ABD'li uzmanlar uyardı: Hamileyken bunu sakın yapmayın

ABD'li uzmanlar uyardı: Hamileyken bunu sakın yapmayın
Amerikan’lı uzmanlar "Hamilelik döneminde az miktarda kafein almak bebeğin küçük doğmasına sebep oluyor" diyerek bir kez daha uyarıda bulundu.

Amerika’lı bilim adamları hamile olan bayanları kahve, çay ve gazlı enerji içecekleri gibi kafeinli içeceklerden tamamen uzak durmaları gerektiğini söyledi. Araştırmacılar, kafeinin rahim ve plasentadaki kan damarların daralmasına sebep oluyor.

Fetüse giden kan akışını azaltarak, büyümeyi engelliyor. Ayrıca, stres hormonlarını bozarak, bebeklerin doğumdan sonra hızlı kilo almasına ve ileriki yaşamlarında obezite, kalp hastalığı ve diyabet hastalıklarına yakalanma riskini daha çok artırıyor.

Ntv'de yer alan habere göre, Eunice Kennedy Shriver Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsani Gelişme Enstitüsü'nden araştırmacılar yapılan çalışma kapsamında, 8 ile 13 haftalık hamile olan 12 klinik merkezdeki 2 bin bayan incelendi.

Bayanların farklı ırk ve etnik kökenlere sahip oldukları, sigara içmedikleri ve hamilelik öncesinde herhangi bir sağlık sorunları olmadığı belirtildi.

Araştırmacılar bayanlara hamilelikleri boyunca ne kadar kafein tükettiklerini sordu ve onlardan doğuma kadar düzenli olarak kan örnekleri aldı.

ÇOCUKLARI ORTALAMA 84 GRAM DAHA HAFİF DOĞDU

Doğumdan sonra kanlarında en yüksek düzeyde (günlük 200 mg kafeinli içecek  tüketen) kafein tespit edilen bayanların bebeklerinin, hiç kafein tüketmeyen annelere göre 84 gram daha hafif olduğu görüldü.

Ayrıca, çocukların boyları ise ortalama 0,44 cm daha kısa ve baş çevreleri 0,28 cm daha küçük olduğu görüldü.

Günde ortalama yarım fincan (50  mg) kahve tükettiklerini belirten annelerde ise sonuç değişmedi. Annelerin bebekleri de hiç kafein tüketmeyen bayanların çocuklarından ortalama 66 gram daha hafif doğdu.

TAMAMEN VAZGEÇİLMELİ

JAMA Network Open’da yayınlanan çalışmanın yönetici Katherine L. Grantz, “Daha çoğunu öğrenene kadar, sonuçlarımız hamilelik esnasında kafein içeren içeceklerden tamamen vazgeçilmesi gerektiğini gösteriyor.”

Geçen Ağustos ayında İzlanda'daki Reykjavik Üniversitesi'nden bir profesör tarafından yapılan farklı araştırmada benzer bir neticeye varmıştı.

20 yıllık 48 araştırmaya göre çalışma , minimum kafein alımının bile düşük, ölü doğum ya da düşük doğum ağırlığı riskini daha çok artırdığı neticesine varmıştı.

Kaynak:Ntv

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.