CHP yönetimi ne kadar oy artırdı?

CHP yönetimi ne kadar oy artırdı?
CHP'nin çeşitli illerden seçime giren MYK üyelerinin bir kısmı, partilerinin oylarını artırsa da istedikleri vekil sayısına ulaşamadılar. Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in "1. parti olacağız" dediği İstanbul 1. Bölge'de CHP'nin oyları 3 puan artarke
İşçilerin yoğun olduğu ve buradan Hurşit Güneş’in aday olduğu Kocaeli’nde de CHP bir önceki genel seçime göre oylarını artırırken, 2009 yerel seçimlerine göre oylarını düşürdü. CHP’nin İzmir’de oyları ise bir önceki genel seçime oranla artsa da 2009 yerel seçimlerine göre düştü. Oyunu ve milletvekili sayısını artırmayı başaran isimler arasında Sena Kaleli ile Faik Öztrak dikkat çeken isimler oldu.

CHP’nin MYK üyeleri ve seçimlerdeki başarıları şöyle:

Kemal Kılıçdaroğlu, Sezgin Tanrıkulu, Bihlun Tamaylıgil: İstanbul 2. bölgede CHP’nin oyu 4 puan artarken milletvekili sayısı 7’den 9’a yükseldi. Bu bölgede 12-13 milletvekili hedeflenirken bu orana ulaşılamadı.

Gürsel Tekin, Osman Korutürk: İstanbul 1. Bölge’de CHP’nin oyu 3.53 puan artarak yüzde 33’e ulaştı. Milletvekili sayısı da 8’den 11’e yükseldi.

Erdoğan Toprak, Umut Oran: İstanbul 3. Bölge’de oyunu 5 puan artıran CHP, vekil sayısını bu bölgede 7’den 9’a yükseltti.

Sencer Ayata, Emrehan Halıcı: Ankara 1. Bölge’de oyunu 3 puan artırarak yüzde 35’e yükselten CHP, ciddi bir milletvekili artışı da yakalayamadı. 5 olan milletvekili sayısı 6 vekile yükseldi.

İzzet Çetin, Gülsün Bilgehan: Ankara 2. Bölge’de CHP’nin oyları 3 puan yükselirken bölgenin çıkartacağı vekil sayısının artmasına karşın 2007’de olduğu gibi bu bölgeden yine 4 milletvekili TBMM’ye girebildi.

Sena Kaleli: Bursa CHP’nin oyunu ve vekil sayısını en fazla artırdığı iller arasında yer aldı. 2007’de yüzde 18 oyu alan CHP bu seçimde yüzde 25 oy alarak milletvekili sayısını 3’ten 5’e yükseltti. 2009 yerel seçimlerine göre de CHP’nin bu ilde oyu 4 puan arttı.

Faik Öztrak: Tekirdağ’da CHP oyunu 10 puan artırırken milletvekili sayısını da 2’den 3’e yükseltti. 2009 yerel seçimlerine göre de CHP oyunu 7 puan artırdı.

Alaattin Yüksel: İzmir 2. Bölge’de CHP oyunu 8 puan artırarak yüzde 44’e çıkarırken bölgeden oylar yerel seçimlere göre yaklaşık 2 puan düştü. 6 olan milletvekili sayısı da 7’ye yükseldi.

Hurşit Güneş: Kocaeli’nde CHP’nin oyu genel seçimlere göre 5 puan artarken 2009 yerel seçimlerine göre 2 puan düşerek yüzde 24 oldu. Milletvekili sayısı 2’den 3’e ulaştı.

Süheyl Batum: Eskişehir’de CHP oylarını 10 puan artırarak yüzde 35’lere yükseltmesine karşın ilden çıkardığı milletvekili sayısında bir değişiklik olmayarak 2’de kaldı.

Volkan Canalioğlu: Trabzon’da CHP oyunu bir önceki genel seçime göre 4 puan artırsada 1 olan milletvekili sayısını 2’ye yükseltemedi. Trabzon’da yüzde 18 oy alan CHP, 2009 yerel seçimlerinde de aynı oyu almıştı.

Engin Altay: Sinop’ta CHP oyunu 2007 yerel seçimlerine göre 6 puan artırıp yüzde 31’e yükseltti. 2009 yerel seçimlerinde CHP yüzde 21 oy alabilmişti. Oy artışına karşın 1 olan vekil sayısı 2’ye yükseltilemedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.