Yemin krizi çözüldü, CHP'liler yemin etti

Yemin krizi çözüldü, CHP'liler yemin etti
AK Parti ve CHP arasında yapılan görüşmenin ardından iki parti anlaşmaya vardı ve yemin krizi çözüldü. CHP'liler yemin etmek için TBMM Genel Kurulu'na yakalarında ''Egemenlik milletindir'' yazılı kokartla geldi.

CHP adına ilk yemini Adana Milletvekili Ali Demirçalı etti. Başbakan Erdoğan, ''Beklentimiz buydu. Hayırlı oldu. Güzel oldu'', CHP lideri Kılıçdaroğlu ise ''Milli iradeye duyduğumuz saygının gereği yerine geldi'' değerlendirmesinde bulundu.


Ak Parti ve CHP heyetleri arasındaki toplantı sonrasında yapılan açıklamada, yasama faaliyetlerine katılmayan  milletvekillerinin yemin ederek, Meclis çalışmalarına iştirak etmelerinin arzu  edildiği belirtildi.

Ak Parti ve CHP yöneticilerinin, geçen cuma ve bugün yapılan  toplantılarından çıkan sonuç “basın açıklaması” başlığıyla duyuruldu.

Yazılı açıklamada, toplantılara katılan Ak Parti Grup Başkanvekilleri  Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek,  CHP adına Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut  Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın imzası yer aldı.

Açıklamada, TBMM'nin, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, Kurtuluş Savaşı'nı  yöneten ve olağanüstü koşullarda dahi toplanarak, bugün yaşanılanlarla  kıyaslanamayacak, çok daha büyük sorunların üstesinden gelen bir Meclis olduğu  vurgulandı.

İŞTE MUTABAKAT METNİ

Ak Parti ile CHP'nin üzerinde anlaşmaya vardığı ve gazetecilere dağıtılan mutabakat metninde şu ifadeler kullanıldı:

TBMM, Türkiye Cumhuriyet'ini kuran, Kurtuluş Savaşını yöneten ve olağanüstü durumlarda dahil bugün yaşadıklarımızla kıyaslanamayacak çok daha büyük sorunların üstesinden gelen bir meclistir.

Halkın egemenliği ve halkın iradesi, seçilmiş ve vekalet verilmiş milletvekilleri aracılığı ile TBMM'de hayata geçirilir. Bu çerçevede, tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz.


CHP'lilerin yemin yolunu iki kilit cümle açtı


Yapılan açıklama altı paragraf ama metnin ikinci ve beşinci paragrafındaki iki cümle CHP'li vekillerin Genel Kurul'a girip yemin etmelerini sağlayacak muhtevayı içeriyor. Bu cümlelerden ilki, "Tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz".

Altında AK Partili grup başkanvekillerinin de imzası bulunan bu cümle CHP'de şöyle okudu: "Milletin oyuyla milletvekili seçilmiş kişilerin, Meclis'te olup millet adına yasama faaliyetlerine katılması gerekir".

Bu cümle CHP tarafından doğrudan Ergenekon sanıkları ve KCK davası nedeniyle yemin edemeyen BDP'li vekillere isim vermeden atıfta bulunduğu şeklinde yorumlandı.

İkinci kilit cümle ise şu: "Anayasa dahil tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz".

Bunu da CHP şöyle okuyor: Ak Parti grup başkanvekilleri ile altına imza attığı bu metinle gerek mevcut yasaların gelecekteki anayasa ve yasaların "özgürlükçü" bir anlamda yorumlayacağına, yapacağına söz verdi. CHP bu iki cümle ile sadece içerdeki vekillerin çıkması için iktidar partisinin çağrı yapmakla kalmayıp, gelecekte yemin etmiş vekillerin başına benzer şeyler gelmesine karşı taahhütte bulunduğuna inanıyor.
 
12 Haziran seçimleri sonrasında bazı milletvekillerinin yemin etmeyerek, yasama faaliyetlerine katılmamaları eksikliktir. Son seçimlerle birlikte yüzde 95 seviyelerinde yüksek bir temsil oranını yansıtan TBMM, milletimizin yeni bir anaysa yapılması talebi ile birleştirilerek değerlendirildiğinde, tüm siyasi partiler için uygun bir uzlaşma zemini oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu tarihi fırsat, toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa yapılması hedefi için kullanılmalıdır.

Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler sorunların çözümü için TBMM zemininde olmalıdır. 

''Anayasa dahil tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz.

Sonuç olarak Meclis'in açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz.

İmzalar: Nurettin Canikli, Haluk İpek, Ahmet Aydın
Akif Hamzaçebi, Turgut Dibek, Aydın Ayaydın.''

Kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz…

KILIÇDAROĞLU: MİLLİ İRADEYE DUYDUĞUMUZ SAYGININ GEREĞİ

 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, krizin çözümü ile ilgili ''Milli iradeye duyduğumuz saygının gereği yerine geldi'' dedi.

Başbakan Erdoğan, CHP'lilerin yemin etme kararı ile ilgili olarak ''Hayırlı oldu, güzel oldu. Zaten beklentimiz de buydu biliyorsunuz, bunun hep açıklamasını yaptık. 'Çözüm yeri TBMM'dir' dedik. Demek ki aklı selim ile hareket edilirse herşey olur'' değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, “Ötekileştirildik, bu sürecin dışında tutulduk” şeklinde açıklamalarının olduğunun anımsatılması üzerine, şunları söyledi:

“Kimsenin ötekileştirildiği yok. Onların da yeri burasıdır. Bana göre gecikmeden onlar da kararlarını verip... Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara, demokratik parlamenter sistemin merkezi de TBMM'dir. Onların da geleceği yer burasıdır. Bunun dışında yapılanların hepsi, aslında temsil ettikleri milletvekilliği sıfatı ile uyumlu değildir. İnanıyorum ki onlar da en kısa zamanda gelip, burada yeminlerini yapacaklardır.”

 DEMİRTAŞ: MUTABAKAT BİZDEN GİZLENDİ

 BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Ak Parti ile CHP arasındaki mutabakatın kendilerinden gizlendiğini iddia ederek ''Diyaloğa açığız'' dedi. BDP'li Hasip Kaplan ise, Ak Parti ile CHP'nin üzerinde anlaştığı mutabakat metnini  ''Metin milli iradeyi yansıtmıyor'' şeklindeki sözleriyle eleştirdi.

GÜL: SON GELİŞME MUTLU ETTİ

Cumhurbaşkanı Gül, CHP'li milletvekillerinin yemin edecek olmalarının kendisini büyük bir memnuniyete sevk ettiğini belirterek, “Diyalog kapıları açık olunca, karşılıklı oturulup konuşulunca her şey halloluyor. Ümit ederim ki; BDP'ye bağlı milletvekilleri de Meclise katılırlar, aynı şekilde görevlerini yerine getirirler ve milletvekilliği faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlarlar” dedi.

CHP'LİLER YEMİN ETTİ

CHP'li vekiller mutabakat metninde uzlaşılmasının ardından TBMM Genel Kurulu'na yakalarında ''Egemenlik millete aittir'' yazılı kokartla geldiler.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, gündemle geçmeden önce bir milletvekiline söz verdi.

Yakut, Anayasa uyarınca milletvekillerinin göreve başlamadan önce andiçmeleri gerektiğini söyledi. Yakut, daha önceki birleşimlerde andiçmemiş milletvekillerini kürsüye davet etti.

Daha sonra, Adana'dan başlayarak andiçmeyen milletvekillerinin adları okundu. ilk olarak CHP Adana milletvekili Ali Demirçalı kürsüye gelerek andiçti. CHP'li 135 milletvekilinden, daha önce, en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkanlığı üstlenen İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi andiçmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.