ÖLÜMÜNÜN 15. YILINDA SEZER TANSUĞ ANILDI

ÖLÜMÜNÜN 15. YILINDA SEZER TANSUĞ ANILDI
Ömer Faruk Şerifoğlu, mesai arkadaşı ve Türk Sanat Tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Sezer Tansuğ’u, ölümünün 15. yılında Küçükçekmecelilere anlattı.
Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde şair, yazar Cem Yavuz’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşiye konuk olarak katılan Sanat Tarihçisi ve Sezer Tansuğ Sanat Vakfı Başkanı Ömer Faruk Şerifoğlu, Sezer Tansuğ’un zihinsel mirasını, slayt gösterisi eşliğinde kendi tanıklığı üzerinden katılımcılarla paylaştı. 
‘SIRA DIŞI VE İLGİNÇ BİR İNSANDI’
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Şerifoğlu, Sezer Tansuğ’u ölmeden önceki 11-12 yılında iş arkadaşı olarak tanıdığını söyledi. Şerifoğlu, Tansuğ’un kişilik özelliklerini, “İş arkadaşlığım sırasında çok sıra dışı ve ilginç bir karakteri olduğunu fark ettim. Sezer Bey bir kişi hakkında yazdıysa o yürümeye başlar, yazmadıysa o kişi sanatçıdan sayılmazdı. Balon bir karakteri asla şişirmez; buna tenezzül etmezdi. Yeri geldiği zaman en yakınını bile tersleyebilen bir insan olduğu için onu sevmezlerdi. Ancak o hayatla kavgalıydı. 60 yılı yollarda geçmiş, Türk Edebiyatına bambaşka gözlerle bakan bir adamdı. Biraz derinine inince bu anlaşılıyordu.”diyerek anlattı. 
‘KEMOTERAPİLERE HEP YALNIZ BAŞINA GİTTİ’
Ayrıca Şerifoğlu Tansuğ’un yalnızlaşmasının bir başka sebebinin de, Batı normlarının dayatıldığı bir sanat anlayışı içerisinde, Şenlikname Düzeni adlı eserinde, batı ile doğuyu sentezleyerek doğunun sanat anlayışına olan bakışı değiştirmesi olduğunu söyledi. Böylesine yalnızlaştırılmış bir adamın kanser tedavisi görürken kemoterapilere bile tek başına gittiğini, hiç evlenmediği için evinde geceleri tek başına kaldığını belirten Şerifoğlu, Tansuğ’un ölmeden önce ‘Mirasımı ne yapayım? Nereye harcayayım?’ diye bile kendilerine sorduğunu, bu nedenle Sezer Tansuğ Sanat Vakfı’nı kurduklarını belirtti. 
Sezer Tansuğ kimdir?
1930 Erzurum doğumlu, İ. Ü. Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünden mezun (1953). 1956'ya kadar aynı bölümde araştırma görevlisi olarak, 1958-60 arasında Profesyonel Sinemada çalıştı. 1960-75 yılları arasında Ayasofya Müzesinde uzman olarak görev aldı ve 1964-65'de bir yıl süreyle AID participant'ı olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde bulundu. 1975-76'da reklam şirketlerinde copywriter olarak iki yıl çalıştı. 1977-81 yılları arasında beş yıl, Dokuz Eylül ve Mimar Sinan Üniversitelerine bağlı Güzel Sanatlar Fakültelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı ve 1982 başında Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi öğretim görevliliğinden emekli oldu. Son olarak Zaman gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 1998 yılı içerisinde vefat etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.