HDP tabanı 'çekilin' dedi... HDP Meclis'ten çekilecek mi?

HDP tabanı 'çekilin' dedi... HDP Meclis'ten çekilecek mi?
Kayyum kararlarının ardından TBMM çalışmalarını boykot eden ve Diyarbakır’da toplanan HDP’li milletvekillerine tabandan ağırlıklı olarak, “Meclis’ten çekilin” önerisi yapıldı.
Yerel seçimlerde üçü büyükşehir belediyesi olmak üzere toplam 66 belediyede yönetimi kazanan ancak 13 belediyesine kayyum atanan HDP'nin milletvekilleri, TBMM çalışmalarını boykot kararının ardından Ankara’ya döndü. Üç gün boyunca Diyarbakır’da halkla bir araya gelen, yargılama aşaması süren belediye başkanlarına destek olan ve çeşitli temaslarda bulunan HDP’de, milletvekilleri ve Genel Merkez yönetimi değerlendirme toplantısı gerçekleştirerek son kararını verdi.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre, değerlendirme toplantısında Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Taban, Meclis çalışmalarından çekilmemizi istiyor” görüşünü dile getirdi. Bazı milletvekillerinin destek verdiği bu görüş, parti yönetimi tarafından kabul görmedi. HDP’nin büyük baskı altında ve bedel ödeyerek TBMM’ye girdiğini belirten bazı Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, Meclis çalışmalarının iktidara baskı aracı olarak kullanılması gerektiğini söyledi.


 
Dün Ankara’da yapılan MYK toplantısında da Meclis çalışmalarına devam etme kararının yanı sıra periyodik olarak bölge ziyaretlerinin yapılması, bu ziyaretlere çok sayıda milletvekilinin eşlik etmesi ve “seçmenin yalnız bırakılmaması” kararı alındı.

KÜRT HALKI KARAMSAR VE ÖFKELİ
Değerlendirme toplantısı sırasında parti tabanının Meclis’ten çekilme görüşünü dillendiren HDP’li Gergerlioğlu, Diyarbakır’da yaptığı temasları BirGün’e anlattı. Kayyum kararlarının ardından halkın siyasete olan inancını yitirdiğini ifade eden Gergerlioğlu, “Kürt halkı oldukça öfkeli, karamsar, yılgın ve umutsuz durumda” dedi.

DEVLETTEN VE TOPLUMDAN KOPUŞ
Seçilmişlerin kayyum eliyle görevden alınmasının ardından halkın devletten ve toplumdan kopuş yaşadığını vurgulayan Gergerlioğlu, “Sine-i millete dönme fikri, önemsenmesi gereken bir görüş. Binlerce insanla muhatap olduk. Geneli Meclis’ten ayrılmamızı istiyordu. Üç günlük çekilme kararının yetersizliğinden bahsedildi. Meclis’in artık Kürt halkını temsil etmediğini düşünüyorlar. Yine de siyaset önemsenmesi gereken bir alan. Parti örgütümüz de zaten Meclis’te kalma kararı aldı” diye konuştu.

CUMHURİYET BAYRAMI'NDA KAYYUM

31 Mart yerel seçimlerinde 66 belediye kazanan HDP’nin kayyum atanan belediyelerinin sayısı 13’e yükseldi.


 İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün aldığı kararla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Şırnak’a bağlı Cizre Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Zırığ görevinden uzaklaştırıldı. Yüzde 77’lik oy oranıyla seçilen Zırığ’ın yerine İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu atandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.