Başbakan: Askerlik süresi kısalacak

Başbakan: Askerlik süresi kısalacak
Başbakan Binali Yıldırım, TSK’nın profesyonelleşmeye daha fazla kafa yoracağını söyledi.
Yıldırım, “Askere alma sürecek. Ancak süre ve sayı muhtemelen azalacak. Terörle mücadelede görevlendirilmeyecekler” dedi. 
Başbakan Binali Yıldırım, 3’üncü kanun hükmünde kararname (KHK) ile Silahlı Kuvvetler’de başlatılan reform niteliğindeki adımları, ordu-siyaset ilişkisi, bundan sonra yapılacak düzenlemeler, FETÖ ile mücadele, istihbaratın yeniden yapılandırılması konusunda önemli değerlendirmeler yaptı.

Ordunun profesyonelleşerek asli işine döneceğini vurgulayan Yıldırım, henüz kesin kararı verilmemekle birlikte zorunlu askerlik süresinin kısalacağını, asker sayısının azaltılacağını, vatani hizmetini yapanların terörle mücadelede görevlendirilmeyeceğini ifade etti. Gazetelerin Ankara temsilcileri ile Başbakanlık Resmi Konutu’nda kahvaltıda bir araya gelen Yıldırım, şunları söyledi:

RÜTBESİZ TERÖRİST: 59 bin 467 kamu personeli açığa alındı. Generalden astsubaya kadar TSK’dan kesin ihraç edilenler 3 bin 73. İhraç edilenlerin rütbeleri sökülüyor. Her türlü askerlikten doğan haklarını kaybediyorlar. Sadece emeklilikle ilgili hakları baki. Rütbeli teröristken, rütbesiz teröriste dönüşüyor.

İZİNLER: Çok uzun süreceğini zannetmiyorum. Önümüzdeki birkaç hafta içinde işler normale döner, çalışmalarımıza bağlı. Hacca gidenler bundan muaf tutuluyor, orada bir sınırlama yok.

REFORMA DÖNÜŞTÜ: AK Parti iktidarı döneminde milli iradeye, demokrasiye çeşitli kılık, çeşitli görünüm altında hep müdahaleler oldu ve her seferinde AK Parti bu krizleri reforma dönüştürmeyi başardı. AK Parti olarak 14 yıllık iktidarında kaç tane ciddi darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Her seferinde darbeden güçlenerek çıkan bir siyasi iktidarız. Geçmiş dönem darbelerinde anahtarlar teslim ediliyordu, ceket giyiliyor, şapka takılıp tıpış tıpış gidiliyordu. AK Parti iktidarındaki darbe girişimleri hep püskürtülmüştür. Hiçbirine pabuç bırakmadık, dimdik ayaktayız. Millet yanınızda, arkanızda olduğu sürece ne tankın, ne topun gücü. Halkın gücü hiçbir güçle test edilemez, alt edilemez.
Başbakan Yıldırım, aralarında Habertürk Gazetesi Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir’in de olduğu gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi.

BEYİNLERİ KİRADA: Torunum, “Dede, bu askerler niye insanlarımızı öldürüyor?” dedi. Bu beyinsizler bu çocuk kadar, bu çocuğun idraki kadar olamadılar. Bunlar beyinlerini, kafalarını kiraya vermiş asker kılığı içindeki teröristlerdir. Asker kılığındaki teröristlerle; Silahlı Kuvvetleri’mizi, ülkesini, vatanını, milletini, bayrağını seven subaylarımızı, askerlerimizi birbirinden ayırt etmemiz lazım.

SÜREK AVI YOK: İntikam duygusuyla değil, adaletle hareket edeceğiz. Sürek avına çıkmayacağız; elimizdeki sağlam verilerle hareket edeceğiz. Yaşla kurunun birlikte yanmasına asla izin vermeyeceğiz.

MİLLETİN EVLATLARI: (Harp Okulları) Liseden, dengi okullardan, üniversitelerden insan kaynağımız buraya gelecek. Burada gerekli pratik eğitimleri alacaklar. Kaynak FETÖ’nün kaynağı değil, milletin evlatları. Alıyorlar beyinleri, formatlıyorlar, bu kurumlara gönderiyorlar. Artık buna son veriyoruz. Aziz milletin asil evlatları istediği alanda görev alabilecek.

150 YILLIK REFORM: KHK’yı aslında TSK’nın 150 yıldır yapmaya çalıştığı değişimin, dönüşümün, reformun tamamlandığı bir süreç olarak görebiliriz. Dünya değişti, tehdit öncelikleri, türleri değişti. Buna göre Silahlı Kuvvetler’in kendini yenilemesi lazım. Şimdi enerjisini azaltan yapıları, Silahlı Kuvvetler’den ayırdık. Bu işleri Milli Savunma Bakanı’mıza zimmetledik.

GENELKURMAY: Cumhurbaşkanı’na bağlanması daha doğru olur diye düşünüyoruz. Diğer partilerle görüşülüp Anayasa bağlamında gündeme getirilebilir.

2 ASTSUBAY GENERAL: Kurmay üyelerin yerine sınıf subaylarının da görevlendirilmesi mümkün hale geldi. Önceden kurmaylar terfi ederdi, belki bir tane ilaç niyetine sınıflardan gelirdi. Şimdi neredeyse yarı yarıya, hatta astsubaylıktan terfi edip general olan 2 kişi var; TSK tarihinde ilktir.

PROFESYONEL ORDU: Çok adam çok iş demek değildir. Çok adam az iş demektir; süreçlerin yavaşlaması demektir. Silahlı Kuvvetler gelişen teknoloji, tehdit türlerine göre uzun zamandan beri yeniden yapılanma hazırlıklarını yapıyordu. Bu yaşadığımız süreçten hayır bir iş doğdu. Bunu hızlandıracaklar, profesyonelleşmeye, asli işlerine daha fazla kafa yoracaklar. Sadece konvansiyonel savunma, harp teknikleri değil, caydırıcılığı esas alan, modern, teknolojiyi, bilişimi esas alan bir savunma konseptine geçmiş olacaklar.

SÜRESİ AZALACAK: Askere, silah altına alma işi devam edecek. Orada bir aidiyet oluşması lazım ama bunun sadece askerlik iklimine alışmak amacıyla olması, onun ötesinde bir rolünün olmaması lazım. Ayrıca değerlendireceğiz; şu anda onun kararını vermiş değiliz. Muhtemelen süreler daha kısalacak, sayı azalacak. Jandarma dahil, belirli bir takvim içerisinde silah altına alınmış askerlik hizmetini yapan hiçbir askeri, terörle mücadelede, askerlik, güvenlik işinde çalıştırmayacağız. Kadro ihtiyacı azalıyor, harp okulları kapatılıyor, MSB yeniden yapılandırılıyor, uzman orduya geçiliyor.

İSTİHBARATA YENİ YAPI: Bu da gündemimizde var. Bunu da olgunlaştırıyoruz. Model için erken, şimdi söylemeyeyim. Olgunlaşsın öyle söyleyeyim. KHK döneminde bununla ilgili de adım atılacak.

'DARBEYİ PLANLAYANLARI YARGI ORTAYA ÇIKARACAK'

“Elde bilgiler var ama bunları ortaya çıkarmak yargının işidir. Biz onların yerine kalkıp ‘Darbeyi şunlar, bunlar yaptı’ dememiz doğru olmaz. Bildiklerimiz var, bizim bildiğimizden daha ziyade yargının tespitlerine itibar etmemiz lazım. Fethullah Gülen’in işin merkezinde olduğu yönünde hiçbir şüphe yoktur. Orada bir tereddüt oluşturmaya çalışanlar boşuna gayret gösteriyorlar. Fethullah Gülen bu darbenin göbeğindedir, merkezindedir. 1 numarası mıdır, yoksa ‘1A mıdır’, onu bilemem.”

'17/25 ARALIK SONRASINI ÖLÇÜ KABUL EDİYORUZ'

Başbakan Binali Yıldırım, “FETÖ, devletin tüm kurumlarına sızmış. Siyaset kurumunda yok mu?” sorusu üzerine, “Burada yok. Onu da siz arayın bulun” deyip şöyle devam etti: “Bu çok müşkül bir meseledir. Ama burada biz ölçüyü şöyle koyuyoruz: 17/25 Aralık’tan sonra hâlâ uyanmamış olanları masum kabul etmiyoruz. Ondan sonra artık orası operasyonel bir yapı oldu. 17 Aralık buranın bir terör yapılanması olduğunun ortaya çıktığı tarihtir. Ondan sonra bunlara verilen destek hiçbir şekilde masum görülemez ve masum gibi muamele edilemez” dedi. İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ise “Gönül ilişkisi olanlar gitti, sadece çıkar ilişkisi olanlar kaldı” ifadesini kullandı.

'ABD'Lİ GENERALİN SÖZLERİ ZEVZEKLİK'

(ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel’in “Temasta olduğumuz generaller hapiste” sözleri) “Zevzekliğin tarifesi yok ki. Adam bir laf söyledi, ertesi gün yalanladı. ‘Ben söylemedim’ dedi. Biz ona itibar etmek zorundayız. Ben ona cevabımı verdim; ‘Bu bir itiraf mı acaba?’ dedim. Sayın Cumhurbaşkanı’mız çok sert tepki ortaya koydu. Bakalım (ABD) genelkurmay başkanımız ne anlatacak yarın, bir de onu dinleyelim. ABD bizim stratejik ortağımız. Biz onların resmi açıklamalarına itibar ederiz. Bizim dostluğumuzu sorgulatacak bir pozisyona düşmesini istemeyiz. Fethullah Gülen konusunda 15 Temmuz’a kadar ayak sürüme işine devam ederlerse 15 Temmuz’dan sonraki olaylar ayan beyan ortadayken o zaman iş başka bir yere gider, onu söyleyeyim. Ben Joe Biden’a söyledim, ‘Bu 15 Temmuz’dan sonra delil falan, bunu bırakın’ dedim. Ne delili? Adam darbe yapmaya kalkıyor, hâlâ delil istiyorsunuz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.