Kabinede 2 kritik koltuk

Kabinede 2 kritik koltuk
Başbakan Erdoğan, Kürt açılımı ve askerle ilişkiler konusundaki mesajlarını iki tercihiyle verecek

© Parti içinde de en çok merak edilen iki isimden Atalay’ın yeni hükümette de içişleri bakanı olup olmayacağı, Kürt açılımının seyri, Gönül’ün milli savunma bakanlığına devam edip etmeyeceği askerle ilişkilerin geleceği açısından Erdoğan’ın yaklaşımlarını ortaya koyacak. Erdoğan’ın Kürt açılımına ilişkin soru işaretlerinin ortadan kalkması için Atalay’dan vazgeçeceği konuşuluyor.

 Başbakan Tayyip Erdoğanın, AKPnin üçüncü dönem hükümeti için oluşturacağı kabinede iki bakanlık için tercih edeceği isimler, bundan sonraki politikalar için mesaj taşıyacağı için kritik önem kazandı. Parti içinde de en çok merak edilen iki isimden Beşir Atalayın yeni hükümette de içişleri bakanı olup olmayacağı, Kürt açılımının seyri, Vecdi Gönülün milli savunma bakanlığına devam edip etmeyeceği askerle ilişkilerin geleceği açısından Erdoğanın yaklaşımlarını ortaya koyacak.

Erdoğan, seçim kampanyası süresince Kürt açılımının tam tersine BDPye çok sert suçlamalar yönelten bir tavır izlemişti. Yeni anayasa ile ilgili sürecin partiler arası uzlaşma arayışları nedeniyle sonbahara kalması beklenirken Erdoğan, Kürt açılımının devam edip etmeyeceğine ilişkin ilk mesajını, yeni kabinede içişleri bakanlığına tercih edeceği isimle verecek.

Beşir Atalay, 2009da Kürt açılımını başlatmış, ancak süreç içinde Habur görüntüleri ve arkasından da KCK tutuklularına kelepçe takılması olayları sonrası açılımın sona erdiği değerlendirmeleri yapılmıştı. Atalay, açılımı devam ettirmediğigerekçesiyle BDPlilerin, iyi anlatamadığıgerekçesiyle de kendi partililerinin eleştiri oklarına uğramıştı.

Açılımın geleceğinin ne olacağı sorusu yeni kabine öncesi İçişleri Bakanlığını en kritik koltuk haline getirdi. Parti içinde de en çok Atalayın yeniden içişleri bakanı olup olmayacağı merak ediliyor. Erdoğanın Kürt açılımına ilişkin soru işaretlerinin ortadan kalkması için Atalaydan vazgeçeceği konuşuluyor.

Atalayın yerine içişleri bakanlığı için parti kimlikleri daha ağır basan Devlet Bakanı Faruk Çelik ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergünün isimleri geçiyor. Çelikin seçim öncesi gerçekleştirdiği Alevi açılımı nedeniyle, Ergünün de bakanlığı öncesinde parti içinde siyasiniteliği ağır basan görevlerde bulunması nedeniyle şanslı oldukları belirtiliyor.

Çelik, seçim bölgesi değiştirilerek aday olduğu Şanlıurfada AKPnin yüzde 65 oranıyla birinci parti olması, Ergün de seçim bölgesi Kocaelinde AKPnin yüzde 52 oy oranını yakalaması nedeniyle Atalayın yerine gelmeleri en olası isimler olarak görülüyor.

Adalet Bakanı Sadullah Erginin İçişleri Bakanılığına kaydırılabileceği de kulislerde konuşuluyor. Erdoğanın İçişleri bakanı yapmasa bile Atalayı kabine dışı bırakmayacağı belirtiliyor. Yeni bir İçişleri bakanı ile yola devam edilmesi durumunda Atalayın başbakan yardımcılığına getirilmesi bekleniyor.

Gönül en çok tartışılan bakan

Yeni kabinede en çok merak edilen ikinci koltukta ise halen Vecdi Gönül oturuyor. Gönül, 9 yıldır AKP hükümetlerinin değişmeyen Milli Savunma bakanı olma konumunu da elinde bulunduruyor. Ancak Gönül, özellikle Ergenekon davası sürecinde asker gözaltı ve tutuklamalarında, hükümete destek veren çevrelerce,asker yanlısıdavranmakla eleştirildi.

Gönül, partisine yakın çevrelerce,askeri yargının etkinliği azaltan düzenlemelerde yeterince ağırlığını koymamakla ve askerin istediği bazı tasarıları yasalaştırmaya çalışmaklada eleştirildi.

Gönüle ilişkin bu algı, yeni kabine öncesi parti içinde Milli Savunma bakanının da değişeceği beklentisini doğurdu. Gönülün yerine Mardinden milletvekili seçilen eski Kamu Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, eski TBMM Başkanı Köksal Toptan isimleri konuşuluyor.

Ancak Gönül, seçim bölgesi değiştirilerek aday olduğu Antalyada AKPnin CHP karşısında birinci parti çıkması nedeniyle seçimin başarılı bakanlarıarasında yer alıyor. Gönülün şansı az olsada TBMM başkanı olabileceği de kulislerde dile getiriliyor.

Erdoğanın Gönülü değiştirmeye karar vermesi durumunda yine Antalyadan milletvekili seçilen eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türeli milli savunma bakanı yapabileceği de belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.