Erdoğan’ın yeni takımı

Erdoğan’ın yeni takımı
AKP, yeni dönem ekibini belirlemeye başladı, Erdoğan yarın Köşk’e çıkacak

© Başbakan Erdoğan’ın yeni dönemdeki siyasi kadrolaşmasının son adımı olarak gözler yeni Bakanlar Kurulu listesine çevrildi.

 Başbakan Tayyip Erdoğan, AKPnin üçüncü döneminin yeni kadrosunu oluşturmaya başladı. AKPnin 5 grup başkanvekilinden ikisini yenileyen Erdoğan, yarın da yeni kabine listesini Cumhurbaşkanı Abdullah Güle sunarak yeni dönemin siyasi kadrolaşmasını tamamlayacak.

Erdoğan, yeni dönemde ilk adımı TBMM Başkan adayı olarak Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçeki belirleyerek attı. AKPnin 9 yıllık iktidarında tüm hükümetlerde kilit noktalarda görev yapan Çiçekin TBMM Başkanı olarak tercih edilmesi, bu dönemde yeni anayasa ve muhalefetle uzlaşma arayışlarına yönelik bir tercih olarak yorumlandı.

AKP grubunu dün basına kapalı olarak toplayan Erdoğan, 5 grup başkanvekilliği görevine seçim yaptırdı. AKPnin 5 grup başkanvekilinden Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş ve Ayşenur Bahçekapılı, Erdoğan tarafından aday gösterilerek yeniden seçildi. Diğer iki Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile Suat Kılıç ise bu kez aday gösterilmedi. Bozdağ ve Kılıçın yerine AKP Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın ile Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal seçildi. Edinilen bilgilere göre, seçimde 323 milletvekili oy kullandı. Bahçekapılıya 7, Ünala ise 2 oy eksik çıkarken diğer adaylar milletvekillerinin tamamının desteğini alarak seçildi.

AKPnin yeni grup başkanvekili seçilerek Erdoğanın TBMMdeki kurmay heyetine giren ve MYK toplantılarına da katılacak olan Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın iki dönemdir milletvekilliği görevini yürütüyor. Aydın, özellikle partinin hukuki çalışmalarında ve TBMMdeki hukuki nitelikteki konuşmalarında grup içinde öne çıkan isimler arasında yer alıyor. 5. Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise 12 Haziranda ilk kez milletvekili seçildi. Ancak Ünal, AKP MKYK üyesi olarak Erdoğanın yakın çalışma ekibi içinde bulunuyor.

Kabine mesajları

Erdoğanın yeni kabineyi de TBMM Başkan seçiminin ardından yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Güle sunması bekleniyordu. Ancak Erdoğan, gazetecilerin soruları üzerine, yeni kabineyi sunmak üzere, Büyük ihtimalle çarşamba günü Köşke çıkacağım dedi. TBMM Başkanının da seçilmesi üzerine Erdoğanın yeni dönemdeki siyasi kadrolaşmasının son adımı olarak gözler yeni Bakanlar Kurulu listesine çevrildi. Erdoğanın grup başkanvekilliği seçiminde 2 ismi dışarıda bırakması kabineye alacağı isimler açısından ilk mesaj oldu. Grup Başkanvekilliğine bu kez aday göstermediği Bekir Bozdağ ve Suat Kılıçın bakan olacakları büyük oranda kesinlik kazandı. Bozdağın Adalet, Kılıçın da Gençlik ve Spor Bakanı olacağı belirtiliyor.

Erdoğan, seçimler öncesi milletvekili aday listelerinde en büyük sürprizi bakanların seçim bölgelerini değiştirerek yapmıştı. Erdoğanın yeni kabinesinde de benzer biçimde kabine içi rotasyonlara gidebileceği ifade ediliyor. Yeni Bakanlar Kurulu yapılanmasındaki 4 Başbakan Yardımcılığı görevi için Bülent Arınç ve Ali Babacanın yanı sıra Binali Yıldırım ve Sadullah Erginin isimleri geçiyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergünün görev yeri değişikliğiyle İçişleri ya da açılımdan sorumlu bir bakanlığa, Beşir Atalayın Milli Eğitim Bakanlığına, Zafer Çağlayanın Ekonomi Bakanlığına kaydırılması bekleniyor. Bu rotasyonlar dışında Egemen Bağış, Ertuğrul Günay, Mehmet Şimşek, Ahmet Davutoğlu, Taner Yıldız, Vecdi Gönül, Ömer Dinçer, Hayati Yazıcı, Veysel Eroğlu, Faruk Çelikin yerlerini koruyacakları belirtiliyor. AKP Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, Cevdet Erdöl, yeni milletvekillerinden İsmet Yılmaz, Nihat Zeybekçi, Nabi Avcının da bakan olabilecekleri ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.