AKP'den başkanlık geri adımı

AKP'den başkanlık geri adımı
Erdoğan, "Ne olacak vazgeçersek? Bu bizim kırmızı çizgimiz değil’’ dedi. İktidar partisi Anayasa görüşmelerini tıkayan Başkanlık sisteminden geri adım attı.
TBMM’de dört partinin katılmı ile yaklaşık 2 yıldır devam eden yeni Anayasa çalışmalarında, tıkanma noktası olan Başkanlık sisteminden resmen vazgeçildi. Daha önce AK Partili kurmayların ‘’Olmazsa olmaz şartımız değil’’ dediği Başkanlık sitemi için son noktayı Başbakan Erdoğan koydu ve ‘’ Bu bizim kırmızı çizgimiz değil’’ dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in gayretleri ile kurulan ve bugüne kadar çeşitli anlaşmazlıklara rağmen çalışmalarını sürdüren Anayasa yazım komisyonundaki en büyük sorun Başkanlık sisteminde oldu. AKP’li üyeler Cumhurbaşkanının seçimi ve yetkileri konusundaki mevcut Anayasa maddeslerinin tümünü ‘’Başkan’’ olarak değiştirmek istedi. Muhalefet buna karşı çıkınca 177 maddelik Anayasa’nın sadece 48 ömaddesinde anlaşma sağlanabildi.

Bunun üzerine AK Parti kurmaylarından, ‘’Başkanlık olmazsa olmaz şartımız değil’’ açıklamaları geldi ancak AKP bu kez de ‘’Partili Cumhurbaşkanı’’ modelini önerdi. Muhalefet buna da karşı çıktı ve anlaşma sağlanan 48 madde de, komisyon ve Genel kurulda ele alınamadı. TBMM’de tatille girdi.

Anayasa’daki tıkanma üzerine Başbakan Erdoğan son sözü söyledi Erdoğan AK Partiin ifrat toplantısında yaptığı konuşmada ‘’ Biz bir teklif getiriyoruz. Başkanlık sistemi de tartışılsın diyoruz. Bunu olmazsa olmaz bir şart olarak koymuyoruz, tutturmuşlar başkanlık sisteminden vazgeçin. Ne olacak vazgeçersek? Bu bizim kırmızı çizgimiz değil’’ dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.