Dicle eşbaşkan oluyor

Dicle eşbaşkan oluyor
Temmuzda olağanüstü kongreye gidecek BDP, hükümete diyalog için İmralı’yı adres gösterecek

© KCK davasından tutuklu bulunan Dicle, gerekli yasal süreçler tamamlandıktan sonra, yakın zamanda düzenlenecek olağanüstü kurultayda, BDP’nin eşbaşkanı görevine getirilecek. Böylelikle bu kimlikle Dicle’nin tahliye edilmesi ile ilgili AKP üzerinde siyasal bir baskı oluşturulacak.

Seçimlere bağımsız adaylarla katılan ve seçilebilir yerdeki tüm adaylarını milletvekili seçtirerek, önemli bir başarıya imza atan BDP, yol haritasını gelecek hafta belirleyecek. Bağımsızların katılımıyla BDP grubunun gelecek hafta resmen kurulması beklenirken seçimler nedeniyle Selahattin Demirtaştan boşalan genel başkanlık ve yeni parti yönetiminin belirlenmesi için temmuz sonuna doğru olağanüstü kongreye gidilecek. BDP, TBMMde grup kurduktan sonra AKPye siyasi sorumluluk yükleyecek girişimler planlıyor. KCK davasından tutuklu bulunan Hatip Diclenin yakında düzenlenecek olağanüstü kurultayda genel başkan seçilmesi beklenirken hükümetle diyalogda ise terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalanın adres gösterileceği bildirildi.

Seçimin ardından bölgedeki kutlamalar nedeniyle BDP destekli bağımsızların gelecek hafta başında topluca Meclise gelerek kayıt olmaları bekleniyor. Leyla Zana, Aysel Tuğluk ve Ahmet Türkün DTPnin kapatılması nedeniyle 5 yıllık siyasi yasağı bulunduğu için, BDP grubu 33 milletvekilinden oluşacak. Geçen dönem, ÖDP Genel Başkanıyken blok desteğiyle parlamentoya giren Ufuk Uras örneğinde olduğu gibi adaylık sürecinde KADEP Genel Başkanlığından ayrılan Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi ve EMEP Genel Başkanlığından ayrılan İstanbul Milletvekili Levent Tüzelin partilerine dönüp dönmeme kararı kendilerine bırakılacak. Kulislerde Tüzel ve Elçinin BDPnin Mecliste güçlü temsilini sağlamak için partilerine dönme konusunda aceleci olmayacakları dile getiriliyor.

AKP’ye siyasi baskı

İlk olarak KCK davasından tutuklu bulunan Dicle, gerekli yasal süreçler tamamlandıktan sonra, yakın zamanda düzenlenecek olağanüstü kurultayda, BDPnin eşgenel başkanı görevine getirilecek. Böylelikle bu kimlikle Diclenin tahliye edilmesi ile ilgili AKP üzerinde siyasal bir baskı oluşturacak. Diclenin tahliye edilememesi durumda ise tek kadın eşbaşkanla devam edileceği, Diclenin hapisteki eşbaşkanolarak lanse edileceği öğrenildi. Bu durumun uluslararası alanda sürekli gündeme getirileceği ve bu yolla, hükümetin zor duruma düşürüleceği belirtiliyor. Kadın olacağı kesin olan diğer eşgenel başkanın kim olacağı ise henüz ele alınmadı. Ancak Nursel Aydoğanın adının ön plana çıktığı bildirildi. Dicle dışında KKC davasından tutuklu bulunan Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Gülseren Yıldırım ve İbrahim Ayhanda BDPnin desteğiyle bağımsız milletvekili seçildi. Bölgede KCK tutuklularının serbest bırakılmaması durumunun hem bölgedeki tansiyonu yükselteceği hem de TBMMde gerginliği arttıracağı konuşuluyor.

BDP bunun dışında yine AKPyi siyasi alanda sıkıntıya sokacak başka bir planı da devreye koyacak. Çok keskin bir siyasal çıkış yapılarak, Kürt sorunun çözümü için İmralıda tutuklu bulunan Öcalan ile görüşme şartı öne sürülecek. Öcalan ile görüşme yapılmaması durumunda ise hükümetten gelecek diyalog çağrılarına olumsuz yanıt verilecek. Hakkâriden milletvekili seçilen Demirtaş, seçimlerin ardından yaptığı ilk açıklamada, Halk demokratik özerkliği kabul etmiştir. Öcalanla ilgili müzakereler halk tarafından desteklenmiştir. Savaşın bitmesi için Öcalan ile müzakereler devam etmelidir. PKKyle de doğrudan görüşülmelidirmesajı verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.