Bahçeli, Başbakan'ın teklifini kabul etmedi

Bahçeli, Başbakan'ın teklifini kabul etmedi
Çankaya Köşkü’nde bir görüşme yapan Başbakan Yıldırım ve MHP lideri Bahçeli referandum kampanyasını görüştü. İki lider ayrı kampanyalar yürütülüp, aynı söylem konusunda uzlaştı.
 Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, referandum sürecinde izlenecek kampanya konusunda çelişkiye düşülmemesi ve “söylem birliği” konusunda uzlaştı.
Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde Bahçeli ile görüştü. Görüşme 45 dakika sürdü.

Stratejiyi konuştular

Anayasa teklifi düzenlemesinin Meclis’te kabul edilmesi ve Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulmasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teklifi bugün veya yarın onaylaması bekleniyor. Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından referandum tarihi, 16 Nisan olarak ortaya çıktı.

Yıldırım da referanduma kadar olan 2 aylık süreçte kendi partisinin izleyeceği stratejiyi Bahçeli ile paylaştı. 

Başbakan Yıldırım’ın son grup toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik sözleri nedeniyle teşekkür ettiği belirtilirken, referandum sürecinde de “ortak hareket etme” teklifi geldi. Başbakan Yıldırım’ın, Bahçeli’ye, “Kampanya sürecinde, her iki parti ortak mitingler de düzenleyebilir. Eğer bu olmazsa, dilde, söylemde birlik sağlanabilir” önerisini getirdi.

Yıldırım, Bahçeli’nin son grup toplantısındaki “Milli birlik ve bölünmez bütünlüğümüzün dayandığı temeller tek devlet, tek millet, tek Vatan, tek bayrak ve tek dil ülküsüdür” şeklideki sözlerini de anımsatarak, bu şekilde iki parti arasında “ortak bir sloganın” kullanılabileceğini ifade etti.

Ancak MHP lideri Bahçeli’nin bu teklife sıcak bakmadığı ve Anayasa düzenlemesinin TBMM’de geçmesinde ortak hareket etseler dahi AKP ve MHP’nin iki ayrı tüzel kişilik olduğunu anımsattığı öğrenildi. Bahçeli’nin her partinin kendi siyasi görüşü doğrultusunda hareket etmesi gerektiği ancak iki parti arasında çelişki yaşanmaması için söylem birliği sağlanabileceğini dile getirdiği bildirildi.

Toplantıda, Başbakan ile Bahçeli arasında, “hayır oyu vereceklerin terörle yanyana getirilmesinin toplumda bir rahatsızlık yarattığı ve kamplaşmayı derinleştirdiği” de gündeme geldi. İki liderin “doğrudan böyle bir söylemin kullanılmaması” yönünde görüşbirliğine vardığı ifade edildi. Yıldırım, yarın Antalya’da belediye başkanları ile Bahçeli de yarın Konya’da parti teşkilatı ile bir araya gelerek referandum sürecini değerlendirecek.

"El Bab moral olur"

Görüşmede ayrıca Yıldırım, terörle mücadele operasyonları ve El Bab operasyonunda gelinen noktaya ilişkin Bahçeli’ye bilgi verdi. TSK’nın El Bab’ın merkezine doğru ilerlediğini belirten Yıldırım, şehitlere ragmen operasyonların başarıyla sürdürüldüğünü kaydetti. Bahçeli’nin ise El Bab’da kazanılacak bir başanının asker ve Türk halkı üzerinde büyük moral oluşturacağını ifade ettiği bildirildi.


5. kez buluştular

Bahçeli’nin anayasada düzenlemesi yapılması çağrısını yaptığı 11 Ekim tarihinin ardından iki lider beşinci kez bir zirvede görüştü. Yıldırım ve Bahçeli, daha önce 17 Ekim, 10 Kasım, 1 Aralık, 25 Aralık tarihlerinde bir araya gelmiş, 1 Aralık’taki görüşmenin ardından ortak basın açıklaması da yapılmıştı. Yıldırım, Bahçeli ile ayrıca TBMM’deki makamında 5 Aralık’ta 10 dakikalık kısa bir görüşme daha yapmıştı. İki lider en son olarak da 12 Ocak’ta Meclis’te yaşanan kavganın ardından Başkanlık Divanı makamında görüşme gerçekleştirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.