Yargı kararlarını hiçe saydınız

Yargı kararlarını hiçe saydınız
CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Melis Grubu’nun, cemevlerinin ibadethane statüsüne alınması ve diğer ibadethanelerin yararlandığı haklardan yararlanması için verilen teklif AK Parti Grubu’nca reddedildi. CHP Grup Sözcüsü Çoşkun Tanış, “AKP Grubu bu tek
İstanbul’da bazı CHP’li belediyeler cemevlerini ibadethane statüsüne alarak, diğer ibadethanelerin yararlandığı haklarından yararlanmalarının yolunu açtı. CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Melis Grubu, Büyükşehir’de de bu yönde karar alınması için 9 Şubat’ta teklifte bulundu. CHP Grup Sözcüsü Çoşkun Tanış, cemevlerinin ibadet yeri sayılması ve diğer ibadet yerlerine tanınan haklardan ayrımcılık yapılmadan yararlandırılması konusunun ek teklif olarak gündeme alınmasını istedi. Teklifte, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) 2 Aralık 2014 tarihli kararı, 5393 sayılı Belediye Kanunun 147b ve 15’nci maddesinin 5’nci fıkrasının son cümlesi uyarınca cemevlerinin ibadet yeri sayılması ve diğer ibadet yerlerine tanınan haklardan ayrımcılık yapılmadan yararlandırılması gerekmektedir. Bu sebeple, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi hususu ilan edilen gündemimize eklenmelidir” denildi.


Yasal düzenleme TBMM'de yapılır
AK Parti Grup Başkanvekili Abubekir Taşyürek ise teklifi reddedeceklerini söyledi. Ret gerekçesi olarak da “Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Yasal düzenlemeler TBMM’de yapılır, yerel Parlamento olarak İBB Meclisi’nin böyle bir yetkisi yoktur” dedi. Bu sözler üzerine CHP Grup Sözcüsü Çoşkun Tanış da “İç hukuk tükenince üst hukuka başvurulur. AKP Grubu bu teklifi reddederek üst hukuk olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını çiğnedi. AKP Grubu bu teklifi reddederek Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını da hiçe saymış ve kararı çiğnemiştir” ifadelerini kullandı.

Yazılı önerge verdiler
CHP grubunun teklifi için gerçekleşen el kaldırma şeklindeki oylamada, CHP grubu ve MHP’li 2 üyenin kabul oyuna karşı AK Parti grubu bu teklifi reddetti, böylece teklif AK Parti’nin oy çoğunluğu ile reddedilmiş oldu. Teklifin reddedilmesi nedeniyle CHP grubu bu kez teklifi yazılı önerge olarak Meclis'e sundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.