CHP’yi ‘görünmez’ yaptılar

CHP’yi ‘görünmez’ yaptılar
TBMM’nin 25’inci Başkanı 327 AK Partili’den 322’sinin oyunu alan Cemil Çiçek oldu. Başbakan Erdoğan’ın iki muhalefet partisinin boykotuna karşı, “Meclis bal gibi çalışır” sözlerinin ardından ilk uygulama dün yapıldı.

Yemin etmeyen CHP’liler Genel Kurul’da bulunmalarına karşın çalışmalarda “görünmez” oldular. Salonda bulunan CHP’lilerin adı yoklama listesinde okunmadı, CHP’li katip üyelere görev verilmedi, tasnif heyeti için hazırlanan kura torbasına CHP’lilerin isimleri atılmadı.

GENEL seçim sonrası 24’üncü yasama dönemine başlayan TBMM’nin 25’inci Başkanı Ak Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek oldu. Çiçek, 327 AK Partili’den 322’sinin oyunu alarak Başkan seçildi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın iki muhalefet partisinin boykotuna karşı, “Meclis bal gibi çalışır” sözlerinin ardından ilk uygulama dün yapıldı. Yemin etmeyen CHP’liler Genel Kurul’da bulunmalarına karşın çalışmalarda “görünmez” oldular. Çiçek’in ilk görevi krizi çözmek olacak. Geçici Başkan Oktay Ekşi, Meclis Genel Kurulu’nu açarken öncelikle yemin etmeyen TBMM üyelerini yemin etmeye davet etti. Geçen hafta yurt dışında bulunan Ak Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu yemin etti.

Listede, torbada yoklar

- Tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesi nedeniyle yemin etmeyen CHP’liler Genel Kurul’da otururken, BDP’liler Meclis’e gelmeyerek boykotu sürdürdüler. Salonda bulunan CHP’lilerin adı yoklama listesinde okunmadı, CHP’li katip üyelere görev verilmedi, tasnif heyeti için hazırlanan kura torbasına CHP’lilerin isimleri atılmadı. AK Partili katip üyeler, yemin etmeyenlerin adlarının çizildiği cetveller üzerinden okuma yaptı. Yanlışlıkla adı çizilmeyen BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ilk oylamada okundu, sonradan çıkarıldı.

Kazdal’a değil, Çiçek’e

- Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal’ın Ak Parti’den yedek aday olması ilginç diyaloglara neden oldu. Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ilk oylamadan önce sıraların arasında dolaşarak, “Sadece Cemil Bey’e oy atıyoruz” diye yeni vekilleri uyardı. Elitaş bu sırada Kazdal’la karşılaşınca, “Sen kusura bakma” dedi. İlk oylamada Kazdal’a 23 oy çıktı. Kazdal ikinci turdan önce adaylıktan çekildi. İlk turda 302 oy alan Çiçek sonraki turda 322 oya ulaştı. 367 çoğunluğun arandığı ilk iki turda seçilemeyen Çiçek, üçüncü turda 322 oyla başkan oldu. Ak Parti grubu 4 fire verdi. Babası vefat eden Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan Meclis’e gelemedi. MHP’nin adayı Tunca Toskay son turda 50 oy aldı.

Tarafsız olma gayreti

Cemil Çiçek, görevini geçici Başkan Oktay Ekşi’den devraldı. Kendisine çiçek veren Ekşi’ye “Ben çiçek getirmedim ama soyadım çiçek” esprisini yapan Cemil Çiçek şöyle konuştu: “Gerçekten 24’üncü dönem parlamentosu arzu etmesek de bir kısım sıkıntılarla başladı. Ümit ediyorum ki bugünlerde yaşadığımız sıkıntıları bir daha yaşamayacağız. Görevi yaparken herkes emin olsun ki anayasamız, iç tüzüğümüz ve Meclis teamülleri neyi gerektiriyorsa o çerçevede tarafsız bir başkan olmaya azami gayret göstereceğim.”

Kahraman Meclis’e layık olalım

YENİ Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Genel Kurul’a teşekkür konuşmasında özetle şu mesajları verdi:
- “Bu Meclis kahraman bir Meclis’tir, kahramanların görev yaptığı bir Meclis’tir. En zor günlerde bile milletimizin ümit kaynağı, güç kaynağı olmuştur, bugün de öyle olmalıdır. Bu kutsal mekan, devletimizin teminatı, demokrasimizin kalbidir. Şimdi bize düşen en önemli görev bu kahramanlara layık olmaktır. Bize düşen görev, bu kutsal mekanı çatışmanın merkezi değil çalışmanın ve çözümlerin merkezi yapmaktır. Vuruşmanın değil uygarca konuşmanın ve tartışmanın merkezi yapmaktır. Sorunlarımızın başında yeni bir anayasa sorunu var. Yaşanan her sıkıntının temelinde bu anayasanın olduğunu hepimizin kabul etmesi gerekir. Milletimize insan hakları ve özgürlükler açısından çağdaş değerleri içeren yepyeni bir anayasayı armağan etmek hepimizin borcudur. Seçilmiş milletvekillerimizin anayasanın amir hükümlerini kısa sürede yerine getirmek suretiyle bu Meclis’i tam anlamıyla çalışabilir bir noktaya getirmektir.

Kürt sorunu önemli

- Herkesin farklı anlam ve içerik yüklediği Kürt sorunu Türkiye’nin önemli sorunlarından bir tanesidir, terör sorunu vardır. Siyasetin ve siyaset hukukunun yeniden tanzimi Meclis’in önemli görevleri arasındadır. AB sorunu, Kıbrıs sorunu, bölgemizde cereyan eden yıkıcı olaylar hep bizim birlikte çalışmamızı zorunlu kılan sorunlardır. Aynen çağdaş, ileri demokrasilerde, uygar toplumlarda olduğu gibi parlamentoyu sorunun parçası hatta sorunun kaynağı yapmadan çözümün adresi haline getireceğiz. Bu elimizdedir. Soğuk savaş döneminden kalma alışkanlıkla yumruk sıkarak değil birbirimizin elini sıkarak bunu halledebiliriz.”

CHP’lilere “Tadında bırakın”

Çiçek, TRT Haber’de katıldığı programda ise CHP’li vekillerin yemin etmeme tavrı konusunda, “Devlet sorunu niteliğine kavuşmuş sorunları çözebilmek için işe koyulmamız gerekiyor. Yani bir şey denecek ise bir protesto da yapılacaksa tadında bırakıp bir an evvel işe koyulmalıyız” dedi.

CHP BAŞKANI'NDAN KUTLAMA TELEFONU

Güçlü bir karizma

ERDOĞAN  “İnanıyorum ki parlamentonun ve ülkemizin yakın siyasi tarihini gayet iyi bilen, hukuki nosyonu itibariyle güçlü bir karizmaya sahip olan Cemil Bey, parlamentonun bu sıkıntılı döneminde de başarılı bir performans ortaya koyacaktır.”

BAHÇELİ  “Hayırlı uğurlu olsun. Türk siyasetinde uzun yıllar hizmet etmiş, devlet yönetiminin bir çok kademelerinde görev yapmış bir şahsiyetin, bugün TBMM Başkanı olması ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmuştur. İnşallah kendileri de başarılı olur. Yaşanmakta olan yemin ve boykot krizini çözmesi Meclis Başkanının birinci derece görevi olmalıdır.”

KILIÇDAROĞLU  “Cemil Çiçek’in seçilmesinden dolayı mutluyuz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.