Kılıçdaroğlu İl Başkanları ile buluştu

Kılıçdaroğlu İl Başkanları ile buluştu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İl Başkanları ile yaptığı toplantı öncesinde konuştu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu: Biz sonuna kadar hukukun üstünlüğünü savunacağız.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP ile vardıkları mutabakatın altına atılan imzaların gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini belirterek “Yapacağımız, herkesin attığı imzanın gereğini yerine getirmesidir. Bunu bekliyoruz, bunun gereği yerine getirilecektir” dedi. Kılıçdaroğlu, CHP’li il başkanlarının bu durumu her yerde çok iyi anlatmalarını istedi.

CHP’li il başkanları, parti genel merkezinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantının başında il başkanlarına hitap eden Kılıçdaroğlu, seçimlerin ardından gecikmeli olarak toplandıklarını, ancak bu gecikmenin bilinçli bir gecikme olduğunu ifade ederek “Çünkü bazı değerli üyelerimiz bir kurultay toplanması isteğinde bulundular. Ben hiç kimsenin iradesine müdahale etmeyeyim, irade kendi olgun koşulları içinde tecelli etsin diye il başkanları toplantısını erteledim” dedi.

Kılıçdaroğlu, zorlu bir seçim süreci geçirdiklerini, neredeyse günün 24 saati çalıştıklarını belirtirken “Seçim sürecinde CHP örgütleri çalışmadı” söyleminin doğruyu yansıtmadığını kaydederek seçimde iyi bir ivme kazandıklarını ifade etti ve il başkanlarına teşekkür etti.



Seçimde milli iradenin tecelli ettiğini, seçimdeki sonuca saygı duyduklarını anlatan Kılıçdaroğlu, siyasal partiler arasında oyunu en çok artıran partinin CHP olduğunu, seçimde bekledikleri oy oranını elde edememelerine karşın sonucun “hezimet” olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi.

-“İMZALARIN GEREĞİNİN YERİNE GETİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ HER YERDE ANLATMAMIZ LAZIM”-

Meclis’in açılmasının ardından bir “demokrasi krizinin” yaşandığını, ilk kez halkın oylarıyla seçilen milletvekillerinin yasal ve anayasal bir engel olmamasına karşın tutuklu kaldığını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Bizim koyduğumuz tavır, AKP medyasının sergilediği tavır değildir. Bizim koyduğumuz tavır, bir demokrasi krizine çözüm üretme tavrıdır. Biz, bir yurttaşın oyu dahi olsa, biz oya saygı duymanın gereğini yaptık. Hiç kimsenin verdiği oy dolayısıyla onun seçtiği parlamenterin tutuklu kalmasını istemedik” diye konuştu.
Tutuklu milletvekillerine yemin yolu açılana kadar Meclis’te yemin etmeme kararını aldıklarını, AKP ile varılan mutabakatta irade beyanının oluşmasının ardından yemin ettiklerini anlatan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi bunun altına konan imzalar o siyasi partilerin namusudur dedik. Kimse bu imzalardan dönemez. Bu imzaların gereğinin yerine getirilmesi lazım. Taahhüttü şuydu, buydu, hiçbir şeyin üzerinde durmuyorum. Bir imza atıldı mı, belli şeylerin yapılması gerektiğine inanıyor muyuz, inanıyoruz. Söyledik mi söyledik. Sözle mi, hayır yazılı metinle. O zaman yapacağımız, herkesin attığı imzanın gereğini yerine getirmesidir. Bunu bekliyoruz, bunun gereği yerine getirilecektir. Bunu, her yerde çok iyi anlatmanız lazım il başkanları olarak. AKP medyasının günün 24 saati aleyhimize yaptığı kampanyayı biz ancak anlatarak çözebiliriz. Anlatacağız, bire bir anlatacağız. Vatandaşın oyuna sahip çıkıyoruz biz.”

-“KAYITLI ŞARTLI EGEMENLİK İSTEMİYORUZ”-

Kılıçdaroğlu, tutuklu durumdaki milletvekillerini için af, dokunulmazlık istemediklerini, tutuksuz olarak yargılamalarının sürebileceğini vurgulayarak il başkanlarından bu durumu da halka anlatmalarını istedi. Tutuklu milletvekillerinin önlerinde yasal ve anayasal bir engel bulunmamasına karşın hakimlerin takdiriyle tutukluluklarının sürdüğüne işaret eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Bu, Türkiye Cumhuryeti’nin yaşadığı en büyük demokrasi ayıbıdır. Ve bu ayıba karşı tek tavrı takınan da CHP’dir. Bu kadar net. Çünkü bizim tarihi bir görevimiz var. Bizi diğer partilerden ayıran temel nokta, bu ülkeye demokrasiyi getiren partiyiz, demokrasiyi sonuna kadar savunacak olan parti de biziz. Milli irade... Bizim kurucumuz söylüyor, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyor. Şimdi egemenlik, kayıtlı şartlı milletin oldu. Biz, kayıtlı şartlı egemenlik istemiyoruz. Egemenlik, kayıtsız şartsız milletin olacak. Halkın iradesine saygı göstereceğiz. Tıpkı Recep Tayyip Erdoğan’a milletvekilliği yolunu açtığımız gibi. Biz Recep Tayyip Erdoğan’ı çok seviyoruz, sevmiyoruz diye değil. Demokrasiye olan inancımız nedeniyle bu yolu açtık.”

-“TAVRIMIZI TARİH YAZACAKTIR”-

Kılıçdaroğlu, uluslararası platformda da tutuklu milletvekillerinin durumunu anlattıklarını ve CHP’nin haklı bulunduğunu kaydederek “İnsan haklarını geliştirme konusunda dünya büyük mücadeleler vermişti, biz de büyük mücadeleler verdik. O mücadelelerin bedeli neyse bedeli ödemeye her zaman hazır olduğumuzu da söyledik. O nedenle çok önemli bir tavır, bu tavrı tarih yazacaktır” dedi.

-“BEKLEDİĞİMİZ SONUCU ALAMADIK DİYE SORUNU HALKA YÜKLEMEYECEĞİZ”-

Kılıçdaroğlu, seçimde elde edilen yüzde 26’lık oy oranının bekledikleri düzeyde olmasa da büyük bir adım olduğunu, bu adımı büyütmek için mücadele edeceklerini belirtirken il başkanlarının bu toplantıdan sonra 1 Eylül’e kadar tatil yapabileceklerini, 1 Eylül’den itibaren yeni bir süreç başlatacaklarını ve Türkiye’yi dolaşacağını söyledi. Miting yapmayacaklarını, sokakta, kahvede vatandaşlarla buluşacaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, projelerini halka anlatacaklarını bildirdi.

“Beklediğimiz sonucu alamadık diye sorunu halka yüklemek gibi bir kolaycılığa asla ve asla kapılmayacağız, böyle bir şeyi defterimizden sileceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, “Yüzde 26 bizi tatmin etmiyorsa demek ki bizim çalışmalarımızda, söylemlerimizde, halkla ilişkilerimizde bir eksiklik var, bunu mutlaka gidereceğiz” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, örgütlerin seçim sonuçlarına ilişkin raporlarında maddi yetersizlikten şikayet edildiğini kaydederek “CHP büyük maddi olanakları olan bir parti değil. Var olan kaynakları en verimli şekilde kullanmaya çalıştık” dedi.

-“GENEL MERKEZ ENDEKSLİ DEĞİL, ÖRGÜT ENDEKSLİ TÜZÜK OLACAK”-

Seçimin ardından tüzüğü demokratik hale getirecek değişiklik için düğmeye bastıklarını anımsatan Kılıçdaroğlu, örgütlerin tüzükte istedikleri değişiklikleri kendilerine aktarmalarını isterken “Genel Merkez endeksli değil örgüt endeksli bir tüzük hazırlayacağız. Örgütler daha fazla söz ve karar sahibi olacaklar” dedi.

Kılıçdaroğlu, üye yapısından kaynaklanan ciddi sorunlarının olduğunu da ifade ederek CHP Parti Okulu’nu eski Genel Merkez binasında açacaklarını, bu yolla delege ve üyelerin daha eğitimli ve birikimli olacaklarını söyledi.

-“SIRTINI BÜROKRASİYE DEĞİL HALKA DAYAYAN BİR PARTİ OLACAĞIZ”-

Kılıçdaroğlu, CHP’de bir değişim süreci başlattıklarını, bu değişim sürecinin sancılı olabileceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Kolay değildir değişim yapmak, hele hele CHP gibi bir partide değişimi yapmak kolay değildir. Sırtını bürokrasiye değil, halka dayayan bir parti yapacağız. Halktan güç alan bir parti yapacağız. Kırsalda halkın sorunlarıyla ama onların inançlarına saygı duyan, inançlarını tartışma konusu yapmayan, yaptırmayan, onların sorunlarına kilitlenen bir CHP’yi ayağa kaldıracağız. Bizim tarihi misyonumuz da zaten bunu gerektirir” diye konuştu.

-“ÖZGÜRLÜKLERİ, DEMOKRASİYİ SAVUNAN TEK PARTİ CHP’DİR”-

Halka dayanacaklarını, aynı zamanda uluslararası arenada da seslerini duyuracaklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin sorunlarını sadece Türkiye’de değil, dünyanın her tarafında tartışmalıyız. Çünkü Türkiye, içine kapalı bir toplum olmamalı” dedi.

Seçimle gelen siyasi partinin “Benim çoğunluğum var, ben her istediğini yaparım” anlayışı içinde olmasının, demokrasinin önündeki en ciddi tehlike olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, “Türkiye’yi istibdat rejimine götürür. Türkiye ağır ağır karanlık dehlizlere doğru gidiyor. Türkiye’yi aydınlığa çıkarmak, sadece ve sadece CHP aracılığıyla olacaktır. Çünkü özgürlükleri, insan haklarını, kadın erkek eşitliğini, demokrasiyi savunan tek parti CHP’dir. Çok net koyuyorum ortaya bunu. Bunu her yerde anlatmamız lazım” diye konuştu.
Bu sorunları halka anlatmaktaki güçlükleri bildiğini, yoksul halk kitlelerinin günlük yaşamdaki mücadele içinde bu ayrıntılara girmesinin zor olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, yine de sorunları halka anlatacaklarını ifade etti.

-“DEMOKRASİ MANİFESTOSUNU HER YERDE ANLATIN”-

Kılıçdaroğlu, önceki gün 100’ün üstünde aydının demokrasi ve insan hakları çağrısında bulunan bir bildiri yayınladığını ancak bu bildirinin gazetelerde tek satır haber olmadığını kaydederek “Medya bu, onun için CHP’lilere düşen büyük görevler var. Toplumu aydınlatma açısından siz olağanüstü çalışmalısınız” dedi. Kılıçdaroğlu, il başkanlarından CHP’nin “Demokrasi Manifestosu”nu her yerde anlatmalarını istedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.