay uyarmıştı

Sayıştay, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (İSKİ) ilişkin 2017 Denetim raporunda binek araçların, 100 km’de ortalama 4-5 lt. benzin tüketmesi gerekirken Renault Clio tipi aracın, görünürde 63 lt’yi aşan yakıt tüketimi gerçekleştirdiği yer aldı. Sayıştay, gerçekleşmesi mümkün olmayan bu durumun incelenmesi gerektiğinin altını çizmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.