TGC'den Hopa Cumhuriyet Savcılığı'na tepki

TGC'den Hopa Cumhuriyet Savcılığı'na tepki
Hopa Cumhuriyet Savcılığı'nın Metin Lokumcu’nun cenaze töreninde çekilen tüm fotoğraf ve görüntüleri istemesine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden (TGC) tepki geldi.

Talebe uymayanlar için adli işlem yapılmasının Basın Kanunu'na ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne aykırı olduğunu vurgulayan TGC, gazetecilerin kamu görevi yaptığının ancak kamu görevlisi olmadığının altını çizdi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hopa Cumhuriyet Savcılığının 31 Mayıs’ta Başbakan Erdoğan’ın mitinginde çıkan olaylarda hayatını kaybeden Metin Lokumcu’nun cenazesinde çekilen tüm görüntü ve fotoğrafları gazetecilerden istemesini, bu isteğe uygun davranmayanlar için soruşturma açılacağını belirtmesini “zorlama” olarak değerlendirdi.

Cemiyet ayrıca gazetecilerin kamu görevi yaptığını, kamu görevlisi olmadığını hatırlatarak savcılığın talebinin hukukla bağdaşmadığını, Basın Kanuna ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne aykırı olduğunu duyurdu.

Cemiyetin açıklaması şöyle:

“Hopa Cumhuriyet Savcılığının yayın organlarında gösterileri ve güvenlik güçlerinin müdahalesini gösteren fotoğrafları ve TV kayıtlarının istemesini, verilmemesi halinde soruşturma açılacağını belirtmesini bir zorlama olarak değerlendiriyoruz.

Cumhuriyet Savcılığı olasıdır ki, delil toplama amacıyla böyle bir yola başvurmuştur.

Ancak hemen belirtelim ki, istek 5187 sayılı Basın Yasası’nın 12. maddesine aykırıdır. Söz konusu madde şöyledir:

“Süreli yayın sahibi sorumlu müdür ve eser sahibi bilgi belge dahil her türlü haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamaz. “

Basın Yasası’nın 3. Maddesi’nin radyo ve tv yayınlarının yasaklanması için kullanılmakta oluşu ve TCK’nın basın yayın fiillerini tanımlayan 6. Maddesi yoluyla, 12. maddedeki güvencenin tüm yayın organlarını kapsadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenlerle Cumhuriyet Savcılığının isteğinin yasaya aykırı olduğunu, aksi taktirde uygulanılacağı belirtilen TCK’nın 257. Maddesinin de kamu görevlileriyle ilgili olduğunu ayrıca vurgulamak isteriz.

Gazetecilerin kamu görevi yaptığı, kamu görevlisi olmadığı ise bir başka gerçektir.

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi de gazetecileri basın özgürlüğünü korumak için çaba harcamaya ve ödün vermemeye çağırmaktadır.

Cumhuriyet savcılığının isteklerinin hukukla bağdaşmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız.”


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.