"Onların sesine kulak verin"

"Onların sesine kulak verin"
Türk basınında sansürün kaldırılışının 103. yıl dönümü kutlanırken, cezaevinde bulunan gazetecilerin yazdığı "Tutuklu Gazete", "Sünsüre Direniş" manşetiyle çıktı.
 Türkiye Gazeteciler Sendikası’nin (TGC) öncülüğünde çıkarılan “Tutuklu Gazete”nin ilk sayısı dün çıktı. Ankara, İstanbul ve Çanakkale’deki matbaalarda toplam 44 bin 950 adet bastırılan gezete, gazetemizin yanısıra Birgün, Evrensel ve Çanakkale Olay gazetelerinin eki olarak dağıtıldı. “Özgür Basın Varsa Özgür Toplum Vardır” sloganıyla çıkan “Tutuklu Gazete”nin ilk manşeti “Sansüre Direniş” oldu. Gazetenin manşet haberinde 70 gazetecinin haberleri ve yazıları nedeniyle cezaevinde olduğu belirtilirken şu bilgilere yer verildi:

“2009 yılının başından bu yanaya 2,5 yıllık süre içinde cezaevine girip çıkan ve tutuksuz olarak yargılanması devam eden 41 gazeteci daha var. Böylece son dönemlerde en az 111 gazeteci Türkiye cezaevlerindeki koşulları görmüş durumda. Gazeteciler hakkında açılmış dava ve soruşturmaların sayısı on binleri geçti. Demokratikleşme mücadelesi uğruna onlarca şehit vermiş olan gazeteciler bugün mesleki faaliyetleri nedeniyle demokrasi mücadelesi verirken ‘terör örgütü üyesi’ olmak ya da ‘terör örgütü propagandası’ yakmakla suçlaniyorlar. Gazetecilerin yaptıkları haberler ve röportajlar, yayımladıkları kitaplar haber kaynakları veya hiç yayımlamadıkları kitaplar, haber kaynaklarıyla telefon görüşmeleri, haber kaynaklarından elde ettiği bilgi notları ve belgelerden hareket edilerek suç örgütlerinin üyesi olmakla suçlandığı bir ülkede demokrasi mücadelesi verebilmek gerçekten ‘cesaret’ gerektiriyor. ”

Gazetecilere yönelik baskılar nedeniye 94 meslek örgütünün Gazetecilere Özgürlük Platformu’nu (GÖP) kurma ihtiyacı duyduğu belirtilen haberde, platformun basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan tüm hüküm ve kanunların değiştirilmesini talebiyle mücadele ettiği belirtildi.

Gazetenin ilk başyazısını kalema alan TGC Genel Başkanı Encan Sadık İpekçi, “Bu gazete bir sayı bile çıksa, tarihe büyük puntolarla, en okunaklı notu düşecektir. Bu yüzden bir sayı da olsa çıkmalı, çıkarılmalı bu gazete...” diyerek gazetecilik faliyetleri nedeniyle direnen gazetecilere destek verilmesi çağrısında bulundu.

Gazetenin ilk sayısında tutuklu bulunan “Bedri Adanır, Nedim Şener, Müyesser Yıldız, Vedat Kurşun, Ahmet Şık, Deniz Yıldırım, Barış Pehlivan, Tuncay Özkan, Soner Yalçın, Füsun Erdoğan, Barış Terkoğlu, Suzan Zengin, Sedat Şenoğlu, Musa Kurt, Barış Açıkel, Ali Buluş, Miktat Algül, Mustafa Gök, Seyithan Akyüz, Faysal Tunç, Rohat Emekçi, Kaan Ünsal, Fazıl Duygun, Bayram Namaz, Mehmet Yeşiltepe, Hatice Duman, Halit Güdenoğlu, Ozan Kılınç, Cihan Gün, Murat İlhan, Baha Okar, Sait Çakır, Mehmet Karabaş, Sinan Aygül, Kadri Kaya, Erol Zavar, Hamdiye Çiftçi, Ahmet Birsin ve Kenan Karavil”in yazıları yayınlandı.

Gazeteci Soner Yalçın, “Tanık mıyım, sanık mıyım?” başlıklı yazısında Ergenekon davasından neden içeride bulunduğunu sorgularken, “AKP sonrası Türkiye’de muhalif gazeteci olmak” başlığını kullanan Tuncay Özkan, kendi Ergenekon hikayesini kaleme aldı. Gazeteci Ahmet Şık, “Bu yazı canınızı sıkabilir” başlıklı yazısında 70 gazetecinin cezaevinde olduğu bir dönemde sansürün kaldırılışının yıl dönümünün kutlandığına dikkat çekerken, “Dışarıda kendilerini özgür zannedenler sırasını beklemekte midir?.. Sansürün ruhuna rahmet okunurken yine de böyle bir gün için kutlama yapılıyor mudur?” diye sordu. Gazeci Nedim Şener de yazasında “Bir yandan memleketin kanlı geçmişinde imzası bulunan “Derin” yapılarla uğraş ve kaleminle buna karşı dur... Sonra da demokrasiyi zehirleyen bir başka vesayetçi zihniyetlerin bir arada olduğu ‘Ergenekon’ adı verilen yapının üyesi olmakla suçlan!” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.