Çiçek'ten "sağduyu" çağrısı

Çiçek'ten "sağduyu" çağrısı
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Lübnan'daki BM Geçici Görev Gücü bünyesinde yer alan TSK unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören başbakanlık teskeresinin görüşmeleri nedeniyle yönettiği Meclis Genel Kurulu'nda CHP'ye "sağduyu" çağrısında
TBMM Genel Kurulu, dün seçilen Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı.

Anayasa'ya göre, yemin töreninde and içmeyen milletvekillerinin yemin etmesi gerektiği vurgusunu yapan Çiçek, her sorunun TBMM'de tartışılabileceğini halkın kriz, gerilim ve karşılıklı restleşme beklemediğini belirtirken, iktidar ve muhalefeti "sorunları birlikte çözmeye davet" etti.

Çiçek, "Demokratik diyalog yollarının yerini gerginlik ve önyargıların alacağı bir ortam ülkemize ve hiç kimseye yarar sağlamayacaktır. Meclis Başkanı olarak, toplumsal barışı ve huzuru koruma konusunda herkesi sağduyulu olmaya davet ediyorum" diye konuştu.

"Tarafsız olmaya azami gayret göstereceğim"

Genel Kurul'un açılışında konuşan Çiçek, Meclis Başkanlığı gibi kutsal bir görevin onur ve şerefini yaşadığını belirtirken, milletvekillerine de teşekkür etti. Görev süresi boyunca Anayasa, İçtüzük ve Meclis teamülleri doğrusunda "tarafsız bir Meclis Başkanı olmaya azami gayret göstereceği"ni ifade eden Çiçek, Türkiye'nin yasal ve anayasal ihtiyaçlarının TBMM çatısı altında uzlaşmayla gerçekleştirilmesini diledi. TBMM'nin Kurtuluş Savaşı'ndan bu yana Türkiye'nin kaderine yön verdiğini kaydeden Çiçek, Türkiye'nin bu noktaya gelmesinde TBMM'nin payının büyük olduğunu söyledi.

"Halk bizden karşılıklı restleşme beklemiyor"

TBMM'nin çözüm üretme güç ve kabiliyetini yitirmediği sürece sorunların çözülebileceğini vurgulayan Çiçek şöyle konuştu:

"Meclisimiz çözüm üretme kabiliyetini ve gücünü koruduğu sürece demokrasimizin ilerleyişi, özgürlüklerimizin kökleşmesi, ülkemizin kalkınma çabaları da devam edecektir. Ülkemizde zaman zaman yaşanan bu karmaşalarla demokrasi sorunlarının aşılabilmesinin yolu Meclisimizi etkin ve verimli çalıştırmaktan geçmektedir. Bunun da yolu Anayasanın amir hükmü gereği yemin etmemiş milletvekillerimizin katılımıyla birlikte etkin ve verimli çalışmayı yapmaktır. İktidarı ve muhalefetiyle milletimiz için en doğru çözümleri bu çatı altında bulmak ve ülkemizin önünü açmak hepimizin görevidir. Demokratik olgunluk içerisinde ülkemizin her sorununu burada tartışabiliriz. Ortaya çıkan her sorunu aşmanın yolu Meclisimizi daha çok çalıştırmaktan geçmektedir. Halk bizden kriz, karşılıklı restleşme beklemiyor. Aksine, sorunların çözümü için uzlaşma anlayışı içerisinde çalışmamızı bekliyor. Meclis Başkanı olarak ben tüm milletvekili arkadaşlarımızı milletimizin bizlere verdiği görevi en iyi şekilde yaparak parlamentomuzun çalışmalarına katılmaya, sorunlarımızı çözmeye hassaten davet ediyorum."

"Anayasa hukuk mayınları ile doludur"

TBMM'nin yeni yapısının Türkiye'de yıllardır kangren olmuş sorunların çözümü için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Çiçek, bu durumun parlamentoda görev yapan her bir milletvekiline ve siyasi parti gruplarına ayrı bir sorumluluk yüklediğini söyledi. Çiçek, "Bu yüksek temsil oranı ile bu çeşitlilikte TBMM'nin çözemeyeceği sorun, aşamayacağı engel yoktur; yeter ki iyi niyetli çabanın içerisinde olalım" dedi. Büyük oranda yenilenmiş 24. dönem parlamentosunun en önemli görevinin yeni anayasa olduğunu ifade eden Çiçek, şunları söyledi:

"Yapıldığı dönemin izlerini taşıyan, ülkemizin gelişme hızının ve gelişme taleplerinin gerisinde kalan bu anayasanın değişmesi şarttır. Anayasa'nın içeriği üzerine bastığımız zaman harekete geçen hukuk mayınları ile doludur. Her şeyin yolunda gittiğini düşündüğümüz, demokrasimizin gelişme heyecanını yaşadığımız bir anda ülkemiz yeni hukuk sorunları ile anayasa krizleri ile karşı karşıya kalabilmektedir. Toplumsal enerjimizi boşuna harcamamıza neden olan bu durum hem ülkemizi ve milletimizi yormakta hem de bizleri çağdaş uygarlık yarışında geri bırakmaktadır. Sorunlardan sürekli şikayet edip çözüm için bir araya gelememek siyaset kurumuna olan güveni de azaltmaktadır. Meclisimiz sadece şikayet ve eleştiri merkezi değil, aynı zamanda çözüm merkezidir. Bu çözümü de birlikte bulacağız. Bu nedenle parlamentomuzun önümüzdeki süreçte bizden beklenen sağduyu ve uzlaşmayı göstererek ayrışılan noktaları değil buluşulan noktaları aramaya çalışarak faaliyetlerini sürdürmesini diliyorum."

"Herkesi sağduyulu olmaya davet ediyorum"

Büyük acılar yaşatan terör sorununa çözüm bulmanın da görevleri olduğunu dile getiren Çiçek, dün Kocatepe Camii'nde şehit cenazesine katıldığını bugün de şehit haberlerinin geldiğini ifade etti. Çiçek "Tüm bu acı olaylar ve geçmişten bugüne vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna verilen şehitler bizim bu can yakıcı sorunu çözmek konusunda sorumluluğumuzu artırmaktadır. Terörü, demokrasiden ayrılmadan, toplumsal sağduyu ile çözmek konusunda öncülük yapacak olan yegane kurum da Meclisimizdir" dedi.

"Herkesi sağduyulu olmaya davet ediyorum"

Diyalogun yerini gerginlik ve önyargıların almasının kimseye yarar sağlamayacağını ifade ederek "Demokratik diyalog yollarının yerini gerginlik ve önyargıların alacağı bir ortam ülkemize ve hiç kimseye yarar sağlamayacaktır. Meclis Başkanı olarak, toplumsal barışı ve huzuru koruma konusunda herkesi sağduyulu olmaya davet ediyorum" diye konuştu.

"And içmek isteyen varsa." dedi ses çıkmadı"

Çiçek'in konuşması AKP, CHP ve MHP milletvekillerinden alkış aldı. Çiçek konuşmasının ardından Anayasa'ya göre milletvekillerinin and içmesi gerektiğini vurgulayarak "And içmek isteyen varsa." diye milletvekillerine sordu. CHP milletvekillerinden ses çıkmaması üzerine ise Çiçek "Anladığım kadarıyla yok" dedi ve Genel Kurul'un gündemini oluşturan Başbakanlık teskeresini okutmaya başladı.

Genç yine itiraz etti, çiçek duymazdan geldi

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise ayağa kalkarak, itiraz etti. Genç'in tepkisini uzun süre devam ettirmesine rağmen Çiçek, "Gündeme geçtim" diyerek teskereyi okutmaya devam etti. Genç'in itirazlarına bazı AKP milletvekilleri tepki gösterirken, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş eliyle işaret ederek milletvekillerinin tepki göstermemesini istedi. Genel Kurul'da daha sonra Lübnan'daki UNIFIL kapsamındaki TSK unsurlarının görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören teskerenin görüşmelerine geçildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.