Nazım Hikmet anıldı

Nazım Hikmet anıldı
Şair Nazım Hikmet, Eskişehir’in Seyitgazi İlçesi’ne bağlı Doğançayır Beldesi’ndeki temsili anıt mezarının başında düzenlenen törenlerle anıldı.

Doğançayır’daki etkinliklerde Kırkkız Dağı eteğine sanatçılar Pakize Koç ve Sami Nebioğlu tarafından yapılan dev Atatürk’ün rölyefinin de açılışı yapıldı.Doğançayır Belediyesi tarafından 'Nazım Hikmet ve Kuvayı Milliye Şehitlerini Anma Etkinlikleri'nin bu yıl 10’uncusu düzenlendi. Etkinliğe CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Odunpazarı Belediye Başkanı Ak Parti’li Burhan Sakallı, Doğançayır Belediye Başkanı CHP’li Ali Rıza Koca, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz ile çok sayıda kişi katıldı.

Doğançayır Beldesi’ndeki etkinliklerde ilk olarak Kırkkız Dağı eteğine sanatçılar Pakize Koç ve Sami Nebioğlu tarafından 32 x 17 metre ebatlarında yapılan Atatürk’ün rölyefinin açılışı yapıldı. Pakize Koç, Sami Nebioğlu ile birlikte 10 günde tamamladıkları Atatürk rölyefinin İç Anodolu Bölgesi’ndeki en büyük Atatürk rölyefi olduğunu söyledi. Koç, "Battalgazi Sulama Birliği Başkanı Hayati Uğur’un sponsorluğunda 25 bin lira harcayarak yaptığımız Atatürk rölyefinin yapımında kilitli taşı ve astar boya kullandık. Ayrıca hava şartlarına dayanıklı olması için de 150 kilo oto boyası kullandık" dedi.

Atatürk rölyefinin yanı sıra etkinlik kapsamımda Sami Nebioğlu ve Pakize Koç’un hazırladığı bakır ve alüminyum rölyef sergisi açıldı. Sergi açılışının ardından törenlere geçildi.

İKİ MAVİ GÖZLÜ DEVE SAHİP ÇIKTIK

Doğarçayır Belediye Başkanı Ali Rıza Koca, 2001 yılından buyana her yıl Nazım Hikmeti andıklarını söyledi. Atatürk’e ve Nazım Hikmet’e belde halkı olarak her zaman sahip çıktıklarını dile getiren Koca şöyle konuştu:

"1881 de doğan Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı’nın lideri ve Cumhuriyet’in kurucusu oldu. 1902 doğumlu Nazım Hikmet ise Türk dilinin en büyük şairlerinden birisi olarak edebiyat tarihimizde yerini almıştır. Biz Doğançayır halkı bu iki mavi gözlü deve sahip çıktık. Bu iki dünya devi burada toplanmamıza vesile olmuştur. Biz ki bir Anadolu beldesi bu devleri sözlerimizle değil yüreğimizde yaşarız. Cumhuriyet’e sahip çıkarak, gericiliği ve bağnazlığı yok sayarak, çizdiği yoldan genci ve yaşlısı ile ilim ve fen yolunda emin adımlarla yürüyerek göstermektedir. Nazım Hikmet’e olan bağlılığımızda değerlerimize sahip çıktığımızın göstergesidir. Biz Doğançayır halkı olarak Nazım’ı 2001 yılından bugüne kadar düzenli olarak bu anma töreni ile anmaktayız. Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün diye vasiyet eden Nazım’a biz de diyebiliriz ki; gönül isterdi Nazım’ın mezarı burada olsun. Bunu da en fazla hak edenin bizlerin olduğunu düşünüyorum. Naşının beldemize getirilmesi için 1995 yılından bugüne kadar yazışmalar yapılmaktaydı. Son olarak 2009 yılında alınan yanıtla ailesi ile muhatap olunması gerektiği bildirildi. Ailesinden tarafımıza olumsuz cevap gelmiştir. Naşın burada olsun ya da olmasın Nazım; bil ki sen bir Anadolu köy mezarlığında uyumaktasın."

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Köz ise yaptığı konuşmada, "Biz Nazım’la soluk aldık, onunla soluk alıyoruz. Türk gençleri Nazım’dan çok şey öğrendi, çok şey öğreniyor. Burada 10 yıldır sembolik de olsa Nazım mezarının bulunması bizler için çok anlamlı. Bazı adlar vardır ki onlar mezar yerleri ile bulundukları yerlerle değil yaptıklarıyla anılırlar. Nazım bize bıraktığı yaşamıyla, şiiriyle hep böyle anıldı, böyle anılacak" dedi.

Geçen yıl ilki verilen Nazım Hikmet Araştırma Ödülü, bu yıl Güney Özkılınç’ın, "Nazım’ın Bursa Yılları" adlı kitabına verildi. Özkılınç, ödülünü Doğançayır Belediye Başkanı Ali Rıza Koca’dan aldı.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.