Küçük Seyyahlar, Evliya Çelebi’nin İzinde

Küçük Seyyahlar, Evliya Çelebi’nin İzinde
Doğumunun 400. yılında UNESCO’nun 2011 yılını Evliya Çelebi yılı ilan etmesi dolayısıyla, Küçükçekmece Belediyesi’ne bağlı Bilgi Evleri “Evliya Çelebi’nin İzinde Küçük Seyyahlar” konulu bir dizi gezi programı düzenledi.

UNESCO Ünlü Seyyah Evliya Çelebi’nin doğumunun 400. yılı olması dolayısıyla, 2011 yılını Evliya Çelebi yılı olarak ilan ederken, Avrupa Konseyi ise Çelebi’yi 21. yy’ da insanlığa yön veren en önemli 20 kişiden biri olarak belirledi. Bu kapsamda, Küçükçekmece Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet veren Bilgi Evleri “Küçük Seyyahlar” kulübü ise, Evliya Çelebi’nin izini sürmek ve ünlü seyyahın Ahi Çelebi Camii ’de gördüğü rüyanın sırrını çözmek amacıyla Çelebi’nin ayak sürdüğü tarihi yerleri ziyaret etti.

ÇELEBİ’NİN GÖRDÜĞÜ RÜYAYI DİNLEDİLER

Fatih,  Cennet, Sefaköy, Taştepe, Halkalı, İnönü Bilgi Evi’nde eğitim gören Küçük Seyyahlar kulübü öğrencilerinden 35’er kişilik öğrenci grubuna kültür tarihçisi Süleyman Zeki Bağlar rehberlik etti. Program kapsamında öncelikle Halkalı Bilgi Evi Küçük Seyyahlar Kulübü öğrencileri Ahi Çelebi Camii’ni ziyaret etti. Rehber Süleyman Zeki Bağlan, öğrencilere Evliya Çelebi’nin gördüğü rüyayı anlatarak, caminin tarihçesi hakkında bilgi verdi.

Küçük seyyahlar Ahi Çelebi Camii’nin ardından Rüstem Paşa Cami’ni ziyaret etti. Çinilerden oluşmuş caminin mimari yapısını Rehber Bağlar eşliğinde dikkatle inceleyen öğrenciler, Mısır Çarşısı ve Yeni Camii’yi ziyaret ederek, Evliya Çelebi ve Seyahatname’si hakkında bilgi sahibi oldular.

TARİHİ YERLERİ GEZEREK, BİLGİ SAHİBİ OLDULAR

Gezi programının ikinci ve üçüncü gününde ise, Sefaköy, Cennet ve Fatih Bilgi Evleri küçük seyyahlar kulübü Süleymaniye Camii ve Millet Kütüphanesi ve Mimar Sinan türbesini gezdiler. Öğrenciler, bu tarihi geziler sayesinde hem Evliya Çelebi’yi yakından tanıma fırsatı bulduklarını hem de hiç görmedikleri yerleri gezdiklerini ifade etti.

Bilgi Evleri Eğitim Koordinatörü Yüksel Çetin ise, “Bu gezi ile amacımız, hem küçük seyyahlarımızı seyyahların piriyle tanıştırmak hem de kendi tarihlerini daha yakından tanımalarını sağlamaktır.” dedi. Bir hafta sürecek olan gezi programının devamında ise İnönü ve Taştepe Bilgi Evleri küçük seyyahlar kulübü öğrencileri Sultanahmet Camii, Ayasofya Camii, Beyazıt Camii Külliyesi ve Rumeli Hisarı’nı gezerek, Çelebi’yi yakından tanıma fırsatı bulacaklar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.