İlyas Öztekin

İlyas Öztekin

M.İNCE VE CHP

M.İNCE VE CHP

CHP bir başarısız seçimi daha geride bırakmış ve doludizgin kurultaya gidiyor.Kılıçtaroğlu bir kez daha mağlubiyet yolunda galibiyet horonu oynuyor.

Bu ülkede siyasetçi olmak için iyi insan dürüst insan olmak doğruları söylemek yetmiyor. Toplumu ajite edecek heyecanlandıracak halkın diliyle konuşacak polemiklere ayni yöntemle karşılık verecek geleneksel siyasetin dışında elitizme kaymadan halk dalkavukluğu yapmadan irticalen her mekânda her durumda kitleler karşısında ülkenin somut durumu ve dünyanın içinde bulunduğu gerçekler ile ekonomik siyasi ve stratejik konularda söyleyecek sözü olmalı. Esprili bir dil kullanmalı hazır cevap olmalıdır.

Parti içi demokrasiyi tesis etmeli örgüt disiplinden ödün vermeden birlik ve beraberliği, üyeler arasında ki dayanışmayı sağlamalı karşılıklı saygıyı hissettirecek karizma da olmalı sekter davranışlara söz ve karar birliği yerine her kafadan bir sesin çıktığı demokratik temayüllere uygun olmayan konular da şahin olurken diktatörlük özlemleri içinde olmamalıdır.
CHP bir mirasın partisidir. Bu miras dünyanın en büyük devrimcisi M.Kemal Atatürk’ün mirasıdır.

Bu partinin lideri partililerin ve toplumun her kesimine ayni mesafede durmalı. Çağın gerisinde kalmış düşüncelerin hortladığı orta doğuda kardeşin kardeşi kestiği kaosun sürgit devam ettiği gerçeğini görüp parti içinde din mezhep etnik köken ayrışmalarına izin vermemelidir.

Sayın Kılıçtaroğlu’nu o makama getirenler onun mezhebini sorgulamadılar. Ancak meydanlarda mezhep tartışması gibi gerici bağnaz etik olmayan tartışmaları başlatan buradan bir diğer mezhep mensuplarına işaret veren iktidar partisinin başının bu tavrı maalesef hoş görülüp kendisine oy verilmiştir.

Bu bakış açısındaki insanların oyunu almak için çatı adayı olarak gösterilen muhafazakâr aday aslı varken bir diğerine oy vermek istemeyen insanların tercihi ile seçilememiştir.
Son seçimlerde alınan sonuçlardan sonra bu gün CHP’nin önünde ki seçenekler şunlardır.

Kim ne derse desin halk yetmiş yıldır CHP’ye karşı olan ön yargısını aşamamaktadır.60 yıldır CHP Türkçe ezan okuttu diyenlere oy verip CHP’yi kınayan halka bu gün kuranı gösterip bakınız kuranı ezanı Kürtçe okutuyoruz diyen insanı alkışlayıp bu halk oy verdi.

Kurtuluş savaşının acımasız kurallarının sürdüğü günlerde ülkenin bir iki yerinde üç beş caminin lojistik amaçlı kullanılmasını bile camileri yıktı ahır yaptı yalanına inananlar bu gün cami yıkıp avm.yapanlara silah verip besledikleri teröristlerin camileri bombalamasına ses çıkarmıyorlar.

Ülkenin gerçeği budur. Bunu değiştirmek için CHP’nin başına kim gelirse gelsin mevcut koşullarda Ecevit’in başarısına yakın bir başarı hedefini aşamayacaktır.

Yapılması gerekenlerden biri bu ön yargıları yok etmek için CHP yeni bir isimle çağdaş değerlere bağlı Atatürk milliyetçisi ancak ülkedeki etnik ve dinsel mezhepsel ayrışmaya tarafsız bakan ülke bütünlüğü içinde çözüm üretecek geleneksel CHP anlayışını aşmış yeni yüzlerin yönetiminde parti mirasını kurultayda bu partiye devrederek yola devam etmelidir.

İkinci alternatif ise parti tüzüğünü tümüyle değiştirerek merkezden atanmış M.vekili adaylığının önüne geçip delege dalkavukluğunu bırakıp partinin aidatını ödemiş üyeleri arasından seçilecek şekilde ve bölgede kamuoyu araştırması da yaparak M.vekili ve belediye başkanı adayı belirlemelidir. Tüzükte ki buna benzer anti demokratik uygulamaları doğu ve güney doğu ile ilgili çözüm önerileri ülkenin sorunlarının çözümü doğrultusunda projeci bir tüzük belirlenmeli. Bu geçiş sürecinde bunlara benzer önerileri yapabilecek partiye ivme kazandıracak tek insan Sayın Muharrem İNCE’dir onun önü açılmalıdır.

Kılıçtaroğlu’na mezhep bağlamında bakanlar geçmişteki Mustafa TİMİSİ ve bir iş adamının kurduğu barış partisi örneklerini unutmasınlar. Kaldı ki Aleviler blok oy veriyorlarsa Tunceli başta olmak üzere Alevilerin çoğunlukta olduğu illerde ilçelerde AKP.nin aldığı oya baksınlar.Mezhep partisi bu ülkede tutmamıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlyas Öztekin Arşivi