Mehmet Mert

Mehmet Mert

Meral Akşener'in partisinde kimler yer alacak?

Meral Akşener'in partisinde kimler yer alacak?

 Milliyetçi Hareket Partisi'nden olaylı bir şekilde atılan ve referandumda 'hayır' bloğunun önemli destekçilerinden Meral Akşener'in 2017 Eylül veya Ekim aylarında parti kuracağı kesinleşti.
Akşener en son yaptığı bir açıklamada; “Bin 200 arkadaşla görüştüm. Yüzde 90'ı yeni bir parti kurulmasını istedi. Bu ülkeyi kurdun kuşun elinden kurtaracağız” diyerek yeni oluşuma dönük sinyal vermişti.
*
MHP'den ihraç edilen Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ise dün yaptığı bir açıklama ile Meral Akşener öncülüğünde kurulacak yeni partiye katılacağını kaydetti.
"Bizi biz yapan değerleri kucaklayan ne sağcı ne solcu merkezde bir parti olacak" diyen İsmail Ok şunları kaydetti: "Sonbaharda eylül ekim gibi şekillenerek ete kemiğe bürünerek milletin huzuruna gelecek. Hiçbir ideolojik kaygımız yok. Bu parti Türkiye’nin kurucu değerlerini kucaklayan ve olmazsa olmaz niteliklerini ve bizi biz yapan değerleri kucaklayan ne sağcı ne solcu merkezde bir parti olacak. Bütün sosyal kesimleri kucaklayacak. Bütün renklerin bir araya gelmesinde sorun olmayacak. Türk milleti de bu yeni partide lider ya da genel başkan olarak Sayın Meral Akşener’i görmektedir. Artık Türk milleti içinde bulunduğu durumdan muzdarip olan tüm kesimler hatta AKP’nin önemli bir kısmı yeni parti kurulmasını beklemektedir” dedi.
*
Yine MHP'nin muhalif isimlerinden Koray Aydın'ın da Akşener ile birlikte hareket edeceği beklenirken diğer muhalif isim Sinan Oğan'ın MHP'de siyaset yaparak parti içi mücadelesini vereceği konuşuluyor.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu'nun da bu parti kurucuları arasında adı geçiyordu. Bildiğiniz gibi Feyzioğlu bu iddiayı yalanladı.
*
Peki varsayalım Meral Akşener öncülüğünde yeni bir merkez parti kuruldu.
Bu partide siyaset yapacak yerel politikacılarımız kimler olabilir.
İlçe ilçe bir kaç isim şimdiden belirgin.
Belirgin olmayanları ise isim vermeden yorumlamaya kalkalım.
*
Bildiğiniz gibi MHP Çatalca eski ilçe başkanı Niyazi Uyar referandumda Merak Akşener'i desteklediği için son ilçe kongresinde aday adayı olmuş ve ayağından vurularak ilçe başkanı olması engellenmişti.
Niyazi Uyar'ın Akşener tarafından kurulacak partinin Çatalca ilçe başkanlığına banko gözü ile baktığımızı söylemek mümkün.
*
DYP ve ANAP'tan ayrılan veya eskiden bu partilerde siyaset yapanların da Akşener'in partisinde görev alabileceklerini şimdiden kestirmek mümkün.
Silivri, Büyükçekmece ve Beylikdüzü gibi ilçelerde bu özellikte bulunanların yeni partinin ilçe teşkilatlarını kurma ihtimamlleri de yüksek.
*
Beylikdüzü'nde ise MHP'nin İstanbul'da seçilmiş tek il genel meclis üyesi olma özelliğinde bulunan İskender Duriç'in Akşener'in kuracağı partide aktif görev alabileceğini söyleyebiliriz.
Duriç bırakın Beylikdüzü'nü daha aktif görevler de üstlenebilir.
İl başkanlığı, MYK üyeliği gibi.
*
Tabi Meral Akşener ve ekibi güçlü kadrolar ile iyi bir kampanya ile kuracakları partiyi gündeme getirirlerse bu yeni parti öncelikle MHP'yi zor durumda bırakacağı gibi, AK Parti'den ve hatta CHP'den de muhalif isimleri kadrosuna katabilir.
Bugünlerde kurulması düşünülen bu parti ile ilgili, olası seçimlerde kaç oranında oy alacağı yönünde, sağlıklı bir anket sonucu olmassa da.
Son referandumda evet bloğuna MHP'den kayan oyları baz alarak ifade edersek, MHP'nin ön görülen oyularının yüzde 70- 80'inin Akşener'in kuracağı parti yönünde oy kullanacağını beklemek mümkün.
*
Şayet Akşener yeni parti kurmaktan vazgeçer ve olasılıklar ile uğraşarak 2019 seçimleri öncesi oyalanırsa o zaman da popileritesini ve kendisi için umut besleyen kitlesini büyük oranda kaybedeceğini söyleyebiliriz.
Ezcümle Meral Akşener ve ekibi çok konsentre ve çok organize hareket etmediği sürece her geçen gün kamuoyu önünde kendilerinden umut bekleyenleri kaybedebilirler.

Adalet yürüyüşü ve festivaller
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 15 Haziran 2017 Perşembe sabahı, Ankara Güvenpark'tan     İstanbul'a başlattığı 'Adalet Yürüyüşü' bu pazar         (9 Temmuz 2017 Pazar) akşamı Maltepe'de son     bulacak.
Yürüyüş devam ederken tatile çıkan, normal programlarına devam eden, festival yapan v.s. Cumhuriyet Halk Partili siyasiler eleştiriliyor.
Yürüyüşü CHP'nin son yıllardaki tarihinde bir milat olarak kabul eden partililer, yürüyüşte kimlerin ne yaptığının ileride masaya yatırılacağını da kaydediyorlar.
*
Bizim gözlemlediğimiz kadarı ile bölgemiz ilçe örgütleri ve CHP'li belediye başkanları yürüyüş anınca eşit oranında ilgi ve alaka gösterdiler.
Kimi iki üç günde bir yürüyüşe gitti, selfiesini yaptı döndü.
Kimi saatlerce yürüdü terledi, koşturdu döndü.
Kimi her gün otobüs kaldırdı, kumanya yardımı yaptı.
Kimi ekibini gönderdi.
Yani elinden geldiğince yürüyüş boyunca gerekeni yapmaya çalıştı.
*
Sadece Silivri Belediyesi daha yürüyüş noktalanmadan Yoğurt Festivali startını verdi.
Diğer belediyelerin de festivalleri vardı ancak onlar yürüyüş takvimine denk getirmemeye özen gösterdiler.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar festivali erken başlattığı için eleştiriliyor.
Biz de diyoruz ki; festival erken başlatılabilinir.
Silivri Belediyesi de diğer CHP'li belediyeler kadar 9 Temmuz günü gerçekleşecek mitinge katkı sunarlarsa ortada sorun görünmez.
Yok bizim festivalimiz var, kusura kalmayın, mitingle falan fazla ilgilenemedik gibi bir yaklaşım     sezilirse.
İşte o zaman Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar parti üst yönetiminin olumsuz bir şekilde dikkatini çekebilir...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi