Neşet Ertaş türküleriyle anıldı

Neşet Ertaş türküleriyle anıldı
Türk Halk Müziği’nin usta ismi Bayram Bilge Tokel, Küçükçekmece Belediyesi Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen Başak İkiz’le Anadolu’ya Güzelleme programına konuk oldu.
Programda kısa bir süre önce yitirdiğimiz Anadolu saz, söz ve türkü sanatının efsane ismi olan Neşet Ertaş anıldı. Katılımcılara tam anlamıyla türkü ziyafeti yaşatan Tokel, Bozkırın Tezenesi Halk müziği efsanesi Ertaş’ın hayatından kesitleri ve anılarını da Küçükçekmecelilerle paylaştı.
Seslendirdiği  ‘Neredesin Sen, Vay Vay Dünya, Zahide, Gönül Dağı’ gibi Neşet Ertaş ezgileriyle Küçükçekmecelileri mest eden Tokel, “Bir yerde türkü okunuyor, saz ele alınıyorsa, orada Neşet üstadın eserlerini söylememek olmaz.”diyerek Neşet Ertaş’a duyduğu saygıyı dile getirdi.
‘Neşet Ertaş türküleri şehre taşıdı’
Neşet Ertaş’ın en önemli özelliklerinden birisinin, Muharrem Ertaş gibi bir ustanın çocuğu olmak olduğunu belirten Tokel bunu şu sözlerle açıkladı: “Neşet Ertaş’ı Neşet Ertaş yapan en önemli şeylerden birisi de, Muharrem Ertaş gibi bir babaya sahip olmasıdır. Muharrem Ertaş Bozlak kültürü için çok önemli bir isim. Neşet usta bana şöyle derdi, ‘Ben babamın yanında Bozlak okuyamazdım. Babam veli insandır.’ Düşünün nasıl bir üstad, Neşet usta bile olsa onun yanında Bozlak okuyamıyor. Muharrem Ertaş sadece ustalık değil, insanlık da öğretiyor. İşte böyle bir insanın evladı sonra türküleri şehir yaşamına taşıdı.”
‘Eserlerinin güzel okunmasını isterdi’
Telif hakkı istemek bir yana, Neşet Ertaş’ın edebi aşan bir davranış olarak düşündüğü için eserlerine, ‘Benim’ diyerek sahip çıkamadığını belirten Tokel, usta ismin bestelemediği, kendi deyimiyle havalandırmadığı en az 10’dan fazla eseri olduğunu söyledi. Neşet Ertaş’ın hem söz yazıp hem beste yaptığı eserlerinin kayıp olduğunu ifade eden Tokel, ustanın eserlerinin güzel söylenmesini istediğini dile getirdi.
Ertaş’ın  ‘İyi türkü okuyan o türkünün ömrünü uzatır; kötü türkü okuyan ise o türkünün ömrünü kısaltır. Kötü türkü okuyanlar söylemesin.’  sözlerini de katılımcılarla paylaşan Bayram Bilge Tokel, “ Neşet Ertaş’ın türkülerinin sözlerinin değiştirilmesine de üzüldüğünü ifade etti.
Program sonunda Küçükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Kuzugüden’in teşekkür ettiği usta isim Bayram Bilge Tokel, katılımcıların getirdiği ‘Neşet Ertaş’ kitaplarını imzaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.