AMELEDEN BİLE AZ GELİRLERİ VAR

AMELEDEN BİLE AZ GELİRLERİ VAR
Ülkede siyasi faaliyet gösteren birçok siyasi partinin parasız siyaset yaptığı ve kasalarının tamtakır olduğu ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'nın (AYM) siyasi partilerin yıllık mali denetimleri sonucu ortaya çıkan gelir-gider hesaplarında tesp

 

Gelirini daha çok bağışlardan elde eden Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Merkezi kasasında 2011 yılı itibarıyla bulunan para miktarı sadece bin 134 TL. Parti, gelirlerini arttırmak için yemekli toplantı, şenlik ve eğlence düzenlerken, yayım satış organları da bir başka gelir kapısı olarak değerlendiriliyor.

 

Yusuf Erikel'in kurucu başkanlığını yaptığı Milli Demokrat Halkın Partisi'nin (MDHP) 2011 yılı mali geliri, bir belediye başkanının ortalama 1 aylık maaşı kadar. Yıllık geliri 9 bin 660 TL. olan partinin, bir sonraki yıla devreden tutarı 576 TL. Parti, yıllık ısınma, aydınlanma ve temizlik giderini 2 bin 653 TL. gibi düşük bir rakamla gerçekleştirdi. Doğuş ve Aydınlık Partisi de düşük tutarlarla siyasi parti faaliyetini yürüten bir başka siyasi parti. Gelirini üye aidatlarından karşılayan parti, 2012 yılında 4 bin 500 TL. gelire sahip iken, yılı, 1.000 TL. giderle kapattı.

 

Kasasında 2012 yılı sonu itibarıyla sadece 62 TL. bulunan Türkiye İşçi Köylü Partisi'nin yıllık ortalama geliri, 760 TL, gideri ise 698 TL. Bu giderlerin arasında elektrik, su, aydınlatma ve temizlik gibi bir dizi giderlerin bulunması da dikkat çekici olarak karşılandı.

 

Hak ve Adalet Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi gibi birçok partinin mali hesapları küçük rakamlarla olarak öne çıkarken, 70 il ve ilçede örgütlendiği belirtilen Liberal Demokrat Parti Genel Merkezi'nin geliri 4 bin 720 TL. olarak gösterildi. Parti genel merkezinin giderleri arasında yer alan harcama kalemleri ise 722 TL.'si seyahat gideri, 38,76 TL.'si de haberleşme gideri şeklinde belirtildi.

 

Mali denetimlerinde siyasi partilerin gelir ve giderlerini kamuoyuna ilan eden AYM, birçok siyasi partinin, kira dahil olmak kaydıyla, giderlerini belirtmediğine değindi, hayatın doğal akışına uygun olarak bir siyasi partinin, aydınlatma, elektrik, su ve ısınma gibi giderlerinin olması gerektiğini vurguladı.

 

Yerel ve genel seçimlerde ülkeyi talip etmeye yönelik çalışmalar ieçrisine giren siyasi partilerin, finans sorununu nasıl çözdükleri merak edilirken, resmi kayıtlardaki mali akışın pek de iç açıcı olmadığı ve gerçeği yansıtmadığı gerçeği öne çıktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.