Bağımsızlar ‘ara seçim’i tartışıyor

Bağımsızlar ‘ara seçim’i tartışıyor
YSK’nin Hatip Dicle kararının ardından, KCK tutuklusu diğer 5 milletvekili ile ilgili mahkemelerin vereceği kararı bekleyen BDP destekli bağımsızlar, “sinei millet” seçeneğini de tartışıyor.

TOPLU İSTİFA SEÇENEĞİ

YSKnin Hatip Dicle kararının ardından, KCK tutuklusu diğer 5 milletvekili ile ilgili mahkemelerin vereceği kararı bekleyen BDP destekli bağımsızlar, sinei milletseçeneğini de tartışıyor.

BDP içinde bir grup, tutuklu diğer 5 milletvekili serbest bırakılsa da Diyarbakırda en yüksek oyu alarak seçilen ve adı BDP Genel Başkanlığı için geçen Hatip Dicle kararı nedeniyle Meclisi protesto edip, kayıt yaptırmamayı tartışıyor.

BDP destekli 35 milletvekilinin Meclise gitmeyip kayıt yaptırmaması ve istifa etmeleri durumunda ara seçim gündeme gelecek. Anayasanın 78. maddesine göre, milletvekili sayısının yüzde 5inin boşalması ya da bir ilin veya seçim çevresinin TBMMdeki üyeliklerinin boşalmasıdurumunda yine 3 ay içinde seçime gidilmesi gerekiyor. Bu durumda Şırnak ve Hakkâride tüm milletvekilliklerini alan BDPli bağımsızların bu illerdeki milletvekillerini istifa ettirmesi durumunda da ara seçim formülünün zorlanması tartışılıyor. Ancak anayasanın 84. maddesine göre istifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca saptandıktan sonra TBMM Genel Kurulunca oylanarak kararlaştırılıyor. Ancak BDPli bağımsızlar henüz Meclise kayıt yaptırmadıkları gibi, sinei millet kararının kesinleşmesi durumunda yemin etmeye de gelmeyecekler. Kayıt yaptırmamaları halinde ne olacağına ilişkin açık hüküm bulunmuyor.

BDP kulislerinde tartışılan bir başka seçenek ise Meclise girmek, ancak karara tepki olarak cezaevinde de olsa, ilk olağanüstü kongrede Hatip Dicleyi genel başkanlığa getirmek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.