ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında ilk temas

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında ilk temas
ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldikten sonra ilk kez Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile telefonda görüştü

ABD Devlet Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ilk kez telefonda görüştü. Görüşmedeki ana konular Asya-Pasifik bölgesinin özgür ve dışa açık olması ve karşılıklı restleşmelerin iki ülke insanları için de yıkıcı olması oldu.

Joe Biden da Twitter hesabından görüşmeyi doğruladı.

joe biden tweet

Joe Biden twitinde, "Bugün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Çin halkına yeni Güneş Yılı için iyi dileklerimi sunmak amacıyla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Ayrıca Pekin'in ekonomik faaliyetleri, insan hakları ihlalleri ve Tayvan'a yönelik baskısı hakkındaki endişelerimi de ilettim. Ona Amerikan halkının çıkarları doğrultusunda Çin ile çalışacağımı söyledim" açıklamasını paylaştı.

Biden Pekin'in baskılayıcı ve adaletsiz eylemlerine, Şincan'daki insan hakları ihlallerine ve bölgedeki iddialı eylemlerine karşı temel endişelerinin olduğunu belirtti. 

Cinping ise bu konuların egemenlik ve bölgesel bütünlük meseleleri olduğunu ve ABD'nin bu konulara temkinli yaklaşması gerektiğini vurguladı.

Trump dönemimdeki gerginlikten sonra ilk görüşme

Telefon görüşmesi eski başkan Trump ile Cinping'in geçen yıl Mart ayında yaptıkları telefon görüşmesinden sonra bir ilk olması niteliği taşıyor. Bu görüşmeden sonra iki ülke arasındaki ilişkiler eski başkan Trump'ın Çin'i koronavirüs pandemisi için suçlamasıyla en kötü seviyelerine gelmişti.

Trump yönetimi döneminde, ABD Çin'e karşı ticaret savaşı ilan ederek pek çok saldırıda bulundu. Bu kapsamda güvenlik tehdidi olarak algılanan Çin resmi yetkililerine ve firmalarına yaptırım uyguladı ve Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki iddialarına meydan okudu.

ABD-Çin politikasında bir değişiklik yok

İki ülke arasında görülen nispi düzelmeye rağmen iki ülkenin de ikili ilişkilerin geliştirilmesine temkinli yaklaştığı belirtilidi. 

Buna göre iki ülke arasında iklim değişikliği ve koronavirüs (Covid-19) pandemisine karşı potansiyel işbirliği olabileceği belirtilirken, ABD Çin'in agresif faaliyetleri ve ihlalleri sebebiyle şüpheci davranıyor.

Gelecek aylarda Biden yönetiminin bazı Çinli teknoloji şirketlerine yeni yaptırımlar getirebileceği ön görülürken, Trump yönetiminin koyduğu Çin mallarına yönelik ağır ithalat vegilerinin kaldırılması da kısa vadede beklenmiyor.

Çin ise Şincan, Tibet, Hong Kong ve Tayvan konularını kendi içişleri olduğunu savunarak ABD'nin herhangi bir müdahalesine karşı çıkıyor.

Kaynak: Reuters

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.