Kılıçdaroğlu: 3 büyük ilde ön seçim yapacağız

Kılıçdaroğlu: 3 büyük ilde ön seçim yapacağız
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV'de Oğuz Haksever'in sorularına yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, 3 büyük ilde hakim gözeteminde ön seçim yapacaklarını söyledi.
Oğuz Haksever: Hükümet sözcüsü Bülent Arınç konuşuyordu biraz önce Hakan Fidan olayı yine ağırlıklı bir konuydu. Cumhurbaşkanı ile aynı görüştesiniz o da karşı sizde karşısınız. Ama sizin savınız MİT siyasallaştı biçiminde. Bunun ötesinde bir itirazınız var mı? 
Kemal Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet tarihinde MİT müsteşarlığını yapanların siyasal partilere hep eşit mesafelerde durdukları söylenir. Bunun 1950’li yıllarda bir iki istisnası vardır ama. Sayın Erdoğan benim sır küpüm dedi. Adında milli ifadesi olan bir kurumun bir kişinin sır küpü olması ne demektir. Benim diyor devletin demiyor. Böyle bir anlayışı bizim kabul etmemiz mümkün değil. Devleti bir tarafa itiyorsunuz bir kişini,n sır küpü oluyorsunuz. Ben neden sır küpü olduğunu gayet iyi biliyorum. Ona hangi bilgilerin servis edildiğini de çok iyi biliyorum. Siyasal partilerin nasıl izlendiğini nasıl dinlendiğini nasıl fişlendiğini ve o bilgilerin iktidar partisine götürülüp servis edildiğini de çok iyi biliyorum. Dönemin başbakanının belli gözlükleri takarak belli, kasetleri nasıl izlediğini de çok iyi biliyorum. 

"GESTAPO'YA BENZETTİM"
MİT müsteşarları siyasete girmemeliler. Şimdi parlamentoya gelecek Roboski’nin hesabını verecek mi? Çocuklarımız öldürüldü. Yine dönemin genelkurmay başkanı açıklamıştı milli kaynaklardan bilgiyi aldık ve bombaladık diye. Bu milli kaynak herhalde CHP değil. Milletvekili olarak kürsüye çıkıp bunun yanıtını verebilecek mi? İstanbul’da bir kız çocuğumuz molotof kokteyliyle yakıldı otobüste. Atan kim? MİT görevlisi. Bunu da soracağız.

Bunları korumak için özel yasalar çıkarıldı. İşin özeti bir kişinin sır küpü olan ve önemli konumda olan birisi TBMM’ye dinlenmek için geliyor fazla yorulmuş. TBMM tatil yapılacak bir yer değil. Bunu da en iyi bilmesi gerekenin MİT müsteşarı olması gerekir. Normalde MİT müsteşarlarının görevleri bittikten sonra bir köşeye çekilip oturdukları görülür. Bütün sırları ile birlikte toprağa giderler. Onlar bütün milletin bekası için çalışmışlardır. Ama iktidar partisine diğer siyasal partileri gözleyip bilgi sunduğunuz zaman Almanya’daki gestapoya dönüşürsünüz. Ben de zaman zaman bugünkü MİT’i gestapoya benzettim. Bizi dinliyorsunuz bizim milletvekillerimiz fişliyorsunuz ve götürüp iktidar partisine servis ediyorsunuz diye. 

"MİT MÜSTEŞARI PARLAMENTOYA GELİP NE YAPACAK" 
Yine dönemin başkanı AKP grubunda ‘ey Kılıçdaroğlu senin nefes alışını bile takip ediyoruz’ demişti. Kendisi herhalde gelip beni dinlemiyordur devletin yetkili kurumları var dinleme konusunda ihtisaslaşmış ben onlara talimat verdim seni dinliyorlar ve bana servis ediyorlar. Bugün benim sır küpümdür demekle orada söylediğiniz doğrulamış oluyor. MİT müsteşarı parlamentoya gelip ne yapacak merak ediyorum. Aslında ortada bir danışıklı dövüş olduğunu da kabul edelim. Ben görevinde kalsın beni dinlemeden istifa etti filan devletin geleneklerinde bir ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı bir bürokrata sen yerinde kal diyecek o da çok kaldım yerimde yoruldum istifa ediyorum devletin geleneklerinde bunlar yoktur. Başbakan bürokrata yerinde kal dediği zaman cumhurbaşkanı yerinde kal dediğin zaman kalır kural budur. Ama kuralı dinlemiyorsa aralarında çok özel ilişkiler var demektir. Eğer benim söylediklerime uymazsan ben bunun intikamını senden alırım demektir. O açıdan MİT müsteşarı parlamentoya gelecek öyle anlaşılıyor.

"ELİNDE ÇOK BELGE VAR"
Konuştuğu zaman AKP ile ilgili elinde çok bilgi var. Rıza Zarraf’ın bakanlarla olan ilişkisini 18 Nisan 2013’te Erdoğan’ın önüne koyan kişidir. Bakanların ilişkileri var parasal ilişkiler var ortaya çıkarsa AKP hükümeti çok zor durumda kalır diyor. Bakanların rüşvet aldığını biliyor dönemin başbakanına servis ediyor başbakan bunu kapatıyor. Kim bilir Hakan Fidan’ın elinde AKP ile ilgili ne bilgiler var. Burada aktif olan cumhurbaşkanı ve başbakan değil söylediğini kabul ettiren MİT Müsteşarıdır. Size bu ülkenin ihtiyacı var dediğinde bir cumhurbaşkanı bir başbakan hiçbir bürokrat o koltuktan ayrılmaz. Ama MİT müsteşarı tam tersini yaptı ve ikisi de ses çıkaramıyorlar çünkü karşı çıkışın maliyeti ağır olacak bunu biliyorlar.


CEMAATLE İŞBİRLİĞİ İDDİASI
Oğuz Haksever: Size yönelik bir suçlama var iktidar tarafından. İktidarın paralel devlet diye tanımladığı oluşumla Fettullah Gülen’le aranızda bağlantı olduğu yönündeki iddialar ortaya atıldı. Ayrıca partinizden bir yetkili Hidayet Karaca’yı ziyaret etti. Önce iddiaları sorayım. 
Kemal Kılıçdaroğlu: 17-25 Aralık sürecinde bir hükümetin bir devleti nasıl doyduğuna tanık olduk. Bakanların başka bir ülkenin Türkiye'de yaşayan insanın önüne nasıl yattığını da gördük. Rüşvetleri nasıl aldığına tanık olduk. Bunları oryaya çıkaran da paralel diye tutturdular. Hayatım boyunca siyasi yaşamımda dahil devlette bir paralel yapılanması olsun cümlesi kullanmadım. Tam tersine devlette bir paralel yapılanma olmamalıdır dedim her zaman. Yargıtay’a 160 yargıç atandı Yargıtay’a 160 militan atadınız diye TBMM kürsüsünde itiraz ettim. HSYK’yı değiştirdiler anayasayı değiştirdiler yanlış yapıyorsunuz dedik. Hayır bizim bildiğimiz doğru dediler. HSYK dört ana unsurlardan oluşuyor, AKP’liler, cemaatçiler, ülkücüler ve sosyal demokratlar. Bu yargıya güvenir misiniz? Hakimler artık haklı bile karar verse ona güven sarsılacak. Yapan bunlar ama CHP’yi suçluyor.




İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından diğer önemli başlıklar;

Çözüm süreci ne kimse bilmiyor.

Yüzde 10 seçim barajının kalkması lazım. Hemen arkadaşlarımı aradım, seçim barajının yüzde 7'ye inmesini öngören kanunun Meclis'e sunulmasını istedim. Kim samimi bu konuda? Samimi olan biziz. Bu sorunu sömürüyorlar, çözmek istemiyorlar.

Yüzde 10 seçim barajı düşse ne olur. Kürt hareketini savunanlar Meclis'e gelip haklarını savunurlar. Adres İmralı değil TBMM'dir.

Faili meçhulleri meşrulaştıran maddeye karşıyız.

'ÇÖZÜM İÇİN 4 MADDEMİZ VAR''
Yasaya göre kamuoyu bilgilendirilmeli.Yapıldı mı? Hayır.

Kürt sorunu tam demokrasi ve özgürlükle çözülür.

Çözüm için 4 madde gerekli;

1-Samimi ve dürüst olacaksınız,

2-Gizli kişisel bir ajandanız olmayacak,

3-Halka hesabını veremeyeceğiniz angajmana girmeyeceksiniz,

4-Halka,muhalefete ara ara bilgi vereceksiniz.

''HDP SAMİMİ DEĞİL''
Eğer bunları yapabilseydi hükümet bu sorun çözülecekti. 17 maddelik önerilerimizi ellerinin tersiyle ittiler.

HDP de çözüm konusunda samimi değil. Demirtaş hükümetle ne konuştuğunu çıkıp anlatsın.

Asıl paralel yapı Doğu'da var. PKK'nın vergi daireleri var.

Kaymakam Habur sınır kapısından dışarı çıkamıyor. Bunu nerede yaşıyoruz. 2015'in Türkiyesi'nde yaşıyoruz.

Ben Türkiye'nin sorunlarını çözmeye talibim. Biz bu sorunları çözebiliriz çünkü kandırmıyoruz.

CHP'NİN SEÇİM STRATEJİSİ
Demokrasiyi savunan parti biziz. Aynı zamanda uygulayan tek parti biziz. Diğer partiler seçimlerle seçmiyor. Hani demokrasi vardı? Unuttuğumuz demokrasiyi topluma hatırlatacağız.

Kendi içimizde ön seçim yaptık. Bunu sadece biz yaptık. Delegeyle değil partinin üyeleriyle yapacağız.

Kimi milletvekili görmek istiyorlarsa onu seçecekler.

Yüzde 10 gençlik kotamız var. Parlamentoya genç arkadaşlar gelsinler. Gençlere siyaset yapmanın yollarını açtık.

Kadın daha fazla olmalı, genç daha fazla olmalı. Bunu yapabilirsek çok güzel demokrasi kapısı açacağız.
3 büyük ilde hakim gözetiminde ön seçim yapacağız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.