"Biz devlet mitingi yapmıyoruz"

"Biz devlet mitingi yapmıyoruz"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'nın ilçelerini dolaşarak halkı selamladı. Kılıçdaroğlu, başbakanın mitinglerinin devlet mitingi olduğu sözlerini yineleyerek, "Biz devlet mitingi yapmıyoruz. Halkın mitingini yapıyoruz" dedi.
Sabah saatlerinde CHP Genel Merkezi'nden partisinin seçim otobüsü ile Ankara turuna çıkan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Ankara sokaklarını adım adım turlayarak halkı selamladı. Kılıçdaroğlu'nun Ankara turuna milletvekili adayları ile il ve ilçe teşkilatları da eşlik etti. Kılıçdaroğlu'nun camdan halkı selamladığı otobüsün önü zaman zaman yurttaşlar tarafından kesildi. CHP lideri özellikle Sokullu, Cebeci ve Mamak bölgelerinde halkın yoğun ilgisi ile karşılandı. Kılıçdaroğlu, Sokullu'da seçim bürosunu ziyaret ederken, Cebeci'de de otobüsten inerek tekerlekli sandalyedeki yaşlı bir kadının yanına gitti. Yaşlı kadının elini öpen Kılıçdaroğlu, bir süre yurttaşlarla sohbet etti. Ankara turu boyunca CHP lideri kendisine uzatılan çiçekleri ve mektupları da aldı. Kılıçdaroğlu'na şarkı yazan ve şarkının sözlerinin yer aldığı mektubu veren bir çocuk da otobüse binerek CHP liderine sarıldı.

Kılıçdaroğlu'nun Mamak bölgesine girişi sırasında bir grup, yolu kapatarak, renkli duman meşaleleri yaktı. Sarı, kırmızı ve yeşil renklerdeki duman CHP otobüsüne dolunca, yolu kesen kalabalık, partililer tarafından uzaklaştırıldı.

Mamak'ta halkın yoğun ilgi gösterdiği Kılıçdaroğlu, Tuzluçayır'da otobüsün üzerinden halka hitap etti. Konuşmasında yurttaşların açtığı pankartları da okuyan CHP lideri, pankartlardan birine gönderme yaparak, bu hükümetin gövdesini kendisinin, dallarını da halkın silkeleyeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın mitinglerini hatırlatarak, "Recep Tayyip Erdoğan'ın mitingleri devlet mitingi. Recep Tayip Erdoğan miting yaptığı zaman okullar tatil olur. Devlet daireleri tatil olur. Yandaş fabrikalar kapanır. Neymiş Recep beyin mitingi kalabalık görünsün. Biz devlet değil halk mitingi yapıyoruz. Halk için çalışıyoruz" dedi.

Ankara turunun sonunda Sincan'a giden CHP lideri Kılıçdaroğlu, burada da halka seslenerek, 16 yıldır metro inşaatının tamamlanamadığını hatırlattı. Başbakan Erdoğan'ın tüm Ankara'ya raylı sistem projesini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Bir metroyu bitiremiyorlar. Bir metroyu. Bari bir metro yapsalardı. Yapabilirler mi? Yapamazlar" dedi. Kılıçdaroğlu'nu Sincanlı gençler, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz, Başbakan Kemal ve Sincan gençleri görev başında" sloganlarıyla destekledi.

 Dalları silkelerken dikkatli olun, her an Recep düşebilir


CHP'nin seçim otobüsüyle Dilovası'na gelen Kemal Kılıçdaroğlu, Bağdat Caddesi'de bir kahvehaneye giderek,yurttaşlarla bir süre sohbet etti.

Daha sonra seçim otobüsüne binen Kılıçdaroğlu, Dilovası Kaymakamlığı önündeki meydanda toplanan yurttaşlara seslendi.

''Siz şimdi burada korsan gösteri yapıyorsunuz? Dikkatli olun her an biber gazı gelebilir'' diyerek sözlerine başlayan Kılıçdaroğlu, Dilovası'ndan geçen seçimde bin 450 civarında oy aldıklarını bunun da çok az olduğunu söyledi.

Şimdi yeni bir CHP olduğunu ve partisinin halkın sorunlarına kilitlendiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, ''Halkın dertlerine derman olan, sizin dertlerinizi çözmek için yola çıkan hiç kimseyi ötekileştirmeden, etnik kimliği ne olursa olsun, düşüncesi, inancı ne olursa olsun herkesi baş tacı yapan yeni bir CHP anlayışı var'' diye konuştu.

Kadınlara da seslenen Kılıçdaroğlu, ''Size seçme ve seçilme hakkı veren CHP'dir. 13 Haziran'da iktidar olduğumuzda göreceksiniz size ekonomik güvence getiren parti de CHP olacak. Geliri olmayan ya da geliri asgari ücretin altında olan her hanede kadının banka hesabına her ay düzenli olarak en az 600 TL para yatıracağız'' şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından seçim otobüsüyle İzmit ilçesinde partisince düzenlenecek mitingin yapılacağı Perşembe Pazarı Alanı'na gelen Kılıçdaroğlu, burada toplananlar tarafından ''Başbakan Kemal'' tezahüratlarıyla karşılandı.

Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, mitinge ilginin çok fazla olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Öyle anlaşılıyor ki Kocaeli ayağı kalkmış. Kocaeli ayağa kalkmışsa Türkiye ayağa kalkmıştır artık. Son zamanlarda Recep Bey'in durumunu biliyorsunuz, ezberi bozuldu, kimyası bozuldu, ağzı da bozuldu. Şifresini çözdüm, itiraflara da başladı. Hiçbir şeye tahammül edemiyor, hiçbir şeye... Efendim neymiş yurtdışından bir dergi CHP'ye oy verin demiş. Vay efendim sen bunu nasıl söylersin. Diyor ki 'Eğer bize bunu söyleseydi biz ona bir dakika sen bizim işimize karşıma derdik.' Ee 2004'te, 2007'de söylediler niye sesin çıkmadı. Artık bütün dünya Cumhuriyet Halk Partisini görüyor. Mısır'daki sağır sultan da artık Cumhuriyet Halk Partisi'nin halkın partisi olduğunu biliyor.''

Kemal Kılıçdaroğlu, yeni Cumhuriyet Halk Partisinin emeğin, alın terinin, demokratların, özgürlük isteyenlerin, kadının, gençlerin, halkın partisi olduğunu söyledi.

Miting alanındaki bir partilinin elinde dövizde yazan, ''Düş gördüm, düş gördüm, düşümü hayra yordum Recep'i düşerken, Kemal'i uçarken gördüm'' cümlelerini okuyan Kılıçdaroğlu, ''Eyvallah. Recep'i düşerken göreceksiniz ondan hiçbir endişem yok. Önümüzdeki süreç içerisinde, seçim kampanyasının başlatıldığı tarihten bu yana artı grup başkanvekiliyken AKP'nin gövdesini silkeliyordum. Dallarını da silkelemek size ait'' şeklinde konuştu.

Kalabalığa ''Söz mü?'' diye soran Kılıçdaroğlu, kalabalıktan ''evet'' cevabını alınca şöyle konuştu:

''Yalnız dalları silkelerken dikkatli olun, her an Recep düşebilir. Onun için o afiş doğru söylüyor. Recep'i düşerken rüyada gördüysek mesele yok. Ama Recep'in de rüyası var. Sabah kalkıyor Kılıçdaroğlu, öğle oluyor Kılıçdaroğlu, ikindi Kılıçdaroğlu, akşam yatıyor rüyasında görüyor Kılıçdaroğlu... 'Kabus mu gördüm' diyor kan ter içinde uyanıyor bakıyor Kılıçdaroğlu yok 'oh rahata erdim' diyor. O sözde kimse karşısında duramazdı onun. Sözde kimse onunla mücadele edemezdi. Sözde onun söyledikleri mutlaka olurdu. Ezberini bozdum, şifresini çözdüm. Artık bundan sonra Recep eski Recep değil. Ağzı bozuk bir Recep'le karşı karşıyayız.''

Kocaeli'yi 1971'li yıllardan beri bildiğini ve üniversite öğrencisiyken kente geldiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Kocaeli eski görkemli günlerini bugün hatırlamaya başladı. Bugün Kocaeli 1980 öncesinin yürekli Kocaeli'si olacaktır artık. Hakkını arayan adalet isteyen özgürlük isteyen aş isteyen iş isteyen yoksulluğun isteyen görkemli güzel bir Kocaeli var şimdi karşımızda. Kocaeli emeğin alınterinin başkenti. Fabrikaları var. 13 organize sanayi bölgesi var. Ama Kocaeli'de işsizlik var mı? Var hepimiz biliyoruz. 13 büyük organize sanayi bölgesi olmasına karşın Kocaeli'de işsizlik var. Çünkü Kocaeli'de alınterine değer vermeyen bir iktidar var. Çünkü Kocaeli'de istihdam yaratmayan bir ekonomi politikasının getirdiği açmazlar var. Bunu aşacağız halkın iktidarıyla aşacağız. Herkes çalışacak ve üretecek. Herkes üretecek ki yarattığımız katma değeri hakça bölüşelim. Hakça bölüşeceğiz. Bu ülkede yoksulluğu yeneceğiz.''

Çevre kirliliği

''Sanayi gelsin ama çevresiyle gelsin'' diyen Kılıçdaroğlu, sanayinin insan sağlığına ve çevreye zarar vermemesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü.

''Az önce Dilovası'ndaydık. Dilovası çevre açısından çevrenin getirdiği sağlık sorunları açısından Kocaeli'nin en ciddi sorunu olmaya devam ediyor. Kanser vakaları arttı. Araştırma yapan bir üniversite hocası gerçekleri ortaya koydu. Ama hemen onu neredeyse vatan haini ilan edecekler. Allah aşkına çevre insan içindir. Çevre çocuklarımız içindir. Çevre hastalanmak için değil huzur bulmak içindir. O nedenle her zaman söylüyorum, her yerde de söyleyeceğim. Çevrenize, kentinize, işçinize, sendikanıza sahip çıkın. Kente çevreye sahip çıkarsak çocuklarımıza sahip çıkmış oluruz. Çocuklarımıza sahip çıkarsak geleceğimize sahip çıkmış oluruz. Geleceğimize sahip çıkarsak özgür bağımsız yürekli Türkiye'ye sahip çıkmış oluruz.''

Emeklilerin durumu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''emeklilerin durumunun çok iyi olduğunu söylediğini'' belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Peki millet mi doğruyu söyler Recep Tayyip Erdoğan mı? Ben de millete inanıyorum. Madem millet doğruyu söylüyor o zaman emeklilerin durumu iyi değil demek ki. Emeklinin sorunlarını en çok dile getiren genel başkan benim. Emeklinin milli gelir artışından pay almadığını söyleyen pay verilmesi gerektiğini söyleyen genel başkan benim. Emeklinin yıllardır beklediği intibak yasasının çıkmasını isteyen, bunun sözünü veren genel başkan benim. O zaman 9 milyon emeklinin 9 milyonun da oyunu istiyorum. Bir tane fire istemiyorum. Emekli kardeşlerime açıkça sesleniyorum. Eğer durumum iyi diyorsan, aldığım parayla gül gibi geçinip gidiyorum diyorsan, huzur içindeyim diyorsan, yaz tatillerini evet ben Kanarya Adaları'nda yapıyorum diyorsan git oyunu Haziran'ın 12'sinde AKP'ye ver. Ama durumum iyi değil geçinemiyorum milli gelir artışından pay almıyorum beni ikinci sınıf insan yaptılar diyorsan sırtını AKP'ye döneceksin karşıya bakacaksın. Altı oku göreceksin. Mustafa Kemal'in partisini göreceksin. Ülkenin çıkarlarını her şeyin üzerinde tutan partiyi göreceksin. Kocaeli'den Türkiye'deki çalışan bütün esnaflara sesleniyorum, emekli olup çalışan esnaflara... Onlara diyorum ki, ilk 4 ayda sizin maaşlarınızda kesilen yüzde 15 kesintiyi kaldırmazsam Başbakanlıktan da siyasetten de ayrılacağımın sözünü veriyorum. Sözüm söz. benim sözüm Recep Tayyip Erdoğan sözü değildir. Benim sözüm halkın sözüdür. Benim sözüm temiz siyasetindir. Benim sözüm sözünün arkasında duran insanların sözüdür. Size sözüm var yüzde 15'i kaldıracağım.''

Kılıçdaroğlu, Başbakanlığının ilk 4 ayı içinde mazotu 1,5 TL yapmaz ise Başbakanlığı da siyaseti de bırakacağının sözünü verdiğini vurguladı.
 

Bedelli askerlik

12 Eylül darbesinin gençleri siyasetin dışına ittiğini ve gençlere ağır bedeller ödettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları belirtti:

''12 Eylül darbesi birçok gencimizin idamına yol açtı. 12 Eylül darbesi yüreğimizde derin yaralar açtı. şimdi gençler ayakta ve ülkelerine sahip çıkıyor. Şimdi gençler diyorlar ki, 15 ay askerlik olmasın 9 ay askere gidelim diyorlar. Şimdi gençler diyorlar ki bekledik askerlik dönemimiz geçti bedelli ya da bedelsiz kısa süreli askerlik yapalım diyorlar. Sözüm söz Cumhuriyet Halk Partisi iktidarının ilk dört ayında bedelli askerlik çıkmazsa, durumu iyi olandan bedel, durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarından bedel almaksızın çıkmazsa siyaseti de başbakanlığı da bırakacağım. Bunun sözünü veriyorum. Durumu iyi olan ailelerden alacağımız bedelin karşılığında öğrencilere yurt yapacağız, çocuklar yurtlarda kalacaklar. Kimseye minnet etmeyecekler. Karanlık odaklara değil, onları özgürce düşüncelerini ifade edebilecekleri cumhuriyetin yurtlarında onları ağırlayacağız orada kalacaklar. İnternet yasaklarını da kaldıracağız, yasakçı düzene son vereceğiz.''

 

Taşeron işçilik

Kamuda şu anda 1 milyona yakın taşeron işçi çalıştığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, ''Taşeron işçi şu demek; ömür boyu asgari ücret... Sendika hakkı yok, toplu sözleşme hakkı, izin hakkı yok, iş güvencesi yok. İstendiği an kapının önüne bırakılabiliyor. Makine gibi...İnsan haklarına saygı da yok'' diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında taşeron işçiliğe son vereceklerini, herkesin kadrolu olacağını ve toplu sözleşmeli hakkına kavuşacağını ifade etti.

Söylemleriyle AK Parti'yi de çalıştırdığını öne süren Kılıçdaroğlu, ''4B'lileri kadroya alacağım alacağım dedim, 'olmaz' dediler. 'Parayı nereden bulacaksınız' dediler, 2 gün önce kararnameyi çıkardılar. İnşallah taşeron işçileri de kadroya alırlar. Para var, imkan var yapmak için insan sevgisi olması lazım, yapmak için yürek lazım. O yürek de bu kardeşinizde var. Hiç endişe etmeyin taşeron işçiliği bitireceğiz'' şeklinde konuştu.
 

Yoksullukla mücadele

Türkiye'de 12 milyon 715 bin yoksul nüfus bulunduğunu ve 4 çocuktan birinin yatağa aç girdiğini öne süren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''12 milyon 715 bin yoksulumuz var bütün Türkiye'de. Bu resmi rakam. Gayri resmi rakam 15 milyon 600 bin. 21. yüzyılın Türkiye'sinde insanların açlıktan ölmesi doğal mı? 21 yüzyılın Türkiye'sinde komşusu açken bizim tok ve rahat yatmamız mümkün mü? 21 yüzyılın Türkiye'sinde 4 çocuğuna sabah kahvaltısı veremedi diye bir annenin intihar etmesi normal mi? O zaman düşündük 'biz bunu bitireceğiz' dedik. 'Yoksulluğu tarihe gömeceğiz' dedik ve bir projemizi açıkladık. Aile sigortası getireceğiz her ailede huzur olacak. Geliri olmayan veya geliri asgari ücretin altında olan her ailede kadının banka hesabına her ay en az 600 lira para yatıracağız ve onu namerde muhtaç etmeyeceğiz. Ben bunu söyledim ya, Recep Bey'in itirazı 'parayı nereden bulacaksın'. Ben size bir soru sormak isterim, elinizi vicdanınıza koyun hiç bir siyasi gibi değil bir insan gibi düşünüp cevap vermenizi isterim. Bir insanın hayatı mı önemli yoksa bir yerde duran para mı? Bir insanın hayatı önemli diyorsunuz. Ben inanıyorum ki öyle. İnsanın hayatı her şeyin üstündedir. Ben açlığı bitireceğim diyorum onlar 'parayı nereden bulacaksın' diyor. Ben 'özgürlük' diyorum o 'baskıyı nasıl sağlarım' diyor. Ben demokrasi diyorum o 'ne demokrasisi' diyor. Benim her söylediğim Recep'i de üzüyor. Yoksulluğu yeneceğim. Bu ülkede bir çocuğun bile yatağa aç girmediği güzel bir ülkeyi kuracağım. İster kıskansın ister çatlasın ister patlasın bunu yapacağım.''
 

Yurt dışına öğrenci gönderilmesi

''Halkın iktidarında bir yılda en az 12 bin öğrenciyi doktora için yurt dışına göndereceğiz'' diyen Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi aydınlığa ulaştıracak projeleri olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

''Yurt dışına en az 12 bin öğrenci göndereceğiz. Türkiye ne hale gelir biliyor musunuz? Üniversiteleri, kentleri, belediyeleri her şeyi değişir. Aydın insanlar, doktora yapmış insanlar, üniversitelerde öğretim üyesi var mı yok mu diye bir araştırmaya dahi girmeden Türkiye'yi aydınlığa ulaştıracak projelerimiz var. Onların hayalleri bile yetmez. Bizim bütün projelerimizde insan var. İnsanın mutluluğu, güzelliği var.
Size bir şey daha söyleyeyim. Hiç duymadığım bir şeyi dün Bilecik'te duydum. Bir okulu hapishane yapmak üzere Adalet Bakanlığına tahsis etmişler. 21. yüzyılın Türkiye'sinde okul hapishane olur mu arkadaşlar? Okul hapishane olur mu? Diyarbakır'a gidip 'sevgili Diyarbakırlılar size söz veriyorum eski hapishaneyi yıkacağım, size daha modern bir hapishane yapacağım' diyor. Siz hiç dünyada hapishane sözü veren bir başbakan duydunuz mu? Vallahi ben de duymadım.''

Konuşmasının ardından Kılıçdaroğlu, mitinge katılanlara karanfil atarak beyaz güvercin uçurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.