3. doz aşı için merak edilen her şey! 10 soru, 10 cevap...

3. doz aşı için merak edilen her şey! 10 soru, 10 cevap...
Koronavirüse karşı 3. doz aşı konusunda kafalar karışık. Vatandaşın aklındaki tüm soruları Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin'e sorduk.

1- 3. DOZ AŞIYI KİMLER YAPTIRMALI?

İki doz Sinovac aşısı olmuş ve üzerinden 3 ay geçmiş herkes yaptırmalı. BioNTech'in yan etkileri nedeniyle 'acaba BioNTech yaptırsam mı?' diye tereddütler var. Oysa aşıya bağlı yan etki riski çok düşük. Özellikle kalp, felç, KOAH gibi kronik hastalığı olanlarda COVID-19'a karşı daha güçlü bir bağışıklığa ihtiyacımız var. Çünkü bu kişiler hastalığı daha ağır atlatıyor. Güçlü bağışıklık için de daha yüksek koruyuculuk oranına sahip olan BioNTech aşısı tercih edilmeli.

2- ÜÇÜNCÜ DOZ SİSTEME NASIL İŞLENECEK?

BioNTech aşısı olanlar için BioNTech, Sinovac aşısı olanlar için Sinovac olarak işlenecek. Sistemde aksama olmaz.

3- 2 DOZ BİONTECH OLANLARA 3. DOZ GEREKLİ Mİ?

Şu an için herhangi bir öneri yok. Aşının mucidi Prof. Dr. Uğur Şahin bile bir öneride bulunmadı. Sadece "9 aydan sonra gerekebilir" dedi. Dünyada BioNTech 7-8 aydır uygulanıyor. Önümüzdeki aylarda bir çalışma çıkarılacaktır.

4- COVID OLANLARIN İKİNCİ DOZ AŞILARI NEDEN İPTAL EDİLDİ?

Dünyada bu konuda bir fikir birliği, ciddi bir yayın yok. Hastalığı geçirenlerin zaten antikorlarının olduğu varsayılarak ve tek doz BioNTech aşısının bile yüksek koruyuculuk oranına sahip olduğu göz önüne alınarak Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı bu şekilde karar verdi. Ülkeler, araştırmalarla desteklenmiş net bir sonuç olmadığı durumlarda kendi uzman görüşünü uygulayabilir.

5- BU İPTAL YURT DIŞINA ÇIKIŞTA SORUN YARATIR MI?

Yaratır. Bazı ülkeler ayrıca PCR testi isteyebilir.

6- KORONAVİRÜS AŞI KARTI MUTLAKA ALINMALI MI?

Bu tamamen gidilecek ülkenin politikasına bağlı.

7- SINOVAC AŞILI OLANLARI HANGÜ ÜLKELER KABUL EDECEK?

Yedi AB ülkesi, İspanya, Hollanda, Avusturya, Yunanistan, Bulgaristan, Slovenya ve Finlandiya gelinen ülke yüksek riskli değilse Sinovac'ı kabul ediyor.

8- OKULLAR ÇAILMADAN ÖNCE ÇICUKLARA COVID AŞISI GEREKLİ Mİ?

Gerekli değil çünkü 18 yaş altında hastalık şiddetli seyretmiyor. Yapılacaksa da 14 yaş üstüne tek doz yeterli.

9- SINOVAC DELTA VARYANTINA NE KADAR ETKİLİ?

Bu konuda çalışma yok. Fakat zayıf olduğunu düşünüyoruz. Sinovac'ın 3. doz araştırma sonuçları antikoru yükselttiğini ortaya çıkardı. Fakat antikorun yüksek olması, Delta varyantına etkili olduğu anlamına gelmiyor.

10- SONBAHARDA YENİ BİR DALGA BEKLENİYOR MU?

Doğu illerinde aşılanma oranı çok düşük. Bu düşüklük aşı karşıtlığından değil, insanların hastalığı ciddiye almamalarından kaynaklanıyor. Eğer bu illerde aşılanma oranı artırılmazsa yeni dalga gelebilir.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.