Büyükçekmece'ye ayrımcılık yapıldı

Büyükçekmece'ye ayrımcılık yapıldı
Büyükçekmece'de uzun yıllar siyaset yapan Ercan Çiftçi, ilçenin etrafında yeni kurulan ilçelere göre geride kaldığını belirterek, bunun nedeninin de ilçe belediyesinin hükümet ve İBB ile aynı partiden olmamasına bağladı. Çiftçi, Büyükçekmece'ye siyaseten

Röportaj dizimizin bugünkü konuğu Büyükçekmece'nin tanınmış isimlerinden Ercan Çiftçi. Doğma büyüme bir Büyükçekmeceli o. Babası Mehmet Çiftçi, ilçenin ilk muhtarlarından biri. Büyükçekmece'de elektriğin olmadığı, faytonlarla ulaşımın sağlandığı yılları hatırlayan Çiftçi ile Büyükçekmece'nin geçmişini, bugününü, eksiklerini ve tabi ki siyaseti konuştuk. Çevresinde yeni kurulan ilçelerle kıyaslandığında Büyükçekmece'nin geride kaldığını söyleyen Çiftçi, bunun ana sebebini ise siyasi çekişmeler olarak görüyor.

 
Çocukluğunuzun Büyükçekmece'sini nasıl hatırlıyorsunuz?

Bizim çocukluğumuzda burası çok modern bir sahil kasabasıydı. Adalar'daki gibi faytonlarla gezilirdi, denizimiz pırıl pırıldı, bağlık bahçelikti. Sebzenin meyvenin bol olduğu muhteşem bir yerdi Büyükçekmece.

 

Peki aradan geçen sürede Büyükçekmece olması gereken yerde mi?

Coğrafya olarak Türkiye'nin en güzel koylarından birine sahip olan Büyükçekmece maalesef hak ettiği yerde değil. İlçemiz özellikle son 10 yılda AK Parti hükümetlerinin nimetlerinden yararlanamadı. Bu da siyasi nedenlerden kaynaklanıyor. Hem hükümet hem de Büyükşehir Belediyesi farklı bir partide olunca hizmet de çok fazla gelmedi. Bu da geri kalmışlığı beraberinde getirdi. Mesela çok sayıda ölümlü kazaların yaşandığı Tepecik – Ahmediye yolu bile bitirilemedi.

Yeni kurulan komşu ilçeler Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir bize büyük fark attı. 1987 yılında Büyükçekmece ilçe olduğunda Esenyurt'un nüfusu 700 kişiydi. Şimdi 1 milyon sınırına dayanmış durumda, hızla da modernleşiyor. Beylikdüzü ve Esenyurt'taki konut fiyatları buranın iki misli, kiralar yükseldi. Komşu ilçeler iktidarın nimetlerinden yararlanarak bize büyük fark attı.

 

Büyükçekmece cidden köy gibi

Yüksek katlı binalar, rezidanslar, AVM'ler gelişmişlik mi demek?

Tabi ben onlara da karşıyım. Beylikdüzü bizim gençliğimizde bomboştu. Orada ilk yüksek katlı binalar yapıldığında çok şaşırmıştık, 15 – 16 katlı binalar devasa gelmişti gözümüze. Şimdi bakıyorum Esenyurt'ta, Hoşdere'de, Beylikdüzü'nde 30 – 40 katlı binalar var. Evet bu kadar yüksek kat da iyi değil ancak onları görünce Büyükçekmece cidden köy gibi görünüyor.

 

Büyükçekmece'nin gelişmesi için neler yapılmalı?

Çarşı 20 sene önce daha hareketliydi. Zamanla bu hareketlilik yok oldu. Resmi kurumlar da ilçemizden uzaklaştı. Tarım Müdürlüğü Gürpınar'a taşındı, İSKİ Beylikdüzü'nde, İGDAŞ Avcılar'da... Bu resmi daireler de gidince Büyükçekmece buradan da bir darbe aldı. Diğer ilçelere göre geride kaldı.

 

Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

Belediye Başkanımız sonuçta tecrübeli ve iyi bir belediye başkanı. Neler yapması gerektiğini çok iyi biliyor. Ama ekibinde bir kan değişikliği yaparsa daha iyi olur diye düşünüyorum.

 

Tepecik yolu bitirelemedi

Büyükşehir Belediyesi ve hükümetin yatırımları yeterli mi sizce?

Büyükşehir Belediyesi büyük bir güç. Avcılar, Büyükçekmece, Silivri ve Çatalca'ya gerçekten hizmet daha az geliyor. Bağcılarla Güngören'e verilen hizmetle buraya verilen hizmet arasında büyük fark var. Ki Esenyurt bunun en büyük kanıtıdır. Esenyurt'ta birçok hastane var. Bizde daha bir tanesi bitirilemedi. Bunlar yanlış ama siyaset işin içine girince maalesef yaşanıyor. Örneğin Büyükçekmece'de bir deniz otobüsü iskelesi yok. Gürpınar sahil yolu Florya'ya bağlanabilir. Çünkü şimdi de hissedilmeye başlanan trafik yoğunluğu Beylikdüzü'ndeki sitelerin tamamlanmasıyla daha da yoğun olacak. Bu tedbirlerin şimdiden alınması gerek ama maalesef siyasi kaygılar ya da benden değilse önemli değil düşüncesi kimi hizmetlere engel olabiliyor.

 

2014 seçimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bence bu seçimin en başarılı ismi Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu. İktidar partisinin elinde olan bir ilçeyi 18 bin fark atarak kazanmak cidden taktir edilmesi gerekiyor. Bu fark örgütle beraber çalışarak bir başarı elde ettiğini gösteriyor. Ben de sizin aracılığınızla İmamoğlu'nu tekrar tebrik ediyorum.

 

Ön seçim olsa farklı olurdu

Büyükçekmece siyaseti ne durumda?

Büyükçekmece'de meclis üyeliğinde eğilim yoklaması yapılsaydı, fark daha fazla olurdu. CHP fazladan 4 – 5 meclis üyesi çıkarırdı. Büyükçekmece'de yerel siyaset menfaatler üzerine yıllar önce kuruldu. Bu düzen bugün de devam ediyor. ANAP'tan bu yana bu düzen var. örneğin MHP burada genel seçimlerde 15 bin oy alıyor, fakat bu yerel seçimlerde 3 bine düşüyor. Çünkü yerel seçimlerde daha çok başkana ve ekibine önem veriliyor. Bazı siyasi partilerin de zayıf olması dengelerin değişmesine neden oluyor.

 

Siz uzun yıllar sivil toplum örgütlerinde görev aldınız. Şimdi de Rumeliler Derneği'nin başkanısınız. Sivil toplum örgütleri olması gereken düzeyde mi? Birçok dernek var ama çok etkin değiller...

Derneklerde yük bir kaç kişinin üzerine biniyor. Böyle olunca bir süre sonra o insanlar yoruluyor, dernek çalışmaları da ya aksıyor ya da rutin hale geliyor. Halbuki derneğin tüm üyeleri yükü omuzlasa, daha faal olsa dernekler çok daha etkin ve güçlü olur.

 

Milletvekilliği adaylığı düşünüyor musunuz?

Şimdilik böyle bir düşüncem yok. Fakat bölgemizden çıkacak isimlere bakıp, bize yakın olanı destekleriz.

 

Son olarak söylemek istediğiniz şeyler var mı?

Öncelikle televizyon kulesi Büyükçekmece'nin turizmi açısından çok önemli, bir an önce bitirilmeli. Teleferik projesini de destekliyoruz. Albatros belediyenin elinde olan bana göre en kıymetli mülkü. İnşallah en iyi şekilde değerlendirilir.

 

Amatör ruh güçlenmeli

İlçemiz bu sene basketbol takımı iyi gidiyor. Büyükçekmecepor'un hakkı en kötü üçüncü lig olmalı. Komşu ilçelerimiz Çatalca, Silivri'nin takımları hatta kendi mahallemiz olan Tepecik'in takımı bile üçüncü ligde; biz hala amatör ligdeyiz. İnşallah bir gün Büyükçekmecespor'un da üçüncü ligde olduğunu görürüz. Altyapısı olan bir ilçe; Okan'lar Muhammed'ler burada yetişti. Büyükçekmece bir futbolcu üretim yeriydi. Amatör ruhun yeniden güçlendirilmesi gerekiyor. Önceden takımın yüzde 80'i Büyükçekmeceliydi; şimdi iki ya da 3 oyuncu. Önceden forma aşkıyla oynanırdı şimdi para aşkı ağır basıyor.

 

 Türkiye'nin en genç muhtarı

1968 yılında Büyükçekmece'de doğdum. Selanik'ten müdadil olarak gelen bir ailenin torunuyum. Orta ve lise öğrenimimi Büyükçekmece'de tamamladım. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi fizik bölümünü yarıda bıraktım. Doğru Yol Partisi Gençlik Kolları Başkanı olarak 1989 yılında siyasete başladım. Partinin bütün yöneticilik kademelerinde görev yaptım. 1994 yılında Büyükçekmece Dizdariye Mahalle Muhtarlığı'na Türkiye'nin en genç muhtarı olarak 26 yılında seçildim.  Büyükçekmece Muhtarlar Derneği Başkanlığı ve Türkiye Muhtarlar Federasyonu yönetim kurulu üyeliklerinde bulundum. 1999 yerel seçimlerinde DYP Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı oldum. Büyükçekmecespor Kulübü başkanlığı yaptım. Büyükçekmece Rumeli ve Trakyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği başkanlığını 14 yıldan beri yürütüyorum. CHP Büyükçekmece İlçe Başkan Yardımcılığı görevinde bulundum. Büyükçekmece'de bazı dernek ve vakıflarda yönetim kurulu üyesiyim. Büyükçekmece'de 30 yıldır ticaretle uğraşmaktayım. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Ercan Çiftçi, tam bir Fenerbahçe tutkunu. Hatta Fenerbahçeliler Derneği'nin Büyükçekmece şubesini kurmak için de kolları sıvamış. “Ne olacak bu sene diye sorduğumuzda”, “4'ncü yıldızı takacağız inşallah” diyor. 

KELİME OYUNU

 Büyükçekmece: Türkiye'nin incisi

Siyaset: Hayatımızda önemli

Dernekçilik: Toplum için gerekli

Çocuk: Her şey

Aile: Olmazsa olmaz

Rumeli: Kökümüz

Fenerbahçe: Hayatımın parçası

Renk: Sarı Lacivert

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.