CHP adaylar için sahaya iniyor

CHP adaylar için sahaya iniyor
Keskin: Yerel seçimlerde yükselişe geçeceğiz. Parti örgütü ve örgüt yönetimlerinden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, CHP’nin yerel seçimlerde yükselişe geçeceğini belirterek “Türkiye’nin her yerinde AKP ciddi bir şekilde aşağı doğru ini
 Adaylarımızı en kısa sürede belirleyerek çalışmalara başlıyoruz” dedi. 
* Gaziantep eskiden sosyal demokratların kalesiydi, belediyelerin tümü CHP’liydi, ancak özellikle son 10 yılda CHP bu gücü AKP’ye kaptırdı. Bunu neye bağlıyorsunuz? 

KESKİN: Gaziantep’te gerçekten ciddi bir sosyal demokrat potansiyel var. Ama gerek kendi içimizde yaşanan yanlışlar, gerekse farklı partilerde yaşanan değişimler, şehrin siyasal yapısını dolayısıyla da seçim sonucunu etkiledi. Bunun yanı sıra bizim de aday belirlemelerde hatalarımız oldu. Ama bu dönem CHP olarak Gaziantep’ten oldukça umutluyuz. Önümüzdeki yerel seçimlerde önemli bir başarıya imza atacağımız kanaatindeyim. Adaylarımızı en kısa zaman içerisinde belirleyerek seçmenlerimizin takdirine sunacağız.Türkiye’nin her yerinde AKP ciddi bir şekilde aşağı doğru iniş içerisine girmiştir, Başbakan’ın karizması ciddi şekilde çizilmiştir.

* CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “yerel seçim için adayları bir yıl önceden açıklayıp çalışmalara başlayacağız” demişti. Henüz bu anlamda bir çalışma gözükmüyor. Genel Başkan Yardımcısı olarak siz aday belirlemede hangi yöntemi benimsiyorsunuz? 

Parti meclisimizde aday belirlemeyle ilgili yönetimin yetkisini aldıktan sonra, seçim bölgelerinde alan çalışmaları yapacağız. MYK üyeleri ve milletvekillerimizle beraber yaptığımız çalışmalar sonucunda o seçim bölgesinde adaylarımızı hangi yöntemle belirlememiz başarıya götürecekse o yöntemin hayata geçirilmesini sağlayacağız. Saha araştırması yaparak adayları karşılaştıracağız. Eğilim yoklaması yaparak adayları tüm üyelerle mi yoksa halkla mı belirleyeceğiz o konuda saha araştırmaları yapacağız. Eğilim yoklaması yaptırdığımız bir yerleşim alanında, üyelerimizin veya delegelerimizin aday olmasını öngördüğü kişi, kamuoyunun beklentilerine yanıt vermeyecek konumda ise biz de kamuoyu araştırması yaparak ona göre karar verme yoluna gideceğiz.

Yeni yüzler

* Belediye meclis üyelikleri seçiminde adaylık için aday adayları müthiş bir yarış içerisinde ama listeler kesinleştikten sonra ilk 10’a giren çalışıyor, milletvekilliğinde ise ilk 5’e giren çalışıyor. 
Önümüzdeki seçimlerde CHP bu sıkıntıyı nasıl aşacak?

Türkiye’nin demokrasi, hukuk, adalet, insan hakları, özgürlük sorunu var. Türkiye’nin Cumhuriyetle birlikte kazanılmış yaşam biçiminin yerine bir başka yaşam biçimini dayatarak kabul ettirmeye çalışan bir sivil diktatörya baskısı sorunu var. Türkiye’de insanlar mutlu değil. Türkiye, açık bir cezaevine dönüşmüş durumda. Böylesine devasa sorunların yaşandığı bir ülkede CHP, aday olan insanlar yalnız kendi siyasi egolarını tatmin etmek peşinde olamazlar. Sosyal demokrat bir insanın temel görevi sistemle yaşamakta zorluk çeken Anadolu’nun soluk benizli insanlarını da insanca yaşamasını sağlayacak bir siyasal iktidarın ortaya çıkmasına katkı yapmalıdır. 

* Aday olmak isteyen partili yeni yüzler ve yeni isimler için neler söyleyeceksiniz?

Biz olanaklar ölçüsünde parti tabanının yoğun katılımıyla aday belirme yönteminin hayata geçmesini hedefliyoruz. Hatta onunla yetinmeyip toplumun beklentilerine yanıt verecek ideolojik, ahlaki çizgisi düzgün, bilgi ve donanımı yerinde olan, seçildikten sonra da sosyal demokrat bir belediyecilik anlayışını hayata geçirecek nitelikte insanların CHP’den aday olmasını gerçekleştirecek anlayış içerisinde olacağız. Yeni isimlerin hiçbir endişeye kapılmasına gerek yok. Eski isimlerin genel merkezde görevli insanlarla tanışık olması, onların kesin aday olması anlamına gelmez.

Kadınlar ve gençler

* Kadınların siyaset yapmalarına yönelik sağladığınız kolaylıklar nelerdir? 

Bütün siyasi partilerin kadınların siyasal etkinliklerde ön saflarda yer tutmasını sağlayacak anlayışları geliştirmeleri gerekir. Parti olarak bu amaca ulaşmak için kadın kolları ve gençlik kollarımızın parti organlarımızda etkin şekilde görev alması için kotalar koyduk. Kadınların, partimizin organlarında ve bürokratik makamlarında yüzde 33 oranında temsil edilmesini, gençlerin de yüzde 10 oranında temsil edilmesini sağlayacak tüzük hükümlerini hayata geçirdik.

* CHP Doğu ve Güneydoğu halkına yıllardır uzak; Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliği ile bu sorun kısmen aşılsa da yeterli görülmüyor. Bölge halkını yanınıza alabilmeniz için nasıl bir politika izleyeceksiniz? 

Son zamanlarda bazı medya grupları CHP’yi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu da yaşayan insanlarımıza mesafeli bir tavır içerisindeymiş gibi bir algı yaratmak istiyor. Bunun gerçekle bağdaşan hiçbir yanı yoktur. Bu konuda en sağlıklı, en doğru projeyi biz götürüyoruz. Bu ülkede “Kürt sorunu” söylemi suç olduğu dönemde CHP 1989 yılında bu sorunla ilgili bir rapor hazırlamıştır. CHP olarak biz şu an Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yurttaşlarımızın da sistemle uyumlu yaşamasını sağlayacak olan birtakım düzenlemeleri içeren toplam 19 maddelik bir rapor hazırladık. Ciddi bir haksızlık yaratan yüzde 10’luk seçim barajının aşağı çekilmesini ya da tümüyle ortadan kaldırılmasını öngörüyoruz. 

Uzun tutukluluk

* Temel hak ve özgürlükler ile uzun süren tutukluluklara ne diyorsunuz?

Terörle Mücadele Yasası’ndaki antidemokratik uygulamalar ortadan kaldırılmalı. Uzun süreli tutuklulukların devreden kaldırılması için yeni demokratik yasal düzenlemeler yapılmalı. Hepsinden önemlisi hukukun evrensel kurallarıyla uyuşmayan özel yetkili mahkemeler hızla devreden çıkarılmalıdır. İnsanların kendi dillerini, kültürlerini kullanabilmelerini engelleyen düzenlemeler devreden çıkarılmalıdır. CHP, bu konuda yurttaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini kullanabilmesi, kendi kültürlerini özgürce geliştirebilmesi için parlamentoya yasa teklifi vermiştir. Ama siyasal iktidar bu yasa tekliflerine sıcak bakmadığı için maalesef bunları hayata geçirme şansı yakalanamamıştır.

* Partide yerelden genele, kadro yenileme ihtiyacı var mı? Varsa ne zaman ve nasıl bir yenilik yapılmalı?

Zaten kadroların çoğu aralıklı olarak yenilendi. Bugün parlamentodaki milletvekillerimizin yüzde 90’ı yeni isimlerdir. Burada benle Deniz Baykal kaldık.

* CHP’nin kıyı illerinde oy oranının yüksek olmasını, iç kesimlerde oyların düşmesini nasıl yorumluyorsunuz? 

Eğitim düzeyinin arttığı yerlerde CHP’nin oylarının arttığı bir gerçek. Kıyı illeri dünyaya açık yerleşim alanları olduğu için, onların siyasete, topluma, siyasi partilere bakışları da çok farklı. Dolayısıyla CHP oralarda daha etkin bir görüntü içerisinde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.