Bülent Ecevit, vefatının 15'inci yılında anılıyor

Bülent Ecevit, vefatının 15'inci yılında anılıyor
Türk siyasetinin “Karaoğlan” lakaplı eski Başbakanı, gazeteci, yazar ve şair Bülent Ecevit’in vefatının üzerinden 15 yıl geçti.

Siyasi yaşamında beş kez başbakanlık görevinde bulunan Ecevit, ‘Ne ezen ne ezilen, insanca hakça bir düzen’, ‘Toprak işleyenin, su kullananın’ sloganlarıyla siyasi tarihimizin en önemli isimlerinden biriydi.

Mustafa Bülent Ecevit, 28 Mayıs 1925 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 1943-1950 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu milletvekili olarak görev yapan Prof. Dr. Fahri Ecevit ve ressam olan Fatma Nazlı’nın oğludur.

Ecevit 1944 senesinde Robert Koleji’nden mezun olmuştur. Mezuniyetin ardından Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nde çevirmen olarak göreve başlayan Ecevit 1946 yılında Rahşan (Aral) Ecevit ile evlenmiştir.

1955 yılına gelindiğinde ise Ecevit Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzey Karolina eyaletinin Winston-Salem şehrinde, The Journal and Sentinel’de konuk gazeteci olarak çalışmıştır. 1958’de ise Rockefeller Foundation Fellowship Bursu ile Harvard Üniversitesi’nde sekiz ay sosyal psikoloji ve Orta Doğu tarihi üzerine incelemeler yapmıştır.

Mustafa Bülent Ecevit, Forum Dergisi, Milliyet Gazetesi, Özgür İnsan, Arayış gibi dergilerde çeşitli kademelerde çalışmıştır.

CHP’nin 3. Genel Başkanı

Türkiye’ye döndükten sonra 1957 senesinde milletvekili seçilmiştir. 1959 yılında parti meclisi üyeliğine seçilen Ecevit, 1960’tan sonra oluşturulan Kurucu Meclis’te görev almıştır.

1961 yılında bir kez daha milletvekili olarak meclise giren Ecevit 1961 ve 1965 yılları arasında İsmet İnönü başkanlığında kurulan koalisyon hükümetlerinin üçünde de çalışma bakanı olarak görev almıştır.

İsmet İnönü’nün istifası üzerine 14 Mayıs 1972’de toplanan özel kurultayda, CHP Genel Başkanlığı’na seçilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’den sonra CHP’nin 3. Genel Başkanı olmuştur.

Kıbrıs’a Barış Getirdi

1974’te Milli Selamet Partisi ile koalisyon hükümeti kurarak 8 ay kadar başbakanlık görevini icra eder. Aynı yıl 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştirerek Türk ordusunun adaya çıkmasını sağlar.

5 Haziran 1977 seçimlerinde CHP’nin aldığı %41’lik oy oranı, Ecevit’i tek başına iktidara getiremese de, Türkiye tarihinde sol bir partinin aldığı en yüksek oy oranı olarak tarihe geçti. 21 ay boyunca bu hükümetin başbakanlığını yürüttü.

Ecevit’in 1977 seçimlerindeki ‘Milliyetçilik’ konuşması, siyasi tarihimizin en vurgulu konuşmalarından birisiydi. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra gözaltına alınan Bülent Ecevit’in 1982′de siyasetle uğraşması 10 yıl yasaklanmıştır.

Demokratik Sol Parti Siyaseti

1987’de yapılan halk oylaması ile siyaset yasağı kaldırılınca Demokratik Sol Parti genel başkanlığına getirilmiştir.

1994 seçimlerinden sonra DSP, solun en büyük partisi konumuna geldi. DTP ve ANAP ile kurulan hükümette başbakan yardımcısı, daha sonraki DSP-DYP-ANAP azınlık hükümetinde de başbakan oldu. 1999 seçimleri sonrasında ise 2002 yılına kadar DSP hükümeti ile başbakan oldu. Ancak 2002 seçimlerinde DSP barajı aşamadı ve Ecevit, yaşının da oldukça ilerlediğini ve sağlığının bozulduğunu göz önüne alarak siyasetten çekilme kararı aldı.

Danıştay saldırısında hayatını kaybeden Yücel Özbilgin’in cenazesinde beyin kanaması geçiren Ecevit 5 Kasım 2006 yılında, 81 yaşındayken hayata gözlerini yummuştur.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.