Tanımadığımızla konuşmak zûldür

Tanımadığımızla konuşmak zûldür
Başbakan Erdoğan Kıbrıs sorunu çözülmeden Rumların 2012’de AB Dönem Başkanı olması halinde ilişkilerin tamamen donacağını belirterek, “6 ay oturur seyrederiz.

Tanımadığımız biriyle konuşmayı zûl kabul ederiz” dedi. Erdoğan, “Koskoca Türkiye, AB ve BM Kıbrıs sorununu çözemiyorsa, kendi politikalarımızı yeni baştan hazırlarız” diye konuştu. Öte yandan KKTC'de Erdoğan’ın ziyaret edeceği kentlerin önemli noktalarına ve yollara dev Erdoğan posterleri asıldı. Posterlerde Başbakan’ın “Dünümüz bir, yarınımız bir. Tek yüreğiz. Barış ve Özgürlük Bayramı kutlu olsun” sözleri yazılı.

KIBRIS Barış Harekâtı’nın 37’nci yıldönümü nedeniyle KKTC’ye yapacağı ziyaret öncesinde Kıbrıslı Türk gazetecileri kabul eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB’ye Kıbrıs resti çekti. Erdoğan, Kıbrıs sorunu çözülmeden Rumların 2012’de AB Dönem Başkanı olması halinde ilişkilerin tamamen donacağını belirtti ve “6 aylık dönem başkanlığında oturur seyrederiz. Tüm ilişkiler donar” dedi.

KKTC’den bir grup gazeteciyi dün Ankara Söğütözü’ndeki Ak Parti Genel Merkezi’nde kahvaltıda kabul eden ve sorularını yanıtlayan Erdoğan, Rumlar ile BM dışında herhangi bir masada görüşmeyi de zûl kabul edeceğini söyledi. Görüşmeye katılan Yeni Düzen Gazetesi yazarı Aysu Basri, Hürriyet’e Erdoğan’ın Kıbrıs sorunuyla ilgili sözlerini anlattı. Başbakan’ın Kıbrıs’la ilgili verdiği mesajlar şöyle:

AB zemini yanlış

AB ile Türkiye’nin yürüttüğü müzakere zemini yanlış. Ancak AB ile müzakereler ve ilişkilerimiz uzun soluklu. Biz Kıbrıs sorununu 2 devletli 2 kesimli bir şekilde çözmek istiyorum. 2 devletli derken federasyonu kastediyorum.

Çözüm olmazsa sil baştan

Kıbrıs sorunu tüm uğraşlarımıza rağmen çözülmezse, kendi başımızın çaresine bakarız. Koskoca Türkiye, AB ve BM çözemiyorsa, kendi politikalarımızı yeni baştan hazırlarız. Artık tanınma mı olur başka bir şey mi, o zaman bakar kendi yolumuzu belirleriz.

Güzelyurt verilmeyecek

KKTC’ye yapacağım ziyarette gündemimde kapalı Maraş gibi bir konu yok. Kapalı Maraş’a ya da ara bölgeye giderek Rumlara davette bulunmayacağım. Ancak Dipkarpaz’a gideceğim. Müzakerelerde artık Annan planının koşulları da yoktur. Harita dahil her şey yeniden görüşülüyor. Güzelyurt ve Karpaz verilecek diye bir şey ise hiç yok.

Besleme krizi

Başbakan Erdoğan bir gazetecinin, Türkiye aleyhine pankartların açıldığı gösterilerin ardından kullandığı ‘Beslemeler’ ifadesi için özür dileyip dilemeyeceğini sorusuna ise, “Ne münasebet, KKTC’de bir süre önce Türkiye aleyhine açılan pankartlar yenilir yutulur değil. Ben gereken cevabı verdim. Kime söyleyeceksem söyledim” karşılığını verdi. Erdoğan, KKTC ile Türkiye arasına yapılması devam eden deniz altından boru hattı ile su projesine de konuşmasında geniş yer ayırdı.

Ada hazırlandı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan beraberinde bakanlardan oluşan kalabalık bir heyetle Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 37’nci yıldönümü törenlerine katılmak üzere bugün KKTC’ye geliyor. Ada’da, Erdoğan’ı coşkulu bir şekilde karşılamak için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Başbakan Erdoğan, KKTC’yi baştan aşağı dolaşacağı iki günlük ziyaretinde birçok temel atacak, Karpaz ve Magosa’da ise halka seslenecek. Erdoğan, geçtiğimiz aylarda KKTC’de uygulanan ekonomik önlemleri protesto gösterilerinde Türkiye aleyhtarı slogan ve pankartlara sert tepki göstermişti. KKTC’de Türkiye aleyhtarlığının sadece küçük marjinal gruplarca yapıldığını belirten hükümet ve milliyetçi gruplar, bu nedenle Erdoğan’ı coşkulu bir kalabalıkla karşılamaya hazırlanıyor. Hazırlıklar ise şöyle:

Posterler asıldı: Erdoğan’ın ziyaret edeceği kentlerin önemli noktalarına ve yollara dev Erdoğan posterleri asıldı. Posterlerde Başbakan’ın “Dünümüz bir, yarınımız bir. Tek yüreğiz. Barış ve Özgürlük Bayramı kutlu olsun” sözleri yazılı.

Gazetelere ilan: Erdoğan’ın yollara asılan posterleri, tüm yerel gazetelerin arka sayfalarına da ilan olarak verildi.

BRT’de açık oturum: KKTC devlet televizyonu BRT ve TRT yarın akşam Erdoğan’ın katıldığı açık oturum programı düzenliyor.

Ercan’da dev karşılama: Erdoğan’ı Ercan Havaalanı’nda binlerce kişinin karşılaması bekleniyor. Türkiye kökenli KKKTC vatandaşları arasında önemli sayıda yer alan Hataylı ve Karadenizlilerin dernekleri, karşılamaya ‘10 bin’ hedefi koydu. Şehit aileleri ve malul gaziler derneği de halkı karşılamaya davet etti.

Magosa ve Karpaz’da miting: Başbakan Erdoğan 20 Temmuz törenlerine katıldıktan sonra yarın Ada’nın en uzak köşesi Karpaz Yarımadası ile Magosa kentini ziyaret edecek. Erdoğan, Dipkarpaz köyünde kendi adını taşıyan okul ile Magosa’nın tarihi Namık Kemal Meydanı’nda halka hitap edecek.

Rumlar da bekliyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun geçen hafta göreve geldikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği KKTC’de, “Yıl sonunda Kıbrıs sorununda anlaşma ve yıl başında da referandum” sözleri Erdoğan’ın ziyaretinde de beklentileri artırdı. Başbakan Erdoğan’ın, askeri üsteki patlamanın ardından felaket yaşayan ve elektriksiz kalarak KKTC’nin kapısını çalan Rumlara, yıl sonuna kadar çözüm çağrısının yanı sıra, elektrik ve Türkiye’den su müjdesi de vermesi bekleniyor. Bu nedenle Erdoğan’ı kalabalık bir Rum medya ordusu takip edecek.

Sendikalar: Biz protesto edeceğiz

KTTC’de Türkiye aleyhtarı gösterilerde başı çeken sendikalar, Erdoğan’ı protesto edeceklerini ilan etti. ‘Ankara elini yakamızdan çek’, ‘Ne askerini ne memurunu istiyoruz’ yazılı pankartlarla ön plana çıkan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, Erdoğan’ın gelişi sırasında Lefkoşa girişinde protesto gösterisi düzenleyeceklerini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.