Bakan Günay'ı Zeugma ağlattı

Bakan Günay'ı Zeugma ağlattı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’deki kazılarda bulunup yurtdışındaki müzeleri süsleyen tarihi eserlerin teker teker getirileceğini anlatırken Zeugma örneğini verirken ağladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizm sektörünün tüm temsilcileriyle İzmir’de biraraya geldi. Turizmi yaşamı boyunca çok önemsediğini, dünyada 1 milyara yakın insanın gezmeye, 1 trilyon dolara yakın da ekonomik büyüklük oluşmaya başladığını aktaran Günay, turizmin 21’inci yüzyıl barışına ve insanlığın gelişimine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

"HAYKIRSAM DELİ DERLER"

Toplantıda duygulu bir konuşma yapan Bakan Günay, Türkiye’den gitmiş eserlerin yeniden yerlerine döndürülmesi için gösterdikleri çabaları anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Günay, Gaziantep’te bulunan Zeugma Antik Kenti’ni gezdiğini belirtip, bu bölgede daha önce yabancı heyetler tarafından yapılan kazılarda önemli eserlerin bazılarının dünyadaki müzelere götürüldüğüne işaret ederek şunları söyledi:

"Yurtdışına gittiğim zaman ören yerlerini geziyorum. Oradaki rehberler gösteriyorlar, Türkiye’den geldiğini söylüyorlar. Oturup dizlerimi dövmek geliyor içimden. Biz ne yapmışız, oturup topraklarımızdan bu kadar güzelliği almışlar, dünyanın en önemli müzelerinin en kıymetli parçaları haline gelmiş. Hasan Hüseyin’in bir mısrası vardır; ‘Haykırsam deli derler, ağlamaz kimse bilmez niçin ağladığımı’ dizeleri geçiyor içimden. Müthiş bir kıskançlık duyuyorum. Başka müzeleri gezerken kıskanmayacağız artık."

"SEVİNÇTEN AĞLADIM"

Günay, kazıların yeniden başladığı Zeugma’yı gezerken sevinçten ağladığını da belirterek "En sonunda oldu dedim" diye konuştu. Boğazköy Sfenksi’nin de 90 yıl sonra toprakları olan Çorum’a getirileceğini dile getiren Günay, "Düşünün 100 yıldır toprağından uzak bir yapıt Çorum’a dönecek. Benim için en büyük bayram günlerinden bir tanesi. Topraklarımızdan kopan herşeyi alıp topraklarımıza getireceğiz" dedi.

SAHTE ALKOL "KAZASI"

Bakan Günay, Rus turist rehberlerinin ölümüyle sonuçlanan sahte alkollü içki olayına ’kaza’ diyerek, bunu yeme sektöründeki dikkatsizliğe bağladı.

Bu tür olayların yaşanmasını istemedikleri belirten Günay, "Zaman zaman servis yapanlardan, zaman zaman piyasadan alışveriş yapanlardan kaynaklanan dikkatsizlikler oluyor. Bu bizim turizm gelişmemizin önünü kesecek olay değil. Yaygın değil çünkü, bireysel, anlık olaylar" dedi.

Görevi boyunca turizm sektörü ile çok iyi bir diyalog içinde çalıştıklarını anlatan Günay, "Arkadaşlarımızla çok iyi bir diyalog içinde çalıştık. Bazen kavga oluyormuş ama benim dönemimde hiç kavga olmadı. Biz birbirimizi anlamaya, öğrenmeye çalıştık. Mezuniyet safhasına geldiğime inanıyorum. Ama ‘yüksek lisans yap’ diyor buradaki arkadaşlarımız" dedi.

Bakanlıkların yeniden yapılanması sürecinde kültür ve turizmin ayrı bakanlıklara verileceği konusundaki yorumlara ilişkin değerlendirme yapan Günay, "Külltür ve turizmin ayrılmasını savunanlar oldu. Turizm artık bir kültür alışverişi haline geldi" dedi.

Günay ayrıca, Ege Bölgesi’ni önümüzdeki dönemin yüksek gelir düzeyine hitap edecek turizm merkezi olarak kurguladıklarını da belirterek "Burada çok uygun bir ortam var ve henüz bakir. Dava süreçlerinden korumaya çalışıyoruz. Fazla dava açma ve mümkün olduğu kadar yatırım yaptırmama gibi bir gelenek oluşmuş" dedi. Günay, İzmir’in EXPO’yu kazanmasıyla Türkiye için de büyük bir tanıtım hamlesi yaşanacağını sözlerine ekledi.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ "KALIN" DEDİ

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Bakan Günay’ın sektörün içinden biri olarak sektörü en iyi anlayan insanlardan olduğunu, sektöre yitirdiği heyecanı tekrar kazandırdığını söyledi.

Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gül, İzmir’in turizmdeki potansiyeline dikkat çekerek Kültür ve Turizm Bakanı Günay’ın çalışmaları ve turimzcilerin yeni yatırımlarıyla kentteki yatak sayısını 60 binin üzerine çıkaracaklarını ifade etti.

Türkiye Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, "Bakan Günay’a son bir destek, omuz, moral verebilmek amacıyla biraraya geldiklerini", turizmde iyi bir 4 yıl geçirdiklerini, emin adımlarla ileri doğru atılım yaptıklarını ifade etti.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Derneği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler ise Bakan Günay’ın İzmir’den milletvekili adaylığıyla birlikte kentte turizm sektörünün önemli bir hareketlilik içine girdiğini, gelecek dönemde umutlarının arttığını ifade etti.

Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yılmaz Tecimen ise Bakan Günay’ın yeni dönemde tekrar aynı göreve devam etmesini dilediklerini söyledi.

Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ertuğrul Günay, tartışmalı bir şekilde yıkılan Kars’taki ’İnsanlık Anıtı’nın yerine Kars Belediyesi’nin kaşar ve bal heykeli yapmak istediğinin hatırlatılması üzerine, "Kapandı o konu galiba. Ben şu anda İzmir’le uğraşıyorum. Kars Belediyesi ve kaşarla meşgul değilim" yanıtını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.