'Leyla’nın Evi' Başakşehir’de

'Leyla’nın Evi' Başakşehir’de
Basaksehir Belediyesi Bahçeşehir Kültür ve Sanat Merkezi (BKSM), önemli kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bunların sonuncusu Zülfü Livaneli'nin, ‘Leyla'nın Evi’ adlı eserinden sahneye uyarlanan oyun oldu.

Bu zamana kadar toplam 60 baskı yaparak, Türk edebiyatının en sevilen eserleri arasına girmiş olan ve Livaneli’nin, ‘Leyla'nın Evi’ adlı eserinden sahneye uyarlanan oyun, 3. yılında BKSM'de sahnelendi.
İstanbul hanımefendisinin izinde kuşak çatışmaları yok oluyor
Nedim Saban'ın yönetmenliği ve Zülfü Livaneli'nin şarkılarıyla süslenen oyun, geçmişle gelecek arasında üç kuşak durumunu bir ev sembolü üzerinden ifade ediliyor. Oyunda, evi elinden alınan Leyla'nın şahsında Osmanlı’dan günümüze İstanbul’un dönüşümü, kuşak ve kültür çatışmaları ve göçmenlik konuları birbirini hiç tanımayan üç ayrı karakterin hayatlarının kesişmesi üzerinden anlatılıyor.

‘Leyla'nın Evi’nde, alaturka ve hip hop müzikler, sahne dönüşümleri, muhteşem sinema efektleri ve filmler, düş sahneleri de barkovizyon imajları sayesinde beliriyor.
Başakşehir Belediyesi kültürel bir bütünleşme sağlamış
Oyunda Leyla rolünü oynayan Celile Toyon, belediyelerin kültürel çalışmaların mutlaka desteklemesi gerektiğini savunarak, "3. yılında hala beğenilerek izlenen bir oyunu Bahçeşehir'de oynuyor olmaktan çok memnunum. Üç sene önce Bahçeşehir'e gelmiştim. O günden bu güne çok şeyler değişip güzelleşmiş. Ben Bahçeşehir'de oyun oynayabilecek salon var mı dediğimde arkadaşlarım burayı çok beğendiklerini söylediler. Başakşehir Belediyesi bu tarz organizasyonlarla kültürel bir bütünleşme sağlamış. Ben Beyoğlu'nda oturuyorum. Muammer Karaca tiyatrosu kapatılırken, Başakşehir Belediyesi'nin kültüre destek vermesi çok güzel. Belediyeler değişen dünya düzeninde, sanatla yüzümüzü güldürmeli " dedi.
Tiyatro oyununda rol alan Nuri Gökaşan da BKSM'yi beğendiğini dile getirerek, "Oyunumuzda Leyla'nın mülkiyet trajedisi anlatılıyor. Oturduğu konak eski bir uşağın oğlu tarafından alınan ve sokakta kalan Leyla'nın hayatı çerçevesinde eski mahalle dostluklarının birlikteliklerinin ne kadar önemli olduğu vurgulanıyor. 3. yılımızda oyunumuzu Bahçeşehir de oynamaktan mutluyuz. İlk defa bu sahnede oynayacağım ama provalarda gördüğüm kadarıyla sahnenin alıştığı ve oturma düzeni çok güzel " dedi.
Leyla'nın evi BKSM'yi doldurdu
3. yılı devam eden oyunu izlemek için BKSM'ye gelenler 1200 kişilik salonun neredeyse tamamını doldurdu. Oyuncuların performansları ile göz dolduran tiyatro oyunu, salonu dolduran izleyiciler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.