"Pantolon" teklifi

"Pantolon" teklifi
AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener ve Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül, TBMM'de kadın milletvekillerinin pantolon giymeleri için İçtüzük değişikliği teklifi verdi. Meclis Başkanlığı'na sunulan teklifte, İçtüzüğün 56'ncı maddesinin "Kadınlar tayyör ya da ce
24'ncü yasama döneminin ilk teklifi AKP'den geldi. CHP'nin engelli milletvekili Şafak Pavey'in durumu nedeniyle kadın milletvekillerinin etek giyme zorunluluğu tepkilere neden olurken bu konuda ilk adım AKP'li milletvekillerinden geldi. AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener ve Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül, Meclis Başkanlığı'na sundukları İçtüzük Teklifi'nde, kadın milletvekilleri için tayyör zorunluluğunun ortadan kaldırılmasını istedi. Teklif, TBMM İçtüzüğünün 56'ncı maddesinin "Kadınlar tayyör ya da ceket ve pantolon giyerler" şeklinde değiştirilmesini öngörüyor. Teklifin gerekçesinde ise şöyle denildi:
"Genel Kurul çalışmaları zaman zaman oldukça uzun ve yorucu olabilmektedir. Bu yorucu mesai içerisinde özellikle kadın milletvekillerinin daha rahat kıyafetlerle genel kurul çalışmalarına katılımının sağlanması yönünde talepler bulunmaktadır. Yine son dönemde İçtüzükteki kıyafete ilişkin hükümler kadın hakları bağlamında eleştiri konusu yapılmaktadır. Ayrıca bazı durumlarda milletvekillerinin farklı kıyafet tercihlerinde bulunması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bilindiği üzere kadın devlet memurlarının etek giyme zorunluluğu bir mevzuat değişikliği ile geçmiş dönemde kaldırılmış ve kumaş pantolonla görevlerini yapabilmelerine imkan sağlanmıştır. Teklif ile kadın milletvekillerinin de ceket ve kumaş pantolonla görevlerini yerine getirmelerine imkan tanınmaktadır. Diğer taraftan mevcut hükümde yer alan 'bayan' ibaresi, yaygın olarak kullanılan ve mevzuatımıza da uygun olan 'kadın' ibaresi ile değiştirilmektedir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.