Çatı ile dönme planı

Çatı ile dönme planı
BDP, 1 Ekim’de Meclis’e, kurulacak çatı partisinin altında girme formülünü tartışıyor

 “Demokratik özerklik” ilanının zamanlamasının çatlak yarattığı BDP’de, KADEP ve EMEP’in de aralarında bulunduğu çatı partisi çalışmalarına hız verildi. Bu çerçevede, BDP içinde “çatı partisi” çalışmalarını yürütmek üzere oluşturulan komisyon Ankara’da ilk geniş kapsamlı toplantısını yaptı.

 Yemin krizini Meclisin 1 Ekimdeki açılışına erteleyen BDP, Meclise, seçimlere beraber girdiği blok partilerinin katılımıyla oluşturulacak çatı partisialtında dönmeyi planlıyor. Bu kapsamda çatı partisioluşumu çalışmalarına hız verilirken çalışmaları yürütmekle görevlendirilen ve blok milletvekillerinden oluşan komisyon, dün Ankarada ilk geniş kapsamlı toplantısını yaptı.

Demokratik özerklikilanının zamanlamasının çatlak yarattığı BDPde, KADEP ve EMEPin de aralarında bulunduğu çatı partisi çalışmalarına hız verildi. Eski EMEP Başkanı ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçünün de aralarında bulunduğu çatı partisiçalışmalarını yürütmek amacıyla oluşturulan komisyon dün izlenecek yöntemi değerlendirdi. Silvanda 13 askerin şehit edilmesi ve demokratik özerklik ilanınedeniyle kamuoyunda tepkilerin odağı haline gelen BDPlilerin, hem daha geniş temsilhem de bu tepkileri kesmeye dönük çatı partisiformülünü hızlandırdığı belirtiliyor. Bu kapsamda BDPnin ağustos ayında yapılması planlanan olağanüstü kongrede de çatı partisikararını bir bildiriyle açıklayabileceği ifade ediliyor.

Özerklikte ‘zamanlama’ çatlağı

BDP; hemçatı partisisüreci, demokratik özerklik kararı ve bundan sonra izlenecek yöntemi perşembe günü Vanda yapılacak toplantıda değerlendirecek. BDPde demokratik özerklik ilanının zamanlaması ve asker kaçırma, Silvanda 13 askerin şehit edilmesi olayları çatlakyarattı. Ankarada önceki gün yapılan MYK toplantısında aralarında Diyarbakır Milletvekilleri Altan Tan, ve Şerafettin Elçinin de bulunduğu bazı milletvekilleri, demokratik özerklik ilanının zamanlamasını eleştirdi. Altan Tan, demokratik özerklik bildirgesini imzalamadı. Tan, bildirgeyi imzalamadığını ve zamanlamaya karşı olduğunu doğruladı. BDP yönetimi de özellikle Vandaki toplantıya kadar grup ve parti yöneticileri dışındaki partili milletvekillerinin konuşmamasıkararı aldı.

‘Samimiyetsizlik’

DTKnin demokratik özerklik ilanı kararı ve Silvanda 13 askerin şehit edilmesi olayıyla ilgili eleştirilere yanıt veren İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Silvan olayının barış ve demokrasi arayışınıtahrip edicibir olay olarak kamuoyuna yansıtılmasının doğru olmadığını savundu. Çatışmasızlık sürecinin devamı için devletin harekete geçmesi gerektiğini kaydeden Tüzel, Ortada açık olmayan bir samimiyetsizlik var. Bir yandan İmralı ile görüşmeler sürdürülüyor, bu dönüp Türkiye kamuoyuyla paylaşılmıyor, tartışılmıyor, öte yandan Türkiyeye barışı kazandıracak bir gelişme olmuyor, operasyonlar sürüyordedi. Askerlerin şehit olma nedeninin askeri güçlerin helikopterlerle yaptığı bombalama sonucu çıkan yangın olduğu yönünde kuşkular olduğu ve bu nedenle BDPnin otopsi raporlarının açıklanmasıtalebinde bulunduğunu kaydeden Tüzel, öncelikle askerlerin ölüm nedenlerinin aydınlatılması gerektiğini kaydetti. Demokratik özerklik ilanı tartışmalarını da değerlendiren Tüzel, alınan kararın kopuş, bölünmegibi algılanmaması gerektiği görüşünü dile getirdi. Blok içinden bazı milletvekillerinin zamanlamaya karşı çıkmasına karşın, 14 Temmuz tarihinin simgeselanlamı olduğunu kaydeden Tüzel, İlan kararına yeni bir anayasa yapım sürecinde Kürtlerin ne yapmak istediğinin, nasıl bir yaşam ve yönetsel ortam istediklerinin deklare edilmesi diye bakmak lazımdiye konuştu.

BDP Kadın Meclisi ise 14 Temmuzda DTK tarafından alınan demokratik özerklikkararına destek kararı aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.