AKP'den CHP'ye 15 Temmuz resti

AKP'den CHP'ye 15 Temmuz resti
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yaşanan yemin kriziyle ilgili CHP'lilere "İnadı, bırakın diyoruz ama bunu da yapmazlarsa herhalde 15 Temmuz tarihi son tarih olur. Başkanlık Divanı bu konuyu değerlendirip karma komisyona gönderirse herhalde iş işten
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan'ın CHP'lilere yönelik ara seçim restinin sorulması üzerine Anayasa ve İçtüzükte ara seçimle ilgili şartların açık olduğunu, TBMM'deki sandalye sayısının yüzde 5 oranında boşalması halinde, Başkanlığın Genel Kurula sunuşu ile birlikte 3 ay içinde ara seçim yapılabileceği yönünde hüküm bulunduğunu kaydetti. Bir ay içinde 5 birleşim boyunca Meclis'e gelmeyen milletvekillerinin, milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili hükmü de hatırlatan Elitaş, bu durumdaki milletvekillerinin karma komisyonda ve Genel Kurul'da savunma haklarının olduğunu kaydetti. Elitaş, "CHP'nin 4 yıl daha parlamentoya gelmeyeceğiz şeklindeki tutumunu sürdürmesi halinde, bu partiye oy vermiş 11 milyon seçmene yapılan haksızlığa 'dur' demek için, Meclis Başkanlığı konuyla ilgili değerlendirme yapabilir. Parlamentoda oturup da yemin etmemiş milletvekilleri 'gelmemiş' sayılır. Bir ay içinde 5 birleşim gelmezlerse yok sayılacaklarından, Meclis Başkanlık Divanı'nın doğrudan doğruya karma komisyona bilgi vermesi gerekir" diye konuştu.

Yemin etmeyen milletvekillerinin iki oturumdur yok sayıldığını savunan Elitaş, bugün yapılacak teskere görüşmeleriyle bunun üç olacağını söyledi. Elitaş şöyle konuştu:
"Arkasından RTÜK ile ilgili seçim var, bu da dört olur. Sonra hükümet programı var. O da güven oylaması olduğu için beş olur. Bu anlamda baktığımızda, inatla bu bir noktaya ulaşılamayacağı görülür. 'İnadı, direnmeyi bırakın bugün önünüzde fırsat var yemininizi edin ve görevinize başlayın' diyoruz. Ama bunu da yapmazlarsa herhalde 15 Temmuz tarihi son tarih olur. 1 Ekim tarihinde parlamento açılırsa ve o gün itibariyle Başkanlık Divanı bu konuyu değerlendirip karma komisyona gönderirse herhalde iş işten geçmiş olur."

CHP'lilerin Genel Kurul'da 'misafir' olarak yer aldıklarını da savunan Elitaş, "İtiraz, yoklama talebi hakkı olmayan milletvekillinin Ankara il başkanından ne farkı var" diye konuştu. Ara seçimle ilgili bir soruya da Elitaş, "Onu şu anda söylemek mümkün değil ama İçtüzük ve Anayasanın emredici hükümleri varsa onu yerine getirmek lazım" karşılığını verdi. İnat etmenin fayda sağlamayacağını dile getiren Elitaş, "TBMM, 61'nci Hükümeti onaylayıp karar verecek. Ama var olup da varlıklarından haberdar olmayan sanal bir muhalefet partisi ile karşı karşıyayız. Sanal alemden gerçek aleme gelmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.