Muasır medeniyet imtihanı vereceğiz

Muasır medeniyet imtihanı vereceğiz
Gösterdiğiniz kabule şahsım, kabinem adına çok teşekkür ediyorum. Önümüzde çok iddialı, yoğun bir sürecin olduğunu biliyorum. İnanıyorum ki egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu bu kutlu çatı altında büyük bir mücadeleyi geleceğe yönelik hep bir

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan Başkanlığı’ndaki 61’inci Hükümet, 322 AK Partili’nin oyuyla güvenoyu aldı. Elektronik oylamanın azizliği nedeniyle 5 dakikalık oylamanın tasnifi, bir saat sürdü. Başbakan bu süreyi bakanlarıyla değerlendirmeler yaparak geçirdi. TBMM Genel Kurulu’nda 1 haftada tamamlanan hükümet programının okunması ve tartışılması sürecinin ardından dün yeni hükümete, oturuma katılan 495 milletvekilinin 322’si güvenoyu verdi. 327 kişilik Ak Parti Grubu’nda TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile oturumu yöneten Başkanvekili Sadık Yakut oy kullanamadı. Yurtdışında olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün dedesinin cenaze töreni için Ankara dışında bulunan Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan ve Meclis’teki oylamaya yetişemeyen İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge oy kullanamadı. Hükümete, 172 ret oyu çıkarken, yemin etmeyen BDP’liler oylamada yer almadı.

Sisteme giremediler

Güvenoylaması için milletvekillerine elektronik sisteme girmeleri için 5 dakika süre verildi. Ancak milletvekillerinin bir çoğu sisteme giremedi. Sistem, milletvekillerinin parmak izini tanımayınca, elden pusula gönderme yöntemine geçildi. Ancak yeni milletvekilleri, hem elektronik sistemde, hem de pusula ile oy kullanınca mükerrer oylar çıktı.

Atalay oy vermeyi unuttu

Sonucu açıklayamayacağını fark eden TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma 5 dakika ara verdi. 5 dakikalık ara 1 saat sürdü. Tasnif sürerken, AK Partililer Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın oy kullanmadığını fark ettiler. Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu sıralarına giderek, Atalay’ın oyunu elden aldı ve Divan’a verdi.

Erdoğan’dan birlik mesajı

Erdoğan, teşekkür konuşmasında birlik ve beraberlik mesajı vererek şunları söyledi: “Gösterdiğiniz kabule şahsım, kabinem adına çok teşekkür ediyorum. Önümüzde çok iddialı, yoğun bir sürecin olduğunu biliyorum. İnanıyorum ki egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu bu kutlu çatı altında büyük bir mücadeleyi geleceğe yönelik hep birlikte vereceğiz. Buradaki dayanışmamız, buradaki birliğimiz, beraberliğimiz, ülkemizi, Türkiyemizi muasır medeniyetlerin seviyesinin üstüne çıkarmada önemli bir imtihan olacaktır. Bu imtihanı beraber başaracağız, beraber vereceğiz. Bu duygular içinde tekrar sevgi, saygılarımı sunuyor, teşekkür ediyorum.”

Talebe açık değiliz

Başbakan Erdoğan, teşekkür konuşmasının sonunda gazetecilerin soruları üzerine, BDP’lilerin Meclis’e gelmelerine yönelik görüşmelerden ümitli olmak istediğini belirtti. Erdoğan, “Talepleri nedir?” sorusuna da, şu yanıtı verdi: “Yemin konusunda biz herhangi bir talebe açık değiliz. Çünkü yemin konusu şu anda taleplerin müzakere konusu değildir. Daha sonra bu yeni anayasanın yapılması sürecinde bütün bu konular müzakere edilebilir, bunların hepsini orada... Gerek Ak Parti, gerek CHP, gerek MHP, gerek BDP hep birlikte görüşelim ama benim bir çağrım var: Diyorum ki, gelin bu işleri önce masaya oturalım, ondan sonra masada bu işleri müzakere edelim, görüşelim. Uzaktan medya üzerinden filan bunları yapmayalım. Masaya oturalım, yani masaya gelmeye ben hazır mıyım, var mıyım? Önce bu soruyu kendimize soralım.”

Tokalaştılar

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sonucun açıklanmasını beklerken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tasnif uzayınca salondan ayrıldı. Erdoğan, konuşmasını yaptıktan sonra, gelenek olduğu üzere muhalefete giderek teşekkür etti. Erdoğan, CHP Grup Başkanvekillerinin ardından, Bahçeli ile tokalaştı.

Saygıyla anıyoruz

Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kurulan 61. Hükümet’in üyeleri Anıtkabir’i ziyaret etti. Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Erdoğan, özetle, “Cumhuriyetimizin banisi Büyük Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden güvenoyu almış ve görevine başlamış 61’inci Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak manevi huzurundayız. (...) Bir emanet şuuruyla devraldığımız Cumhuriyeti, ilkeleri ve idealleri doğrultusunda şimdi 100’üncü kuruluş yıl dönümüne, 2023 yılına hazırlıyoruz. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri olmuş, daha güçlü, daha itibarlı ve daha büyük bir Türkiye’yi yeni nesillere emanet edeceğiz. Ortak hedefimiz güçlü ve müreffeh bir Türkiye idealidir. Önderliğini yaptığınız bu yolda ülkemize ve milletimize hizmeti geçen bütün devlet ve siyaset adamlarına şükran duygularımızı ifadeyi bir borç biliyoruz. Bütün istiklal kahramanlarımızı rahmet ve saygıyla anıyoruz. Allah bizleri mahcup etmesin. Ruhun şad olsun” diye yazdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.