2022 TGC Basın Özgürlüğü Ödülleri açıklandı

2022 TGC Basın Özgürlüğü Ödülleri açıklandı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri belli oldu.

     2022 Basın Özgürlüğü Ödülü Seçici Kurulu, 5 Temmuz 2022 Salı günü saat 14.00’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde toplandı. Basın Özgürlüğü Ödülleri Seçici Kurulu'nda bu yıl; Adnan Özyalçıner (Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı), Altan Öymen(TGC Kıdemli Üyelerinden- TGC Onur Kurulu Başkanı –Yazar), Kenan Kocatürk (Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı), Nazan Moroğlu (İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı), Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu (İletişim Profesörü), Sibel Güneş (TGC Genel Sekreteri), Tuğrul Eryılmaz- (T24 Yazarı-Ödülü daha önce kazananları temsilen), Turgay Olcayto (TGC Başkanı) ve Zeynep Oral (PEN Türkiye Merkezi Başkanı) yer aldı. Zeynep Oral ve Kenan Kocatürk İstanbul dışında olduğundan toplantıya zoom üzerinden katıldı. Nazan Moroğlu görüşünü telefonla paylaştı. Seçici Kurul Başkanlığı’na Altan Öymen, yazmanlığa Sibel Güneş seçildi. Yapılan değerlendirme sonucunda şu kararlar alındı.

 

     KİŞİ DALINDA

     Siyasette seçim söylemlerinin yaklaştığı bir dönemde yurttaşların haber alma hakkını engellemek, tek tip gazeteci, tek tip haber yaratma amacıyla tutuklanan 16 Kürt  gazeteci; Abdurrahman Öncü, Aziz Oruç, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Lezgin Akdeniz, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Ali Ertaş, Mehmet Şahin, Neşe Toprak, Ömer Çelik, Ramazan Geciken, Remziye Temel, Safiye Alagaş, Serdar Altan, Suat Doğuhan ile Zeynel Abidin Bulut’un şahsında mesleklerini yapmaları engellenen tüm gazetecilerle, tutuklu gazetecilere

      

     KURUM DALINDA

     İktidarın TBMM gündemine getirdiği; sansürü ve oto sansürü daha da derinleştirecek, basınla birlikte toplumsal muhalefeti de susturmayı, korkutmayı ve hapsetmeyi hedefleyen yasa teklifinin geri çekilerek 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılına ertelenmesini sağlayan Sansür Yasasına Karşı Direniş ve Dayanışma’ya ödül verilmesi kararlaştırıldı. Ödüllerin veriliş tarihi daha sonra açıklanacak.

     TGC BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLLERİ

     Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla her yıl kişi ve kurum dalında “Basın Özgürlüğü Ödülü” veriyor. “Basın Özgürlüğü Ödülü” basın özgürlüğünü savunan, bu uğurda çaba harcayan gazete, dergi, ajans, televizyon, radyo ve internet siteleriyle, düşünceyi ifade özgürlüğü için çaba harcayan akademik kuruluşlara, bu kuruluşlarda çalışmalarıyla öne çıkan kişilere veriliyor.
Ödül verilecek kişi veya kuruluşun basın özgürlüğünü savunma yolunda son bir yıl içinde yaptığı çalışmalar değerlendiriliyor. Ödüllere kişisel başvuru yapılabiliyor. Gazete, dergi, TV, Radyo, internet  veya ajans kuruluşlarının yetkililerince ve TGC  Yönetim Kurulu tarafından da ödüle aday gösterilebiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.