Seçmek yetmiyor, seçilmek istiyoruz!

Seçmek yetmiyor, seçilmek istiyoruz!
Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin yıldönümünde Silivri İlçe Kadın kollarını ziyaret eden CHP İstanbul İl Kadın Kolları yeni Başkanı Arzu Öner “Artık seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz” dedi.

CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner, dün Silivri İlçe Kadın Kolları’na bir ziyaret gerçekleştirdi. 5 Aralık Kadına seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin yıldönümüne denk gelen buluşmada Öner, partili kadınlara yönelik olarak yaptığı konuşmasında, artık “seçme”nin kendilerine yetmediğini, artık seçilmek ve yönetmek istediklerini ifade etti.
CHP Silivri İlçe Kadın Kolları Başkanı Nazan Kaçar ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin kapıda karşıladığı İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner ve beraberindekiler, CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu’yla da makamında bir süre sohbet ettiler. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile Eşi Esma Işıklar ve Silivri Belediyesi Başkan Yardımcısı Elif Bilici de CHP Silivri İlçe binasına gelerek Öner’e “hoş geldin” dediler.
CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner’e Silivri ziyaretinde eşlik edenler arasında İl Kadın Kolları Sekreteri Nuran Bozkurt, Bilişim ve Tanıtımdan Sorumlu Şehriban Sevim, Yönetim Kurulu Üyeleri Necla Kirman, Zöhre Aydın, Solmaz Sarıtaş, Semra yarım ve Zeynep Şamiloğlu yer aldılar.  

Öner: İlk kadın milletvekilleri CHP’den seçildi
CHP Silivri İlçe Kadın kolları Başkanı Nazan Kaçar’ın açılış konuşmasının ardından söz alan CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner, Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişinin yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: “Seçme ve seçilme hakkının tanınması; kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelesinin devamı olarak Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde TBMM’de 5 Aralık 1934 tarihinde gerçekleşmiştir. Kadınların 19. Yüzyılda başlayan haklı mücadeleleri ve Mustafa kemal Atatürk’ün eşsiz öngörüsü sonucunda bir çok Avrupa ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkı elde edilmiştir. 1908’de kurulan ilk kadın derneği, 1939’da kadınların Kastamonu Mitingi, 1923’de nezihe Muhittin tarafından kurulmak istenen Kadınlar Halk Fırkası ve 1923’de siyasal haklar için kurulan Türk Kadınlar Birliği gibi olguların; 1930’da yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkının, 1933’de muhtar ve köy ihtiyar kurulu üyeliği seçme ve seçilme hakkının, 1934’de TBMM’de seçme ve seçilme hakkının elde edilmesinde katkısı çok büyük olmuştur. Türkiye’nin ilk kadın milletvekilleri 1935’de CHP Milletvekilleri olarak TBMM’ye girmiştir.”

“Gelinen nokta hiç iç açıcı değil”
Aradan geçen 78. Yıllık süreçte biz kadınların kazanımlarını daha da ileriye taşıması beklenirken bugün itibariyle gelinen nokta, hiç de iç açıcı değildir. 12 Haziren 2011 Genel Seçimleri’nde TBMM’deki 550 milletvekilinden sadece 78’i, hükümetteki 26 bakandan 1’i kadındır. Ülkemizde, yerel yönetimlerde kadın oranı yüzde 2,5’tir. 2 bin 924 belediye başkanının 26’sı, 34 bin 210 muhtardan 65’i kadındır. 2012 yılında karar alma süreçlerine katılım durumuna bakıldığında da karşımıza aynı kötü tablo çıkmakta. 81 valinin 1’i, 103 rektörden 5’i, 428 vali yardımcısından 7’si, 795 kaymakamdan 22’si, 80 müsteşar yardımcısından 3’ü kadın. 26 müsteşar arasında ise hiç kadın yoktur.Sendikaların TOBB, TZOB, TESK gibi STK’ların yönetim kurullarında da hiç kadın yok.

“Kadın-erkek eşittir demekle olmuyor”
‘Anayasa ve yasa önünde kadın erkek eşittir’ demek, yeterli değildir. Kadınlar, anayasa ve yasalarla zorunlu kılınan özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmedikçe ‘sonuçlarda eşitlik’ sağlayamıyor. Asıl olan ‘sonuçlarda eşitlik’ anlayışıdır. Seçme ve seçilme hakkı bir yurttaşlık hakkıdır. Anayasa ile güvence altına alınmış olan bu hak, erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir. Bu nedenle biz kadınlar, devrimci talebimiz olan yüzde 50, yani eşit hak istemini savunuyoruz. Eğitimde, siyasette, yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olmak istiyoruz.

“Kazanılmış haklarımızın korunması için mücadele ediyoruz”
CHP olarak eğitim, sağlık, istihdam, siyaset ve toplumda kadınların erkeklerle eşit, özgür ve dayanışma içinde yaşayabilecekleri bir Türkiye yaratmak ve Cumhuriyet’le kazanılmış haklarının korunarak yaşatılması için mücadele ediyoruz. Kadınların seçimle ve atamayla gelinen tüm karar ve yönetim organları da dâhil olmak üzere hayatın her alanında ‘Eşit temsil eşit katılımı’ nın sağlanması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadın-erkek eşitliğini demokrasinin ve tüm toplumun güçlenmesi için olmazsa olmaz koşullarından biri olarak görüyoruz. Bugün 5 Aralık, Kadına seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişinin yıldönümü. Artık seçmek yetmiyor. Seçilmek ve yönetmek istiyoruz.

Tuğlu: sizlerle gurur duyuyorum
CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu da, toplantıda bir konuşma yaparak, “Kadınlarımız bugün sahip oldukları hakların verilmesi Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün sayesindedir. Bugün gelinen noktada Mustafa Kemal unutturulmaya, yok sayılmaya çalışılıyor. Bugün bazı kadınlarımızın nasıl bu haklarından vazgeçmeye çalıştıklarını, bir İran gibi olma arzularını anlamakta zorluk çekiyorum. Çünkü Türk kadını bin yıl öncede sosyal yaşamın içindeydi. Büyük Önderimiz Mustafa kemal Atatürk işte kadınlarımıza bu bin yıl önceki haklarını verdi. Siz CHP’li kadınların bu hakların yılmaz savunucuları olduğunu bugün bir kez daha görüyorum. Bundan dolayı sizlerle gurur duyuyor, bu mücadele arzunuzdan dolayı kutluyor başarılar diliyorum” dedi.

Mandacıoğlu’ndan duygulandıran şiir
 Konuşmaların ardından CHP Silivri İlçe Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Mandacıoğlu da, günün anlam ve önemine ilişkin olarak okuduğu şiirle duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Gerek Mandacıoğlu’nun şiiri, gerekse İlçe Kadın Kolları’nın faaliyetlerini konu alan slayt gösterisi salondan büyük alkış aldı.
_____________________________________________________________________

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.