3. doz Biontech aşısı bugün yapılacak! Aşı öncesi flaş uyarı

3. doz Biontech aşısı bugün yapılacak! Aşı öncesi flaş uyarı
3. doz aşı öncelikli gruplara bugünden itibaren uygulanmaya başlayacak. Üçüncü doz aşı 2. doz Biontech aşısını olup üzerinden 6 ay geçenlere yapılacak. Virüs uzmanı Semih Tareen, 3. doz Biontech aşısı öncesi önemli uyarılarda bulundu.

Koronavirüs Bilim Kurulu'nun, 2 doz Biontech aşısı olanlar için 3. doz aşı kararı merakla bekleniyordu. Virüs uzmanı Semih Tareen, 3. doz Biontech aşısı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. 6 ay sonra aşının koruması tamamen bitiyor algısının doğru olmadığını söyleyen Tareen, aşı işlemi sonrası görülebilecek yan etkilere de dikkat çekti. Milliyet'ten Senim Tanay Karakuş ve Fazilet Şenol'un haberinden ilgili kısım şöyle: 

İki doz Biontech aşısı olanların 3’üncü dozu ne zaman olacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyordu. Türkiye'de hatırlatma dozlarıyla ilgili iki doz Sinovac aşısı olanlara üçüncü doz aşı tanımlaması yapılırken, Biontech aşısı olanlar içinse henüz üçüncü doza ihtiyaç olmadığı belirtilmişti.

SAĞLIK BAKANI DUYURDU! "ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI BAŞLIYOR"

Bilim Kurulu sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin yaptığı açıklamada, "Yarından itibaren mRNA aşısı olanlara risk gruplarına göre hatırlatma dozu uygulanacak. 2. doz mRNA aşısının üzerinden 6 aya kadar geçmiş sağlık çalışanları, 18-60 yaş arasındaki kronik hastalar, 60 yaş üstü kişiler hatırlatma dozu yaptırabilecek" ifadelerini kullandı.

AŞININ KORUMASI 6 AY SONRA TAMAMEN BİTMİYOR

Amerika Birleşik Devletleri'nde Viroloji ve Biyoteknoloji Uzmanı olarak çalışan Dr. Semih Tareen, üçüncü doz Biontech aşısının gerekli olup olmadığıyla ilgili soruya, "Üçüncü doz şart değil ama bilimsel veriler şunu gösteriyor, oluşan antikorların nötralize kabiliyeti 6 ay sonra daha az oluyor. Bu oldukça normal, şaşılacak bir şey yok. Ancak nötralize kabiliyetinin azalması antikorun tamamen yok olduğu anlamına gelmiyor. Yani ‘Aşılar 6 ay sonra korumuyor’ diyemeyiz" yanıtını verdi.

"Ancak nötralize seviyesi azaldığı için o seviyeyi 3’üncü bir dozla artırabiliyorsunuz" diyen Tareen'e göre, 3’üncü dozu olmak mantıklı. Virolog Tareen, "Söylediklerimiz Biontech Pzifer aşısı için geçerli. Biliyorsunuz Sinovac aşısı için durum farklı. Sinovac aşısının zaten etkinliği Biontech’e kıyasla daha düşük ve bu yüzden de Sinovac aşısında üçüncü doz daha önemli" vurgusunu yaptı.

ÜÇÜNCÜ DOZDA YAN ETKİ GÖRÜLÜR MÜ?

İkinci doz Biontech aşısından sonra ağır yan etkiler yaşadığını söyleyerek aşı olmaktan çekinenleri uyaran Tareen, “Bütün bu yan etkiler yayınlandı. Mesela ben de ikinci dozdan sonra ateş, titreme, halsizlik, yorgunluk gibi semptomlar yaşadığım için 1-2 gün yattım. Bu yan etkiler, bağışıklık sistemimizin çalıştığını, harekete geçtiğini gösteriyor. Dolayısıyla üçüncü dozda da bu tür yan etkilerin görülme ihtimali var ve bunlar tamamen normal yan etkiler” dedi.

3 DOZ BİONTECH AŞISINDA GÜNCELLEME OLACAK MI?

Üçüncü doz Biontech aşısının içeriğiyle ilgili bir güncelleme olup olmayacağıyla ilgili, “Şimdilik bu aşının içeriğinin güncellenmesi gerektiğine dair bir veri yok” diyen virolog Semih Tareen sözlerine şöyle devam etti:

“Hatta Güney Afrika Beta varyantına karşı güncellenmiş bir aşı çalışması yapıldı. Ancak görüldü ki bu varyanta karşı güncelleme yapmanın herhangi bir avantajı yok. O nedenle şimdilik elimizdeki aşıların gayet etkin olduğunu söyleyebiliriz. Herhangi bir güncelleme şimdilik gerekmiyor. Tabii gelecekte ne olur bilemeyiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.