"Belgeleri niye gizliyorsun?"
"Belli bir süre sonra açılması lazım"
Kılıçdaroğlu, "Başbakan'ın, tek parti dönemi uygulamaları üzerinden sizi eleştirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine ise "Eleştirecek başka bir şey bulamıyor da onun için. Cumhuriyet tarihiyle hesaplaşıyor Sayın Başbakan, öyle anlaşılıyor" dedi.
Kılıçdaroğlu, Genelkurmay'ın da devletin bir parçası olduğunu ve Genelkurmay arşivlerinin de açılması gerektiğini söyledi. Plan Bütçe Komisyonu'nda görev yaptığı dönemde üzerinde gizlilik kararı olan belgelerin bir süre sonra gizliliğinin kaldırılmasını istediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, ABD ve İngiltere'de benzer örneklerin bulunduğuna işaret ederek "Devletin arşivlerinin de belli bir süre sonra açılması lazım. Kendi tarihimizi bilmek zorundayız. Daha sağlıklı tahliller için bunların olması gerekli" diye konuştu.
Bir gazetecinin "Ebediyen sır doğru değil diyorsunuz" yorumu üzerine Kılıçdaroğlu. "Onu biliyorsunuz sadece Dolmabahçe'de yaşadık. İki kişi görüştü ve görüşmeyi mezara götüreceklerini söylediler. Bu da herhalde sadece dünyada sadece bizim ülkemizde rastlanan bir olay. Demokrasisi sağlıklı çalışan bir ülkede böyle bir şey olmaz" dedi.
Kılıçdaroğlu, "Başbakan hem ben açıklarım ha diyor, sanki biz suçluymuşiz. Buyur açıkla, elimizde belge yok diyor. Çocuk kandırıyor" diye konuştu.
"Bazı savcılar AKP savcısı gibi"
Kılıçdaroğlu, dinleme kayıtlarının yayımlanmasıyla ilgili dün yaptığı açıklamadaki "Biz de elimizdekileri mi açıklayalım?" tepkisine de açıklık getirdi. Kendilerine de çok sayıda belge ve bilgi geldiğini ancak bunları kullanmadıklarını, özel hayatın gizliliğine saygı duyduklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Buna hukuk devleti içinde önce Cumhuriyet Savcılarının uyması gerekir. Adı üstünde Cumhuriyet Savcısı. Cumhuriyet Savcısı unvanını bırakıp AKP savcılığına soyunulursa bu doğru değil. Görünen tablo, bazı savcıların iktidar savcısı, AKP savcısı olduğu gibi bir imaj çıktı ortaya. İmajın da ötesine geçti, böyle bir yapı çıktı ortaya" dedi.
"Yargıyı ele geçirme sürecinin göstergesi"
Kılıçdaroğlu, HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay'a yaptığı atamaları da "Yargının ele geçirilme süreci aşama aşama devam edecek, yani siyasallaştırılacak yargı. Bu atamalar da bunun bir göstergesi, önümüzdeki süreçte bunu daha fazla göreceğiz" sözleriyle değerlendirdi. İsimler üzerinde yorum yapmak istemeyen Kılıçdaroğlu, "Bu süreç, AKP'nin yargıyı ele geçirme sürecidir. Yapılan uygulamalar bunu açıklıkla gösteriyor zaten" diye konuştu.
"Mütedeyyin" açılımı
CHP'nin İstanbul'un ardından son olarak Van'da gerçekleştireceği "arama konferansları"nın devamının gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, önümüzdeki süreçte Konya'da bir toplantı yapmayı düşündüklerini ancak seçim takvimiyle bu toplantı süresi arasında bir sıkışıklık olabileceği yvönünde bir kaygılarının olduğunu belirtirken toplantının teması hakkında "Bu kez mütedeyyin insanların kaygıları, onların CHP'ye bakışları, CHP'den beklentilerini öğrenmek ve o çevreyle de bir görüşmek istiyoruz" dedi.
Kılıçdaroğlu, seçim konusunda CHP'nin broşürlerinin büyük ölçüde hazırlandığını, reklam filmlerinin hazırlandığını, sinemalarda da aile sigortası ile ilgili reklamların gösterilmesi için görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.
"Başbakan'ın tepkisi haklı"
Türkiye'yi ziyareti gerçekleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin açıklamalarıyla ilgili Başbakan Erdoğan'ın tepkisini değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Başbakan'ın tepkisini doğal karşılıyorum, olması gereken bir tepki. Sarkozy'nin AB'ye Türkiye'nin giriş sürecine sıcak bakmadığını, engeller çıkardığını biliyoruz. Yasal değişiklikler de yapıldı biliyorsunuz Fransa'da. Türkiye'ye Sarkozy'nin daha sıcak bakmasını isteriz. türkiye'ye gelirken de G-20'nin bir üyesi olarak geliyor ama biz daha farklı bir kimlikle Türkiye'ye gelmesini ve görüşmeler yapmasını, taraflarla görüşmesini isterdik. Yani Sayın Başbakan'ın tepkisi haklı" diye konuştu.
"Türkiye'ye bir sıçrama olacağını düşünmüyorum"
Kılıçdaroğlu, MGK bildirisi de anımsatılarak Ortadoğu ülkelerinde yaşanan isyanların Türkiye'ye sıçrayıp sıçramayacağıyla ilgili öngörüsünün sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Türkiye'ye bir sıçrama olacağını düşünmüyorum. Türkiye'nin konumu, Ortadoğu'daki diğer ülkelerden biraz daha farklı. Bizim demokrasi kültürümüz onlara göre bir hayli eski. Dolayısıyla baskı kurumsallaşmazsa bir sorun çıkmaz Türkiye'de" dedi.
Kılıçdaroğlu,savunma bütçesinden Aile Sigortası'na kaynak aktarılabileceği yönündeki açıklamasının anımsatılması üzenrine "Bir yerden bir kısıtlama yapılacaksa buna Milli Savunma bütçesi de dahildir" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.