Dışişleri Bakanlığı'ndan on beşinci tur Astana görüşmeleri hakkında açıklama

Dışişleri Bakanlığı'ndan on beşinci tur Astana görüşmeleri hakkında açıklama
Dışişleri Bakanlığı'ndan on beşincisi Rusya'nın Soçi kentinde yapılan Astana formatındaki Soçi görüşmeleri ile ilgili basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, 16-17 Şubat 2021 tarihlerinde Rusya Federasyonu'nun Soçi kentinde düzenlenen Astana formatındaki Suriye konulu yüksek düzeyli toplantılarda, ağırlıklı olarak Anayasa Komitesi bağlamında siyasi süreçteki son durum ile İdlip ve Fırat’ın doğusundaki gelişmeler ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, "Taraflar, Anayasa Komitesi Yazım Komisyonu’nun 25-29 Ocak 2021 tarihlerinde Cenevre’de gerçekleştirilen beşinci turunu kapsamlı şekilde değerlendirmiş, Anayasa Komitesi'nin sürdürülebilir ve etkin şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla Suriyeli tarafların yanı sıra Komite üyeleri ve BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi ile sürekli temas halinde Komite’nin çalışmalarını desteklemeye yönelik kararlılıklarını teyit etmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Toplantıda, Komite'nin çalışmalarında ilerleme sağlanması ile anayasanın hazırlanması ve yazılması görevlerini yerine getirebilmesi için Usul Kuralları ve Temel Çalışma İlkeleri’ne uyulmasının önemini vurgulandığı da belirtilirken, "Komite çalışmalarının belirli bir çalışma planı ve metodoloji doğrultusunda yürütülmesi gerekliliği tarafımızdan güçlü bir şekilde ifade edilmiştir" denildi.

"Ateşkes ihlalleri ve sivilleri hedef alan saldırılar son bulmalı"

Açıklamanın devamında, "Toplantıda, Suriye’nin toprak bütünlüğü ile siyasi birliğine kasteden ve komşu ülkelerin milli güvenlikleri için tehdit oluşturan ayrılıkçı gündemler bir kez daha reddedilmiş; terörle mücadele bahanesiyle sahada hayata geçirilmeye çalışılan fırsatçı gayrı-meşru girişimlerin kabul edilmez niteliğine dikkat çekilmiştir. Suriye’de artış gösteren ve masum insanların ölümüne yol açan terör eylemleri kınanmış; keza Suriye’nin kuzey doğusunda sivillere yönelik artan saldırılardan duyulan endişe dile getirilmiştir."

"İdlip’te ilgili mutabakatlar uyarınca sahada sükunetin korunmasına yönelik bağlılık taraflarca tekrarlanmıştır. Tarafımızca, ateşkes ihlallerinin ve sivilleri hedef alan saldırıların son bulmasına dair beklentimiz vurgulanmıştır."

"Toplantı vesilesiyle, Zorla Alıkonan/Kaçırılan Kişilerin Serbest Bırakılması, Cenazelerin Takası ve Kayıp Şahısların Akıbetinin Tespitine İlişkin Çalışma Grubu da biraraya gelmiştir. Toplantıda, Suriye’de muhalif gruplar ve rejim tarafından gözaltında tutulanların karşılıklı ve eşzamanlı olarak serbest bırakılmalarına ilişkin işbirliğinin geliştirilmesine yönelik önümüzdeki dönemde yapılabilecek çalışmalar da ele alınmıştır." ifadeleri yer aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.