VAKA-i HAYRiYE

VAKA-i HAYRiYE
Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün selefi Mustafa Sarıgül hakkında sert ithamlarda bulunması gözleri Şişli Belediyesi’nin icraatlarına çevirdi.
Birçok hizmetin, belediye iştirakı Kent-Yol adlı firma üzerinden gerçekleştirilmesi, ihalelere sadece Kent-Yol’un katılmış olması, şaibeli ilşkileri de gün yüzüne çıkardı


Eski Başkan Mustafa Sarıgül, meclis ile uyumlu çalışmadığı iddiasıyla eleştirdiği Hayri İnönü’yü sorun çıkarmakla, Başkan İnönü ise selefini kamu kaynaklarını çarçur etmekle itham etmişti. Selef ve halef belediye başkanları arasında yaşanan çatışmanın kamuoyununun gündemine düşmüş olması her iki yerel siyasetçinin de mercek altına alınmasına neden oldu.

Denetim imkansız

Daha önce belediye iştirakı Kent-Yol’un yönetim kurulunda yer alan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, kendi döneminde de 126 milyon 962 bin TL'lik personel alımı ihalesini Kent-Yol firmasına verdi. 35 firma ihale dosyası aldığı halde, diğer firmaların ihaleye katılması engellendi. Belediye, kendi yaptığı ihaleyi kendisi kazanmış oldu.

Şişli Belediyesi iştirakı firma son 3 yılda bu yöntemle 31 ihaleyi çok düşük kırımlarla kazandı. Firmanın, tek başına girdiği ve değişik alanlarda kazandığı ihalelerin toplam bedeli ise 210 milyon TL civarında. Belediyeye bağlı firmalar, özel hukuk sistemine tabi olduğundan dolayı, Saayıştay denetiminden çok rahatlıkla kaçırılmış oluyor. Belediye bütçesinin büyük bir kısmı ihale yoluyla Kent-Yol firmasına aktarıldığı için, yönetim kurulu meclis üyelerinden ya da belediye başkanına yakın isimlerden oluşturulan firmanın denetiminde de güçlük yaşanıyor. 

Belediyenin kara deliği

Kendilerine özel bir yapılanma içerisine girildiği tespit edilen Kent-Yol, Şişli Belediyesi’nin kara deliği pozisyonunda işlevselliğini sürdürüyor. Belediyenin borç batağına girmesinde en önemli rol oynayan firma, ihalelere tek başına katıldığı için rekabet şartları da gerçekleşmiyor. Firmanın 15 milyon TL’ye kazandığı bir başka şüpheli ihale ise ‘Koruyucu Halk Sağlığı Hizmeti’ ihalesi olarak dikkat çekti. 

Sayıştay’ın belediyeye yönelik 2013 denetiminde de Sayıştay denetçisi, yüzde 99, 38 hissessiyle belediyenin ortak olduğu Kent-Yol’daki mali hareketlerin belediye hesabında gözükmemesini de eleştirdi, bu konuda hassasiyet gösterilmesi uyarısını yaptı.

İnönü’den tasfiye hamlesi

Yönetim Kurulu üyeliği yaptığı dönemde Kent-Yol’un icraatlarında sorumluk sahibi olan ve sistemin çalışmasında bilgisi bulunan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün, selefi Mustafa Sarıgül’e yakın isimlerin yer aldığı yönetim kurulunu tasfiye etmek için çaba sarfettiği ancak bunda başarılı olamadığı tespit edildi. Başkan İnönü’nün yakın çevresine, Sarıgül’den dolayı yerleşik sistemi kırmak istediğini ama güçlü yapı karşısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan destek alamadığı sürece bir adım atamayacağı yönünde serzenişte bulunduğu öğrenildi.

Çatışmalar zirvede

Eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün işaretiyle CHP’den Şişli Belediye Başkanı adayı olarak seçimlere giren ve seçilen İnönü’nün emanet belediye başkanı algısıyla ülke gündemine düşmesi, her iki siyasetçiyi de karşı karşıya getirdi. İBB Belediye  Başkan adaylığından eli boş dönen Sarıgül’ün Şişli Belediyesi yerel yönetiminde söz sahibi olmak istemesi, İnönü vetosuna takıldı. Çatışmaların yoğun yaşandığı dönemde Başkan İnönü’nün tehdit edildiği, belediye binasına sokulmadığı, danışmanlarından birisinin burnunun kırıldığı gündeme düşmüş, İnönü, yapılanları sert bir dille eleştirmişti.

Kutlamaları iptal etti


Öte yandan her yıl Şişli Belediye Bütçesi’nden en az 10 milyon TL’lik ödenekle yapılan yılbaşı kutlamaları, bu kez Başkan İnönü’nün itirazına takıldı. Kamu kaynaklarının geçmişte çarçur edildiğini belirten İnönü, daha önce bu ihaleleri sürekli alan A46 adlı firmayla da iplerin koparıldığı mesajını verdi. Aralık ayında iptal edilen bir başka ihale ise Şişli Belediyesi’ne 60 km mesafede bir otelde iki gece konaklama organizas-yonu ihalesiydi.

Emekli, öğretmen, öğrenci ve engellilere yönelik 8 bin kişinin iki gece kahvaltılı-yemekli konaklaması etkinliğiyle belediye yandaşı firmaya kazanç imkanı yaratılacaktı. Başkan İnönü, ihalenin iptal edilmesi yönünde talimat verdi. İkilinin, birbirlerini yıpratmamak için uzlaşmaya vardığı, bunun da kamuoyunda olumlu algılanması için birlikte fotoğraf verileceği öne sürüldü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.