CHP yemin ediyor mu?

CHP yemin ediyor mu?
TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında bir araya gelen AKP ve CHP heyetinin görüşmesinde uzlaşma kapısı aralandı. Çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, en geç pazartesi gününe kadar bir kez
TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in çağrısıyla AKP ve CHP heyeti bugün saat 19.00'da bir araya geldi. Meclis Başkanı Çiçek'in daveti üzerine görüşmeye AKP'den Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın, Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek katıldı. CHP'den de Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın ve Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek katıldı. Meclis Başkanı Çiçek, toplantının ilk 15 dakikasından sonra ayrılırken görüşme AKP ve CHP heyeti arasında devam etti. AKP ve CHP heyeti arasındaki görüşme ise yaklaşık 1 saat sürdü.

Bir kez daha bir araya gelecekler

Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini, en geç pazartesi gününe kadar bir kez bir araya geleceklerini belirterek, şöyle dedi:
"Çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdik. Daha sonra bir kez daha bir araya geleceğiz. Görüşlerimizi birbirimize ifade ettik. Son derece yapıcı ve olumlu bir görüşme oldu. Soruna her iki tarafta, CHP zaten olumlu yaklaşıyor, AK Parti'nin de o konuda olumlu görüşlerini gördük. Bir kez daha bir araya geleceğiz. Hafta sonu olabilir. Bu görüşlerimizi, ifade ettiğimiz görüşleri ayrıca bizler değerlendireceğiz. Bu değerlendirmenin sonucunda tekrar bir araya geleceğiz ama bu bir araya gelme gecikmeyecek. En geç pazartesiye kadar bir araya gelmiş olacak. Sanıyorum en geç pazartesi net bir tablo ortaya çıkmış olacak."

"Kamuoyuna açıklanacak"

"Pazartesi günü bir deklarasyon olur mu?"
sorusuna Hamzaçebi, "Yöntem nasıl olur, bir araya geldiğimizde kararlaştırılacaktır. Şu anda deklarasyon demek yanlış olur. Onu ayrıca kararlaştıracağız" dedi.

"İrade beyanı mı diyelim" sözüne ise Hamzaçebi, "İsmini o zaman isimlendirelim, görüşler, irade beyanı o ikinci toplantıda kararlaştırılacak ve kamuoyuna açıklanacaktır" dedi.

"Yazılı bir metin bekleyelim mi" sorusuna da Hamzaçebi, "Mutlaka, kamuoyuna bir şey açıklayacağız bu yazılı olabilir, kameraların karşında bir ifade olabilir, hepsi olabilir ama kamuoyuna açık ve net mesajı vereceğiz" dedi.

Hamzaçebi, TBMM Başkanı'nın Ankara dışına çıkacak olması nedeniyle toplantıdan erken ayrıldığını belirterek, "Sayın Başkan bizi bir araya getirdi. Ankara dışına çıkıyor, başka bir nedeni yok" dedi.

Bir basın mensubunun, "BDP'nin ve MHP'nin olmamasının bir nedeni var mı?" sorusuna Hamzaçebi, "Tüm siyasi parti grupların yapmış olduğu toplantı değildi. Meclis Başkanı bizi makamında bir araya getirdi. AKP ve CHP'nin grubunun görüşmesidir bu. O nedenle tüm siyasi partilerin bir araya geleceği toplantı değil" dedi.

Pazartesi günü yemin edecekler mi?

"Pazartesi günü yemin eder misiniz?"
sorusuna da Hamzaçebi, "Bir tablo ortaya çıksın, görelim, parlamentonun çalışmasını arzu ediyoruz. Parlamento tabii bizim olmamız gereken yerdir" dedi.

"Çözüme yakınsınız diyebilir miyiz?" sorusuna da Hamzaçebi, "AK Parti'yi son derece olumlu buldum. Umuyorum ki olumlu sonuçlanacaktır her şey" dedi.

Bir soru üzerine Hamzaçebi, "Bu bizim AK Parti ile yürüttüğümüz görüşme devam edecek, bu görüşmenin sonuçlanmadan yetkili kurullara götürülmesi diye bir şey söz konusu değildir. PM belirlenmiş gündem gereği toplanacaktır. Bu çalışmadan Genel Başkanımızın ve MYK'nın haberi olacaktır. Karar her iki tarafta da genel başkanlarındır" dedi.

"Yasalarda düzenleme yapmak şeklinde bir yol haritası sorunu baştan tıkamak olur"

"Yasal manada bir teknik çalışmanın üzerinde duruluyor mu?"
sorusuna da Hamzaçebi, "Yasalarda düzenleme yapmak şeklinde bir yol haritası sorunu baştan tıkamak olur. Sürecin uzamasına neden olur. O işin sonraki aşamasıdır. Şu anda böyle bir değerlendirmeyi yapmadık" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.